Banner
ff44 1

YouTube na Androidu prelazi na AV1 kodek – ipak to neće biti dobro za autonomiju baterije

Iako prednosti koje AV1 kodek sa sobom donosi jest zaista mnogo, oni korisnici na Android platformi i neće baš biti zadovoljni.

YouTube je nedavno počeo implementirati kodiranje videozapisa pomoću AV1 kodeka, koji nudi značajna poboljšanja u kvaliteti videa, posebno pri nižim brzinama prijenosa. U praksi, to znači da korisnici mogu uživati u videozapisima visoke kvalitete bez prekomjerne potrošnje podataka.

YouTube blokira treće aplikacije: Što to znači za vas?

Prema izvještajima Android Police, ova promjena posebno koristi korisnicima koji se oslanjaju na mobilne podatkovne planove, gdje je potrošnja podataka često ključna briga.

Kako YouTube štiti naše podatke – primjer iz Amerika tjera nas na razmišljanje

Međutim, postoji i potencijalna mana. AV1 je složeniji kodek u usporedbi s prethodno korištenim kodecima na YouTubeu, što znači da zahtijeva više procesorske snage za dekodiranje.  Ovo bi moglo rezultirati bržim pražnjenjem baterije, osobito kod korisnika starijih uređaja koji ne podržavaju hardversko dekodiranje AV1.

Vrijedno je spomenuti da Google nije prva kompanija koja je usvojila AV1. Streaming div Netflix već neko vrijeme koristi ovaj kodek za svoju Android aplikaciju, što ukazuje da je prelazak na AV1 dio šireg trenda u industriji video streaminga.

YouTube Premium dostupan u još deset zemalja

Što to znači za vas, prosječnog gledatelja na YouTubeu? Dobitak je dvostruki: vjerojatno ćete uživati u videozapisima bolje kvalitete, a istovremeno sporije trošiti podatkovni paket. Međutim, ako koristite stariji uređaj, moglo bi doći do smanjenja trajanja baterije.

c22

Ako ste zabrinuti zbog trajanja baterije, postoje određene strategije koje možete primijeniti. Jedna je mogućnost smanjenje kvalitete reprodukcije YouTube videa, što bi smanjilo količinu podataka potrebnih za dekodiranje i potencijalno produljilo trajanje baterije. Druga je opcija zatvaranje svih aplikacija koje trenutno ne koristite, što bi moglo osloboditi procesorske resurse i pomoći u štednji baterije.

YouTube eksperimentira s filtriranjem feeda po boji minijatura: Potencijalne koristi i zabrinutosti

Za korisnike s novijim Android uređajima, osobito onima koji pokreću Android 12 ili noviji, prelazak na AV1 trebao bi biti pozitivan. Iako postoji mogućnost bržeg pražnjenja baterije, značajna poboljšanja u kvaliteti videa koja su moguća s AV1, osobito pri korištenju mobilnih podatkovnih planova, predstavljaju značajnu prednost.

tekst3naslovna

Na kraju, dok se tehnologija razvija, očekuje se da će se hardverska podrška za AV1 proširiti, čime će se smanjiti potrošnja baterije i omogućiti još bolje iskustvo gledanja.

Najčitanije