Banner
ff 1

YouTube blokira treće aplikacije: Što to znači za vas?

Čini se kako se borba YouTube-a po pitanju onemogućavanja prikaza sadržaja nastavlja dalje.

Nedavno smo raspravljali o tome kako YouTube, ukoliko korisnici upotrebljavaju blokatore oglasa, ograničava reprodukciju videozapisa. Ta tema ponovno dobiva na važnosti, no s novim naglaskom.

Kako YouTube štiti naše podatke – primjer iz Amerika tjera nas na razmišljanje

Naime, sada se fokusira na aplikacije trećih strana koje omogućuju gledanje YouTube sadržaja, poput popularne aplikacije Vanced. Ako koristite Vanced, možda ste već primijetili ili ćete uskoro primijetiti da reprodukcija sadržaja više nije moguća. YouTube ovim korakom nastavlja prisiljavati korisnike da kao jedino rješenje odaberu pretplatu na njihov Premium servis.

1 15

YouTube je najavio početak provedbe svojih pravila koja se protive blokiranju oglasa putem aplikacija trećih strana, koje krše njegove Uvjete pružanja usluge.

YouTube Premium dostupan u još deset zemalja

Posebno su na udaru aplikacije koje omogućavaju blokiranje oglasa. Iako bi se moglo pretpostaviti da su samo specifične aplikacije za blokiranje oglasa cilj, čini se da bi i bilo koja aplikacija treće strane koja ima ugrađenu funkciju blokiranja oglasa mogla biti meta.

naslovna

Kad su u pitanju aplikacije za blokiranje oglasa, primjerice AdGuard, one vam omogućavaju da otvorite YouTube unutar te aplikacije i gledate videozapise bez prekidanja oglasima.

YouTube eksperimentira s filtriranjem feeda po boji minijatura: Potencijalne koristi i zabrinutosti

Međutim, ta mogućnost više neće biti dostupna. Ukoliko pokušate iskoristiti takav oblik zaobilaženja, susrest ćete se s porukom greške koja vas obavještava da “sljedeći sadržaj nije dostupan u ovoj aplikaciji”.

tekst3naslovna

YouTube ističe da njegovi uvjeti ne dozvoljavaju aplikacijama trećih strana isključivanje oglasa jer takva praksa oduzima kreatorima mogućnost da budu nagrađeni za svoje gledanost, a oglasi na platformi igraju ključnu ulogu u podršci kreatorima.

YouTube predstavio Playables za Premium korisnike

Oglasi su, naime, jedan od glavnih izvora prihoda za kreatore, omogućavajući im da nastave proizvoditi sadržaj koji uživamo. Osim toga, oglasi pomažu u financiranju platforme koja milijardama korisnika diljem svijeta omogućava besplatno korištenje ovog servisa za strujanje.

tekst2naslovna 12

Korak koji YouTube poduzima može se vidjeti kao zaštitna mjera za svoj ekosustav. Time se osigurava da kreatori dobivaju pravičnu naknadu za svoj rad te da platforma ostane održiva i dostupna bez naknade za ogromnu većinu korisnika.

YouTube: Ako koristite blokatore oglasa, čekajte na početak reprodukcije sadržaja

Naravno, postoji argument da bi korisnici trebali imati slobodu izbora kako i na koji način konzumiraju sadržaj, uključujući i mogućnost izbora da ne gledaju oglase.

tekst2sl1 4

Međutim, kako platforme poput YouTube-a balansiraju između pružanja besplatnog sadržaja i potrebe da financiraju svoje operacije kroz oglašavanje?

YouTube svim silama želi stati na kraj ad-blockerima – rješenje je Premium pretplata

Ovo postavlja mnoga pitanja o pravima korisnika, etici blokiranja oglasa i dugoročnim učincima ovakvih politika na korisničko iskustvo i industriju digitalnog sadržaja.

YouTube Premium podiže cijene na određenim tržištima

Kako će se ovi sukobi razvijati u budućnosti, ostaje nam vidjeti, ali jedno je sigurno – digitalni pejzaž neprestano se mijenja, a pravila igre se ponovno pišu.

 

Najčitanije