Banner
ff 9

TikTok sve bliži potpunoj zabrani

Američki Kongres planira usvojiti zakonski paket podrške za Izrael, Tajvan i Ukrajinu, koji uključuje zakon za zaštitu Amerikanaca od stranih kontroliranih aplikacija, kao što je TikTok.

U svjetlu rastućih sigurnosnih zabrinutosti, američki Kongres intenzivno radi na uvođenju zakonodavnih mjera koje bi ograničile utjecaj stranih tehnoloških aplikacija na nacionalnu sigurnost.

TikTok testira virtualne influensere – budućnost ili propast?

Nedavno je Predstavnički dom usvojio niz zakona u paketu podrške Izraelu, Tajvanu i Ukrajini, koji uključuje i zakon poznat kao “Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija kontroliranih stranim neprijateljima.”

1 24

Ovaj zakon cilja izravno na ByteDance, kineskog vlasnika popularne aplikacije TikTok, s prijedlogom da se tvrtka prisili da se povuče s američkog tržišta ili da prodaje aplikaciju.

TikTok će moći detektirati kupnju unutar videa

Zakonodavni paket, koji je Predstavnički dom usvojio sredinom tjedna, uključuje i prijedlog koji predviđa kaznu od 5000 dolara po korisniku TikToka u SAD-u.

tekst2sl2 1

Mjere su dio šireg zakona pod nazivom “21st Century Peace through Strength Act”, a ciljaju na zaštitu nacionalne infrastrukture i podataka američkih građana od potencijalnih kibernetičkih prijetnji i špijunaže. Takve mjere mogu učiniti prihvaćanje zakona vjerojatnijim, budući da uživaju široku stranačku potporu.

TikTok daje obećanje EU u borbi protiv promoviranja terorizma

Dodatno, sigurnosna izvješća i incidenti proteklih godina ističu ozbiljnost prijetnji. Na primjer, kineski hakeri, za koje se vjeruje da ih podržava kineska vojska, provalili su u Equifax 2017. godine, kompromitirajući osobne podatke oko 150 milijuna Amerikanaca.

tekst2naslovna 2

Također, Ured direktora Nacionalne obavještajne službe izdao je izvješće koje navodi kako su TikTok računi, za koje se sumnja da ih vodi propagandni ogranak Kineske narodne republike (PRC), ciljali političke kandidate tijekom američkih izbora 2022. godine.

TikTok se želi pozicionirati kao tražilica

Osim kineskih prijetnji, izvješća sugeriraju da se i druge države poput Rusije i Irana aktivno pokušavaju miješati u američke izbore. Sve ove informacije stvaraju pritisak na Kongres da djeluje odlučno i preventivno kako bi zaštitio američku demokraciju i infrastrukturu.

tekst2naslovna 4

U kontekstu ovih sigurnosnih izazova, TikTok korisnici koji ostvaruju prihode kroz aplikaciju moraju biti spremni na mogućnost prekida usluge.

TikTok – limit 60 minuta za mlađe od 18

Zakon predviđa period od 270 dana za ByteDance da izvrši potrebne promjene, što bi moglo rezultirati značajnim prekidima ili čak zatvaranjem računa. Korisnici bi trebali razmotriti izradu sigurnosnih kopija svojih videozapisa i podataka.

tekst3naslovna 4

Zakon također uključuje “Zakon o zaštiti podataka Amerikanaca od stranih neprijatelja iz 2024.”, koji zahtijeva da sve osobne podatke Amerikanaca drže samo u SAD-u ili u zemljama prijateljski nastrojenim prema SAD-u.

TikTok mora se prilagoditi novom zakonu u EU – inače slijedi zabrana

Ovaj zahtjev postavlja još jednu značajnu prepreku za TikTok i njegove operacije u SAD-u, s potencijalnim dugoročnim posljedicama za način na koji globalne tehnološke tvrtke posluju u okviru američkih granica.

Najčitanije