Banner
ff 8

Humanoidni robot Tiangong može trčati 6km/h i koristi električni pogon

Ovo je veliki korak za robotiku i način na koje gledamo humnoidne robote, trebalo li strahovati?

Inovacijski centar u Pekingu nedavno je predstavio humanoidnog robota pod nazivom “Tiangong”, koji postavlja nove standarde u svijetu robotike.

Tiangong je prvi humanoidni robot na svijetu koji koristi potpuno električni pogon i sposoban je trčati brzinom od 6 kilometara na sat, što predstavlja značajan tehnološki napredak.

Visok 163 centimetra i težak 43 kilograma, Tiangong se odlikuje laganim dizajnom koji mu omogućuje stabilnost i efikasnost u pokretu. Napredni tehnološki sustavi, kao što su višestruki senzori vizualne percepcije, visokoprecizna inercijalna mjerna jedinica (IMU) i 3D vidni senzori, omogućuju mu sofisticiranu navigaciju u različitim okruženjima.

1 16

Osim toga, opremljen je i visoko preciznim šestodimenzionalnim senzorima sile koji pružaju detaljnu povratnu informaciju o interakcijama s okolinom.

Ključni element koji doprinosi Tiangongovoj sposobnosti prirodnog kretanja jest inovativna metoda učenja zvana “Učenje imitacije prediktivnog potkrepljenja temeljeno na stanju memorije”. Ova tehnika je presudna za razvoj njegovih vještina kretanja i omogućuje robotu da se kreće fluidno i prirodno, čime se simulira ljudsko kretanje.

Programeri su posebnu pažnju posvetili otvorenosti i kompatibilnosti Tiangonga, omogućujući integraciju otvorenih komunikacijskih sučelja i fleksibilno proširenje njegovih softverskih, hardverskih i funkcionalnih modula.

2 12

Ova prilagodljivost omogućava robotu da se lako integrira u različite scenarije primjene, od industrijskih operacija do zadataka traženja i spašavanja.

Jedan od impresivnih aspekata Tiangongove funkcionalnosti je njegova sposobnost da se kreće po različitim terenima, uključujući padine i stepenice, čak i bez vizualnog unosa.

To demonstrira njegovu izvanrednu sposobnost prilagodbe i reakcije na promjenjiva okruženja. Robot također pokazuje zavidnu agilnost prilagođavajući svoj hod kad naiđe na prepreke ili neravan teren.

3 6

Predstavljanje Tiangonga označava značajan korak naprijed u razvoju humanoidnih robota. Njegova sposobnost da se prirodno kreće otvara mogućnosti za brojne primjene, uključujući operacije potrage i spašavanja, odgovor na katastrofe i rad u proizvodnoj industriji.

Iako su daljnja istraživanja i razvoj potrebni za unapređenje njegovih kapaciteta, Tiangong već predstavlja obećavajući korak prema razvoju svestranijih i prilagodljivijih humanoidnih robota u budućnosti.

Najčitanije