Banner
FF 4

Pixel 9 i Android 15 implementiraju satelitsku komunikaciju

Ono o čemu se pisali, polako postaje stvarnost. Pixel 9 imat će mogućnost satelitske komunikacije.

Android 15 Developer Preview 2 predstavio je ključnu novost: izvornu podršku za satelitske poruke. Izgleda da Google intenzivno radi na razvoju posebnog korisničkog sučelja za nadolazeći Pixel 9. Informacije o tome kako bi novi sustav mogao funkcionirati podijelio je Nail Sadykov, dajući nam uvid u moguće značajke.

Android 15 daje dodatnu sigurnost Wi-Fi povezivanju

Slično Appleovoj implementaciji satelitske komunikacije, Googleov sustav zahtijevat će od korisnika da usmjere svoj uređaj prema satelitu. Za to će biti razvijeno posebno korisničko sučelje koje će olakšati ciljanje.

1 24

Početni prikaz će biti na cijelom zaslonu, ali korisnici će imati opciju minimiziranja kako bi mogli koristiti i druge aplikacije. Ključno je održavanje ikone satelita unutar označenog kruga na sučelju kako bi se osigurala stabilna veza.

Android 15 (beta 1) vraća u život Pixel 6 Pro

Da bi se uopće moglo koristiti satelitsko slanje poruka, korisnici će morati biti na otvorenom s jasnim pogledom na nebo. Prepreke poput zgrada, planina ili čak drveća mogu ometati signal.

2 19

Integrirana aplikacija postavit će korisnicima niz pitanja dizajniranih kako bi hitnim službama pružila jasnu sliku o situaciji u kojoj se nalaze i vrsti pomoći koja je potrebna. Ova funkcija, nazvana “Hitni SOS”, koristit će se isključivo u hitnim situacijama.

Hitno obrišite: Tri opasne Android aplikacije!

Iako će ova značajka biti dostupna čak i kad nema pokrivenosti mobilnom mrežom, bit će neophodna podrška mobilnog operatera. Spominje se T-Mobile, ali s obzirom na to da je Google Fi MVNO koji koristi T-Mobileovu mrežu, postoji očekivanje da će Google osigurati podršku za ovu značajku na svojoj vlastitoj usluzi.

3 14

Googleovi napori u implementaciji satelitskih poruka naglašavaju sve veći trend integracije satelitske tehnologije u mobilne uređaje, pružajući dodatnu razinu sigurnosti korisnicima.

Android 15 i Desktop mogućnost korištenja

Ovo može biti osobito važno u područjima slabije pokrivenosti mobilnom mrežom ili u situacijama kad su tradicionalne komunikacijske mreže neoperativne, kao što su prirodne katastrofe.

3 4

Sustav Hitni SOS je dizajniran tako da bude intuitivan i jednostavan za upotrebu u stresnim situacijama. Korisničko sučelje će, korak po korak, voditi korisnike kroz proces uspostave veze, prikupljanje važnih informacija, te slanje istih hitnim službama.

Android 15 Developer Preview 2 potvrđuje satelitsko slanje poruka

Osim toga, Google planira integrirati i dodatne sigurnosne značajke koje će koristiti podatke s uređaja kako bi dodatno informirali spasioce o mogućem kontekstu nesreće.

ff 3

Kako bi se maksimalno iskoristila ova tehnologija, bit će ključno da mobilni operateri pružaju punu podršku za satelitsku komunikaciju, omogućavajući korisnicima da se oslanjaju na ovu uslugu kad god je to potrebno.

WhatsApp za Android uvodi novu navigacijsku traku

Googleov potez da osigura podršku preko svoje usluge Google Fi pokazuje predanost kompanije u pružanju pouzdanih i inovativnih rješenja za svoje korisnike.

ff

U svjetlu ovih razvoja, možemo očekivati da će budući modeli pametnih telefona uključivati sve naprednije tehnologije za komunikaciju u ekstremnim uvjetima, postavljajući nove standarde u industriji mobilnih uređaja i sigurnosti.

Najčitanije