Banner
1 9

Hitno obrišite: Tri opasne Android aplikacije!

Jer mogu ukrasti vaš novac te izbrisati bankovne aplikacije.

U današnjem digitalnom dobu, korisnici Androida moraju biti oprezni kada je riječ o zaštiti svojih osobnih podataka. Sigurnosni stručnjaci iz softverske tvrtke ESET, prema izvješću objavljenom u The U.S. Sun, upozoravaju na postojanje tri zlonamjerne aplikacije koje mogu ozbiljno ugroziti vašu privatnost i financijsku sigurnost.

Usprkos 2FA autentifikaciji, Gmail računi na meti su hakera

Kako prenosi Phonearena, ove aplikacije, koje se predstavljaju kao neškodljive aplikacije za razmjenu poruka, zapravo sadrže štetni softver poznat kao XploitSPY. Iako su na prvi pogled čini se da nude osnovne funkcionalnosti i izgledaju legitimno, njihova stvarna svrha je krađa osjetljivih podataka, uključujući pristupne podatke za financijske aplikacije korisnika.

1 3

Tri spomenute aplikacije — Dink Glasnik, Sim Info i Defcom — predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Iako su ove aplikacije već uklonjene iz Google Play trgovine, ako su već instalirane na vašem uređaju, i dalje predstavljaju rizik.

Android: Aplikacije trećih strana uskoro će moći koristiti pun potencijal kamera

Google Play Protect, sustav koji bi trebao skenirati i spriječiti instalaciju štetnih aplikacija na Android uređajima, nažalost nije uspio prepoznati ovu prijetnju, što ukazuje na sofisticiranost metoda koje koriste hakeri.

2 2

Ako otkrijete da imate bilo koju od ovih aplikacija na svom Android uređaju, preporučuje se njihovo hitno uklanjanje. To možete učiniti tako da otvorite Google Play trgovinu, dodirnete ikonu profila u gornjem desnom kutu zaslona, odaberete ‘Upravljanje aplikacijama i uređajima’, zatim ‘Upravljanje’, odaberete aplikaciju koju želite ukloniti i na kraju dodirnete ‘Deinstaliraj’.

Android Malware preuzet 600 milijuna puta iz Google Play trgovine

Osim pažljivog praćenja instaliranih aplikacija, važno je obratiti pažnju na znakove koji mogu ukazivati na to da je vaš uređaj kompromitiran. Ako vaš uređaj radi sporije nego inače, ako su postavke sustava mijenjane bez vašeg znanja, ili ako se baterija brže prazni, to bi mogli biti indikatori da je vaš uređaj zaražen štetnim softverom.

1 9

Također, ako primijetite nenadane promjene u stanju vaših financijskih računa ili ste nedavno bili žrtva krađe identiteta, to su jasni znakovi da je potrebno poduzeti hitne korake za zaštitu vašeg uređaja.

Android 15 (beta 1) vraća u život Pixel 6 Pro

Kampanja koju je identificirao ESET započela je u studenom 2021. godine, ciljajući korisnike u Indiji i Pakistanu, ali zbog globalne prirode interneta, svi korisnici Androida diljem svijeta trebaju biti na oprezu.

naslovna1 4

Da biste provjerili prisutnost štetnih aplikacija, posjetite ‘Postavke’ na svom Android uređaju, idite na ‘Aplikacije’ > ‘Vidi sve aplikacije’ i pregledajte svoj popis aplikacija.

[Uradi sam]: Iskoristite Samsungove geste na One UI 6.1

Zaštita vašeg digitalnog identiteta i osobnih podataka nikad nije bila važnija. Uz redovito ažuriranje vaših uređaja, korištenje pouzdanih antivirusnih programa i budno praćenje aktivnosti na vašim uređajima, možete značajno smanjiti rizike povezane s cyber prijetnjama. Vaša budnost i proaktivno postupanje ključni su za održavanje sigurnosti u sve nesigurnijem digitalnom okruženju.

Najčitanije