Banner
ff 7

iOS 18 (AI) elementi s podrškom Gemini i ChatGPT-a

S obzirom na očekivanja i spekulacije koje kruže oko predstojećeg Appleovog WWDC događaja zakazanog za 10. lipnja, stručnjaci i korisnici s nestrpljenjem predviđaju koje će inovacije u području umjetne inteligencije biti predstavljene. Ključ ni segment ovog događaja bit će predstavljanje iOS-a 18, za koji se očekuje da će donijeti revolucionarne promjene, posebno u pogledu integracije AI tehnologija. Kako je već poznato, ovo ažuriranje bi moglo biti jedno od najznačajnijih u povijesti Appleovog operativnog sustava. U svom uvodnom govoru, Apple planira predstaviti niz novih AI funkcionalnosti koje će značajno obogatiti korisničko iskustvo na iOS uređajima. Jedna od najistaknutijih nadogradnji je preobrazba Siri, Appleovog virtualnog asistenta, koja će zahvaljujući novim AI tehnologijama postati mnogo sofisticiranija i intuitivnija. Ova novost izazvala je veliko uzbuđenje među korisnicima iPhonea, budući da bi Siri s novim sposobnostima mogla učinkovitije upravljati svakodnevnim zadacima i ponuditi personaliziranije korisničko iskustvo. Prema informacijama koje je objavio Mark Gurman iz Bloomberga, Apple je ponovo započeo pregovore s OpenAI-em, tvrtkom poznatom po razvoju ChatGPT-a, kako bi integrirao određene AI funkcionalnosti u iOS 18. Apple je, kako Gurman navodi, fokusiran na to da AI tehnologije korisnicima omoguće brže i lakše upravljanje svakodnevnim zadacima. Iako je Apple razvio vlastite velike jezične modele za potrebe iOS 18, najnovije izvješće sugerira da je kompanija zainteresirana za stvaranje komponente za chat i pretraživanje u suradnji s OpenAI-em. Osim toga, izvješće spominje da Apple i dalje pregovara s Googleom o mogućnosti licenciranja Googleovog Gemini AI chatbota za iOS 18. Unatoč tome, Gurman ističe da Apple još uvijek nije donio konačnu odluku o tome koje će tvrtke pružati tehnologiju za novi operativni sustav. Ovog tjedna, Apple je također objavio nekoliko otvorenokodnih velikih jezičnih modela koji su dizajnirani za rad izravno na uređajima, što omogućava bržu obradu zadataka i veću privatnost. Ova lokalna implementacija AI tehnologije znači da korisnici neće morati oslanjati se na moćne vanjske poslužitelje, što zadržava obradu podataka unutar uređaja. Međutim, ovo također ima svoje nedostatke, jer ograničava mogućnosti izvođenja složenijih AI algoritama koji zahtijevaju veće računalne resurse dostupne u oblaku. Gurman vjeruje da bi Apple mogao omogućiti neke od svojih cloud-baziranih AI funkcionalnosti na iOS 18, čime bi korisnicima pružio pristup naprednijim AI značajkama kao što su one koje nudi Chat GPT ili Googleov Gemini.

S obzirom na očekivanja i spekulacije koje kruže oko predstojećeg Appleovog WWDC događaja zakazanog za 10. lipnja, stručnjaci i korisnici s nestrpljenjem predviđaju koje će inovacije u području umjetne inteligencije biti predstavljene.

iOS 18: Prve AI značajke raditi će isključivo na uređaju (bez oblaka)

Ključni segment ovog događaja bit će predstavljanje iOS-a 18, za koji se očekuje da će donijeti revolucionarne promjene, posebno u pogledu integracije AI tehnologija. Kako je već poznato, ovo ažuriranje bi moglo biti jedno od najznačajnijih u povijesti Appleovog operativnog sustava.

1 4

U svom uvodnom govoru, Apple planira predstaviti niz novih AI funkcionalnosti koje će značajno obogatiti korisničko iskustvo na iOS uređajima.

Hoće li vaš iPhone primiti iOS 18 nadogradnju?

Jedna od najistaknutijih nadogradnji je preobrazba Siri, Appleovog virtualnog asistenta, koja će zahvaljujući novim AI tehnologijama postati mnogo sofisticiranija i intuitivnija.

2 36

Ova novost izazvala je veliko uzbuđenje među korisnicima iPhonea, budući da bi Siri s novim sposobnostima mogla učinkovitije upravljati svakodnevnim zadacima i ponuditi personaliziranije korisničko iskustvo.

Siri poprima AI obrise – najava na WWDC 2024.

Prema informacijama koje je objavio Mark Gurman iz Bloomberga, Apple je ponovo započeo pregovore s OpenAI-em, tvrtkom poznatom po razvoju ChatGPT-a, kako bi integrirao određene AI funkcionalnosti u iOS 18.

ff 4

Apple je, kako Gurman navodi, fokusiran na to da AI tehnologije korisnicima omoguće brže i lakše upravljanje svakodnevnim zadacima. Iako je Apple razvio vlastite velike jezične modele za potrebe iOS 18, najnovije izvješće sugerira da je kompanija zainteresirana za stvaranje komponente za chat i pretraživanje u suradnji s OpenAI-em.

Apple 07.05.2024. predstavlja nove iPad Pro i Air modele

Osim toga, izvješće spominje da Apple i dalje pregovara s Googleom o mogućnosti licenciranja Googleovog Gemini AI chatbota za iOS 18. Unatoč tome, Gurman ističe da Apple još uvijek nije donio konačnu odluku o tome koje će tvrtke pružati tehnologiju za novi operativni sustav.

ff 1

Ovog tjedna, Apple je također objavio nekoliko otvorenokodnih velikih jezičnih modela koji su dizajnirani za rad izravno na uređajima, što omogućava bržu obradu zadataka i veću privatnost.

Apple Watch X – puki render ili moguća stvarnost

Ova lokalna implementacija AI tehnologije znači da korisnici neće morati oslanjati se na moćne vanjske poslužitelje, što zadržava obradu podataka unutar uređaja.

2 21

Međutim, ovo također ima svoje nedostatke, jer ograničava mogućnosti izvođenja složenijih AI algoritama koji zahtijevaju veće računalne resurse dostupne u oblaku. Gurman vjeruje da bi Apple mogao omogućiti neke od svojih cloud-baziranih AI funkcionalnosti na iOS 18, čime bi korisnicima pružio pristup naprednijim AI značajkama kao što su one koje nudi Chat GPT ili Googleov Gemini.

Najčitanije