Banner
FF 11

EU zahtijeva promjene na iPadOS-u: DMA regulative i kazne

Europska komisija je identificirala iPadOS kao ključnog vratara na digitalnom tržištu te je Appleu naložila da implementira regulative koje omogućavaju veću konkurentnost i inovativnost, uključujući preuzimanje aplikacija izvan App Storea i odabir zadanih preglednika, uz prijetnju visokim financijskim kaznama za nepoštivanje.

Europska komisija je, nakon provedene osmomjesečne istrage, u sklopu svojih regulacija prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA), identificirala operativni sustav iPadOS kao ključnog vratara na digitalnom tržištu.

Apple Mac Mini s M3 čipom “preskače se” u korist modela s M4

Komisija je utvrdila da Apple kroz svoj ekosustav koristi nekoliko strategija koje korisnike odvraćaju od prelaska na druge operativne sustave i uređaje, učinkovito ih vezujući za iPadOS.

2 14

Ističe se kako su poslovni korisnici posebno pogođeni ovom praksom zahvaljujući velikoj i komercijalno privlačnoj bazi korisnika koja ih zadržava unutar Appleova platforma.

Apple 07.05.2024. predstavlja nove iPad Pro i Air modele

Prema definiciji EU, platforme koje premašuju prag od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i 10.000 poslovnih korisnika godišnje unutar EU smatraju se vratarskim platformama.

naslovna 1

U tom kontekstu, iPadOS ne samo da premašuje ove kriterije, već ih premašuje “jedanaest puta” kada je riječ o poslovnim korisnicima, dok njegova komercijalna platforma već zadire blizu zadanih pragova, s očekivanjima daljnjeg rasta.

iOS 18 (AI) elementi s podrškom Gemini i ChatGPT-a

S obzirom na to da se iPadOS sada kvalificira kao vratarska platforma, Apple će morati implementirati niz promjena kako bi se uskladio s DMA regulativama.

4 12

Ove promjene uključuju omogućavanje korisnicima da preuzimaju aplikacije trećih strana izvan Appleovog App Storea, izbor zadanih internetskih preglednika trećih strana i mogućnost deinstaliranja unaprijed učitanih aplikacija. Ove mjere su dio šireg nastojanja EU da osigura poštenije i otvorenije digitalno tržište koje potiče konkurenciju i inovacije.

iOS 18: Prve AI značajke raditi će isključivo na uređaju (bez oblaka)

Apple će imati rok od šest mjeseci da provede potrebne izmjene u skladu s DMA. U slučaju nepridržavanja novih pravila, kompanija se suočava s ozbiljnim financijskim sankcijama.

t9 1
AppleiPadOS17#

Kazne mogu dosegnuti do 10% od Appleovih globalnih prihoda, a ponovljena kršenja mogu dovesti do povećanja kazne na 20% globalnih prihoda.

iPhone 16 serija – ovo je povratak u prošlost (modeli pred nama)

Ove stroge mjere pokazuju odlučnost Europske unije u reguliranju velikih tehnoloških kompanija i očuvanju zdravog konkurentnog okruženja na digitalnom tržištu.

Najčitanije