Banner
ff 3

Android 15 daje dodatnu sigurnost Wi-Fi povezivanju

Sigurnost Wi-Fi povezivanja dolaskom Androida 15 biti će na još višim razinama.

Android 15Beta 1 je objavljen ranije ovog tjedna, donoseći sa sobom očekivano uzbudljive nadogradnje u svijetu Android operativnih sustava. Svaka nova beta verzija predstavlja priliku da zaronimo duboko u korisničko sučelje, pretražujući ga sa pažnjom kako bismo otkrili skrivene dragulje novih značajki koje čekaju da budu otkrivene.

Android 15 (beta 1) vraća u život Pixel 6 Pro

Prema pisanju Phonearene, ovaj put, Android entuzijasti i stručnjaci naišli su na značajnu promjenu koja je pružila dodatni sloj sigurnosti u svijetu bežičnih mreža.

1 2

Jedan od istaknutih eksperata za Android, Mishaal Rahman, nedavno je otkrio ključno ažuriranje u Androidu 15 Beta 1: uveden je novi prekidač nazvan “Dopusti WEP mreže” u postavkama bežičnih mreža uređaja.

Android 15 i Desktop mogućnost korištenja

Ova promjena naglašava Googleovu trajnu posvećenost poboljšanju sigurnosti korisnika, posebno u kontekstu bežičnih veza.

ff 3

Wired Equivalent Privacy (WEP) je sigurnosni protokol za bežične mreže koji je uveden prije nekoliko desetljeća. Međutim, njegova inherentna slabost postala je očigledna kako su se pojavljivali noviji, robusniji standardi kao što su WPA (Wi-Fi Protected Access) i najnoviji WPA3.

Android 15 Developer Preview 2 potvrđuje satelitsko slanje poruka

Nesavršenosti u dizajnu WEP-a čine ga osjetljivim na različite oblike napada, čak i od strane početnika u svijetu hakiranja. Korištenje WEP-a za bežične veze otvara vrata za potencijalno neovlašten pristup podacima koji se prenose preko mreže, predstavljajući ozbiljan rizik za privatnost korisnika.

3 4

Zbog toga je Android 15 Beta 1 automatski postavio blokadu za veze s WEP mrežama kao zadani postavak. Međutim, s dodatkom novog prekidača, korisnicima je sada pružena fleksibilnost da sami odaberu hoće li se povezati s WEP mrežama ili ne.

Android 15 donosi “Arhiviranje aplikacija” – značajnu uštedu prostora memorije

No, važno je istaknuti da je prilikom aktiviranja ovog prekidača jasno upozorenje o sigurnosnim rizicima koji su povezani s korištenjem WEP-a. To pomaže korisnicima da donesu informirane odluke o tome hoće li koristiti ovu mrežu ili ne.

3 7

Ovo ažuriranje je u skladu s Googleovim naporima da zaštiti korisničke podatke, posebno kada se koriste potencijalno nesigurne javne Wi-Fi mreže, kao što su one u hotelima ili kafićima.

Android 15 – pogled na Developer Preview, Beta dolazi u travnju

Preporučuje se izbjegavati korištenje WEP mreža kada god je to moguće, te nadograditi sigurnost kućnih usmjerivača na WPA2 ili idealno na najnoviji standard, WPA3.

ff

Također, korisnicima se savjetuje da budu oprezni prilikom povezivanja s nepoznatim javnim Wi-Fi mrežama, te da razmotre korištenje VPN-a za dodatni sloj zaštite.

WhatsApp za Android uvodi novu navigacijsku traku

Iako će neki korisnici i dalje trebati povezivanje sa starijim uređajima koji koriste WEP, većina će imati koristi ako ostave ovu opciju onemogućenu, čime će osigurati veći nivo sigurnosti svojih podataka.

tekst3naslovna

U konačnici, ovo ažuriranje predstavlja još jedan korak u pravcu sigurnijeg i pouzdanijeg iskustva korištenja Android uređaja, naglašavajući Googleovu posvećenost zaštiti privatnosti i sigurnosti svojih korisnika.

Najčitanije