Banner
ff 1

Android 15 i Desktop mogućnost korištenja

Čini se kako će Android 15 svojim dolaskom omogućiti nov (drugačiji) način korištenja na računalima.

Kada većina ljudi čuje izraz “radna površina na Androidu”, obično pomisle na popularne implementacije poput Samsungovog DeX-a ili možda Motorolinog pristupa platformi.

Android 15 Developer Preview 2 potvrđuje satelitsko slanje poruka

Te su implementacije među najnaprednijima koje trenutno postoje. Međutim, manje poznata činjenica je da postoji “Desktop” način rada unutar Googleovog AOSP-a.

Prvi put je predstavljen s Androidom 10 u osnovnom obliku, uglavnom radi testiranja aplikacija u scenarijima s više zaslona. Od tada se Desktop način rada kontinuirano, iako sporo, razvija, i sada je sposoban za usporedni prikaz dviju aplikacija na zaslonu.

Android 15 donosi “Arhiviranje aplikacija” – značajnu uštedu prostora memorije

Korisnici mogu otvoriti više aplikacija istovremeno koristeći “iskustvo slobodnog oblika s više prozora”, iako uz nekoliko upozorenja. Očito je da Google radi na poboljšanju Android radne površine s više prozora, a već su postignuti određeni napretci.

ff 3

Android Authority je otkrio neke zanimljive nove dodatke kroz analizu oznaka razvojnih programera na najnovijoj beta verziji Androida 14, QPR3 2.1.

Android 15 i mogućnost slanja poruka pomoću satelitske komunikacije

Nova naslovna traka s malim izbornikom pojavljuje se kada korisnik dodirne malu ručicu na vrhu aplikacije preko cijelog zaslona. Izbornik sadrži opcije za prikaz na cijelom zaslonu, podijeljeni prikaz ili slobodni oblik.

3 7

 

U slobodnom načinu rada, prozori se mogu slobodno povlačiti i mijenjati veličinu. Značajka “prikači na rub” omogućuje korisnicima da prikače prozor na lijevu ili desnu stranu zaslona.

Android 15 – pogled na Developer Preview, Beta dolazi u travnju

Također je moguće preskočiti cijeli izbornik i prebaciti se iz aplikacije prikazane na cijelom zaslonu izravno u slobodni oblik povlačenjem nove ručice na vrhu aplikacije na cijelom zaslonu.

ff

Ipak, još uvijek nisu dostupne funkcije poput pozicioniranja prozora ili tipkovničkih prečaca za snimanje, niti postoji odgovarajući pokretač radne površine.

Android 15: Prvi pogled donosi povratak widgeta na zaključani zaslon

Ova značajna poboljšanja u produktivnosti i upotrebljivosti vjerojatno će biti dostupna zajedno s Androidom 15. Postoji mogućnost da će Google ova poboljšanja čak predstaviti kao dio iskustva s nadolazećim Pixelom 9, koji se očekuje kasnije ove jeseni.

Android 15 donosi arhiviranje aplikacija koje često ne koristite

Nedavno je tehnološki div omogućio izlaz zaslona na seriji Pixel 8, što sugerira obnovljeni interes za tu značajku.

Najčitanije