Banner
tekst3naslovna

Kako YouTube štiti naše podatke – primjer iz Amerika tjera nas na razmišljanje

Google je bio prisiljen predati osobne podatke korisnika YouTubea federalnim istražiteljima u sklopu kriminalističke istrage o pranju kriptovaluta, što je izazvalo kontroverzu oko privatnosti i ustavnih prava korisnika.

Prema izvješću Forbesa, Google je bio prisiljen predati osobne podatke, uključujući telefonske brojeve, adrese, IP adrese i aktivnosti korisnika određenih YouTube računa, sukladno zahtjevu federalnih istražitelja u sklopu kriminalističke istrage.

YouTube Premium dostupan u još deset zemalja

Ova istraga povezana je s slučajem pranja kriptovalute, u kojem je osumnjičenik, poznat pod korisničkim imenom “elonmuskwhm”, primio poveznice na YouTube tutorijale koji su demonstrirali izradu mapa putem dronova i uporabu AR softvera. Iako su videozapisi na YouTubeu bili pregledani više od 30.000 puta, većina tih pregleda nije bila direktno povezana sa slučajem.

c22

Federalni istražitelji tražili su od Googlea popis korisnika koji su pregledavali spomenute videozapise između 1. siječnja i 8. siječnja 2023. unatoč nejasnoći hoće li Google udovoljiti zahtjevu.

YouTube eksperimentira s filtriranjem feeda po boji minijatura: Potencijalne koristi i zabrinutosti

Matt Bryant, glasnogovornik Googlea, istaknuo je kako tvrtka pažljivo procjenjuje svaki zahtjev te se protivi preširokim ili neprikladnim zahtjevima za korisničkim podacima.

1 15

Reakcije na zahtjev za ovim informacijama bile su podijeljene. Albert Fox-Cahn, izvršni direktor Surveillance Technology Oversight Project, izrazio je zabrinutost zbog potencijalnog kršenja privatnosti i ustavnih prava korisnika, nazivajući to “protuustavnim” i “zastrašujućim”.

YouTube Premium broji 100 milijuna korisnika

S druge strane, savezni istražitelji tvrde da je zahtjev za informacijama bio pravno opravdan s obzirom na njihovu relevantnost za kaznenu istragu.

tekst3naslovna

Važno je istaknuti da je ovo samo jedan u nizu zahtjeva za korisničkim podacima koji su postali uobičajeni u suvremenom dobu digitalne komunikacije.

YouTube Premium: Više nije moguće dijeliti obiteljski paket

Vlada je naglasila da su slični zahtjevi podneseni i drugim internetskim platformama u različitim državama, kao što je primjerice slučaj u New Hampshireu gdje su istražitelji tražili podatke o gledateljima prijenosa uživo koji su prenosili prijetnje bombama putem YouTubea.

tekst2naslovna 3

Dok jedni smatraju da su takvi zahtjevi nužni za provedbu zakona i očuvanje sigurnosti, drugi se brinu zbog potencijalnih zlouporaba i kršenja privatnosti.

Google Bard mijenja ime u Gemini

Ovaj slučaj dodatno potiče raspravu o ravnoteži između zaštite osobnih podataka i potrebe za provedbom zakona u digitalnom okruženju.

tekst2sl1 4

U svakom slučaju, naglašava se važnost transparentnosti i pravne valjanosti takvih zahtjeva kako bi se osiguralo poštivanje prava korisnika i izbjegle eventualne zloupotrebe sustava nadzora.

Što nam Google donosi 2024. godine? – transparentnost

Ovakvi događaji potiču javnost i zakonodavce da pažljivo razmotre i usklade zakonodavstvo u području digitalne privatnosti kako bi se osiguralo da tehnološki napredak ne naruši osnovna ljudska prava i slobode.

Najčitanije