Banner
Roam SL Lunar White Lifestyle Outdoor Garden Mobile Q1FY22 MST MST JPGDIGITAL fid162131

Wi-Fi vs Bluetooth zvučnici – sve što trebate znati

Od svoje pojave na tržištu pa do danas, Bluetooth zvučnici su pronašli značajno mjesto u svakodnevnom životu ljudi. Bilo da se radi o okupljanjima s prijateljima, boravku u prirodi, obavljanju kućnih poslova ili gledanju filmova, zvučnik uvijek dobro dođe, a nekad je i neophodan.

Ipak, usprkos velikoj popularnosti, postoje i mane ovih uređaja, koje su zbog prirode Bluetooth-a kao tehnologije, nažalost neizbježne.

Ukoliko ste i vi nekad imali priliku koristiti Bluetooth zvučnik, ovisno o situaciji, postoji mogućnost da ste imali problem s određenim ograničenjima, kao što su prekidi zvuka kada dobijete poziv ili njegovo brzo pražnjenje baterije.

Roam SL Shadow Black Lifestyle Outdoor Mobile Q3FY21 MST MST JPGDIGITAL fid144428

Ovakve situacije mogu biti poprilično frustrirajuće jer bilo koja smetnja poprilično utječe na iskustvo slušanja, a od uređaja koje koristimo kod kuće obično očekujemo da rade neometano. Također, činjenica da su ovakvi problemi donekle nerješivi kod Bluetooth zvučnika čini situaciju kompliciranijom.

Jedan od načina da se izbjegnu ovi problemi jesu Wi-Fi zvučnici. Iako se naizgled radi o sličnoj tehnologiji, postoje bitne razlike između Wi-Fi i Bluetooth zvučnika.

Zvuk bez ikakvih prekida

Vjerojatno je svima poznata situacija kada slušate muziku putem Bluetooth zvučnika i zvuk se iznenada prekine zato što vam je stigla obavijest ili poziv na vaš mobitel preko kojega ste povezani.

Iako naizgled minorna smetnja, zapravo dolazimo do toga da duže korištenje Bluetooth zvučnika onemogućava istovremenu uporabu mobilnog telefona i obrnuto.

Roam SL Shadow Black Lifestyle Interior Nightstand Alt 4x5 Q1FY22 MST MST JPGDIGITAL fid162129

Ovo je područje u kome je s Wi-Fi zvučnicima kao što je Sonos Roam SL situacija dosta bolja. Da biste koristili ovaj uređaj dovoljno je da ste povezani na istu mrežu. Wi-Fi zvučnici se oslanjaju samo na jačinu signala i povezuju se na jedan glavni sustav koji omogućava povezivanje više zvučnika za reprodukciju muzike po cijeloj kući. Kod njih kontrolirate zvučnik preko svoga pametnog uređaja, ali se muzika prenosi preko Interneta ili iz vaše osobne kolekcije, tako da telefonski pozivi ili druge aplikacije neće ometati vašu muziku.

Bez brige o uparivanju uređaja

Jedan od nedostataka Bluetooth zvučnika je taj što morate voditi računa da uvijek budete upareni. Kod Wi-Fi zvučnika poput Sonosovih modela jednom kada se povežete s uređajem, zauvijek ostajete povezani i dovoljan je ulazak u aplikaciju da bi nastavili tamo gdje ste stali.

Različite tehnologije donose drugačiju kvalitetu zvuka

Značajna razlika je i ta što Bluetooth i Wi-Fi zvučnici različito komprimiraju datoteke s podacima da bi reproducirali muziku na zvučniku. Količina podataka koja može proći kroz Bluetooth je znatno manja u odnosu na Wi-Fi mrežu. To znači da Bluetooth uređaji moraju komprimirati veličinu datoteke, što znači da će kvaliteta opasti.

Primijetit će te da ako slušate pjesmu prvo na Bluetooth uređaju, a zatim preko Wi-Fi uređaja, razlika u kvaliteti je zapravo prilično očigledna.

Roam SL Lunar White Lifestyle Outdoor Garden Mobile Q1FY22 MST MST JPGDIGITAL fid162131

Napravite cijeli sustav

Kao što smo već rekli, Wi-Fi zvučnik zauvijek ostaje uparen s vašim telefonom. Ali, uz ovakve uređaje možete napraviti cjelovit audio-sustav u svom domu.

Na primjer, svaki put kada puštate muziku na Bluetooth zvučniku isto je kao da prvi put puštate muziku. Kompanije kao što je Sonos su pronašle način na koji vaš zvučnik može registrirati vaše okruženje kao što su zidovi i namještaj kako biste dobili najbolji mogući zvuk za raspored vaše sobe.

Također, jedna od opcija koju ovi zvučnici nude je i multi-room opcija, po kojoj je Sonos i najpoznatiji, pomoću koje možete kontrolirati više uređaja u svom domu po želji ih upariti.

Važna stavka – ušteda baterije

U suvremeno doba, kada je prilično važno biti dostupan na svom telefonu tijekom cijeloga dana, problem nam može predstavljati činjenica da zvučnik putem kojeg slušamo glazbu ubrzano troši našu bateriju, što se često događa s Bluetooth zvučnicima.

Modeli kao što je Sonos Roam SL komuniciraju putem vašeg Wi-Fi signala i baš iz tog razloga muzički kontroler može sačuvati bateriju te se ona znatno sporije troši. A ako vam se baterija telefona isprazni, Sonos će nastaviti puštati muziku koja je preostala na vašoj playlisti, pružajući vam vrijeme da napunite svoj uređaj, bez prekidanja muzike.

Bluetooth tehnologija nudi širok spektar opcija i jednostavnu upotrebu što ju je učinilo planetarno popularnom. Ipak, postoje i brojne mane ove tehnologije koje čine korištenje ovakvih uređaja poprilično frustrirajućim za sve one koji žele jednostavno korisničko iskustvo bez smetnji i odlaganja.

Pojedine kompanije, poput Sonos-a su pronašle rješenje u vidu Wi-Fi zvučnika i uspjele su uspješno odgovoriti na česte primjedbe koje korisnici imaju kada su u pitanju Bluetooth tehnologije.

Najčitanije