Banner
c22

YouTube eksperimentira s filtriranjem feeda po boji minijatura: Potencijalne koristi i zabrinutosti

YouTube eksperimentira s novom značajkom koja omogućuje filtriranje feeda na početnoj stranici temeljem boje minijatura. Iako se čini kao potencijalno korisna opcija, postoje zabrinutosti oko njezine svrhe i utjecaja.

Xiaomi 25.02.2024. globalno donosi Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra

YouTube trenutno provodi eksperiment s potpuno novom značajkom koja omogućuje korisnicima filtriranje feeda na početnoj stranici temeljem primarnih boja minijatura. Iako je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, postoji zabrinutost oko svrhe i mogućeg utjecaja ove značajke.

YouTube Premium broji 100 milijuna korisnika

Ovaj filter organizira videozapise analizirajući dominantnu boju u njihovim minijaturama, pružajući korisnicima personalizirano vizualno iskustvo.

1 8

Međutim, kako je primijetio 9to5Google, nije potrebno analizirati raspoloženje ili temu sadržaja. I nama je sama ponuđena opcija za filter, a kada smo ga primijenili, osobno nismo vidjeli nikakve prednosti ili poboljšanja u sortiranju naših preporuka po boji minijatura kada je riječ o konzumiranju sadržaja.

Bluesky dostupna svima – alternativa ili rival X (a.k.a Twitter) platformi

Ipak, vidimo malu korist od ovoga kao kreatori sadržaja ako smo tražili ideje za sličice i inspiraciju na temelju primarne boje.

YouTube Premium: Više nije moguće dijeliti obiteljski paket

Iako uporaba filtra nije obavezna, još uvijek može postojati zabrinutost oko njegove svrhe ili korisnosti. Preferencije boja igraju značajnu ulogu u oblikovanju naših odluka o kupnji, što ih čini vrijednim izvorom podataka za oglašivače. Ovaj eksperiment ima potencijal pomoći YouTubeu u razumijevanju korisničkih preferencija boja, što bi moglo biti korisno za oglašivače koji žele učinkovitije ciljati određene skupine.

2 8

Na temelju dostupnih opcija boja (crvena, zelena, plava) i eksperimentalne prirode ove značajke, čini se da je još uvijek u fazi razvoja. Ostaje neizvjesno planira li Google proširiti raspon dostupnih boja ili će to u nekom trenutku postati stalni filter unutar aplikacije.

Google Bard mijenja ime u Gemini

Međutim, ako se dogodi, potencijalno bi mogao postati vrijedan alat za oglašivače i kreatore sadržaja na YouTubeu. Ako ovaj test bude uspješan, mogao bih vidjeti da će oni kojima je bio od pomoći zatražiti širi izbor boja kako bi dodatno prilagodili svoje iskustvo.

3 3

Ova značajka može donijeti niz potencijalnih prednosti, ali isto tako postoji mogućnost da će izazvati neke nedoumice i probleme. Jedan od potencijalnih problema je mogućnost stvaranja filter-bubble efekta, gdje korisnici mogu biti izolirani u svojim interesima i perspektivama, što može ograničiti raznolikost njihovog iskustva na platformi.

Kina je prva kada je u pitanju ugradnja solarnih panela

Također, postoji i pitanje sigurnosti i privatnosti podataka korisnika. YouTube će vjerojatno prikupljati podatke o preferencijama boja korisnika kako bi poboljšao algoritme filtriranja, ali postoji zabrinutost oko toga kako će ti podaci biti korišteni i obrađeni.

4 2

 

Unatoč tim potencijalnim izazovima, ako se značajka razvije na način koji korisnicima donosi stvarnu vrijednost i pruža korisne uvide oglašivačima i kreatorima sadržaja, mogla bi postati značajan dodatak YouTube platformi. Ključno je da se tijekom razvoja i implementacije ove značajke pažljivo razmotre sve potencijalne posljedice i da se osigura da korisničko iskustvo ostane u središtu fokusa.

Najčitanije