Banner
tekst3naslovna

Android 15 donosi arhiviranje aplikacija koje često ne koristite

Iako još nije predstavljena beta internetski prostor jednostavno je prepun glasinama vezanim uz Android 15. Ovaj posljednji govori nam kako će upravo nadolazeća Android inačica sa sobom donijeti mogućnost arhiviranja aplikacija, po uzoru na Google Play trgovinu.

Prošle godine, Google Play trgovina je predstavila značajku arhiviranja aplikacija s ciljem automatskog oslobađanja prostora za pohranu na Android uređajima.

Asus Zenfone 11 donosi i Ultra model

Ova inovacija omogućava automatsko arhiviranje aplikacija koje se rijetko koriste, čime se olakšava održavanje slobodnog prostora za važnije datoteke.

gg

Međutim, trenutno je arhiviranje podržano isključivo unutar same Google Play trgovine, ograničavajući korisnicima mogućnost ručnog arhiviranja aplikacija.

Apple kupuje startup Brighter AI u svrhu anomiziranja privatnih podataka

Najnoviji podaci iz beta verzije Androida sugeriraju da Google razmišlja o integraciji podrške za arhiviranje izravno u operativni sustav Android 15. Ova potencijalna promjena donijela bi korisnicima veću fleksibilnost u upravljanju aplikacijama i njihovim prostorom na uređajima.

ff

Mnogi korisnici su vjerojatno susreli situaciju u kojoj imaju instalirane Android aplikacije koje rijetko koriste, ali izbjegavaju njihovo deinstaliranje kako bi izbjegli neugodnosti ponovnog postavljanja.

Android: Aplikacije trećih strana uskoro će moći koristiti pun potencijal kamera

Takve aplikacije često zauzimaju značajan prostor, često i gigabajte, čime se smanjuje dostupan prostor za pohranu. Ovaj problem postaje sve važniji kako se aplikacije razvijaju i postaju kompleksnije.

3

Za usporedbu, iOS korisnici već imaju mogućnost deinstaliranja aplikacija bez gubitka podataka, koristeći značajku preuzimanja aplikacije u iOS-u. Sličnu funkcionalnost na Androidu pruža arhiviranje aplikacija, ali za razliku od iOS-a, ova značajka trenutno nije integrirana u sam operativni sustav.

HyperOS – kopija Androida ili njegov neprijatelj?

Google je prvi put najavio svoju značajku arhiviranja aplikacija početkom 2022. godine, obećavajući korisnicima mogućnost oslobađanja do 60% prostora za pohranu koje zauzima aplikacija.

2 1

Ključna tehnologija iza ove značajke leži u pametnom sustavu koji omogućava programerima da odaberu automatsko arhiviranje njihovih aplikacija.

Android 15: Prvi pogled donosi povratak widgeta na zaključani zaslon

Kada programer odabere arhiviranje, alat generira posebnu instalacijsku datoteku APK, nazvanu “arhivirani APK”. Ova datoteka je znatno manja verzija same aplikacije i koristi se samo za pokretanje procesa arhiviranja. Kroz ovaj pristup, korisnicima se omogućava oslobađanje prostora bez potrebe za potpunim deinstaliranjem aplikacija.

1 4

Važno je napomenuti da postoje ključne razlike između Googleove značajke arhiviranja aplikacija i slične značajke na iOS-u. Prvo, na Androidu trenutno nije moguće ručno arhivirati aplikaciju.

Android 15 „Vanilla Ice Cream” donosi revoluciju u 2024.

Automatsko arhiviranje je moguće samo putem Google Play trgovine, a korisnici nemaju kontrolu nad odabirom aplikacija za arhiviranje.

tekst3sl3

Drugo, arhiviranje aplikacija je integrirano unutar Google Play trgovine, a ne u sam Android OS. Ova razlika znači da korisnici ne mogu arhivirati ili dearhivirati aplikacije iz Postavki, što može ograničiti praktičnost značajke.

Circle to Search dugo će ostati ekskluziva za Samsung

Uvođenje podrške za arhiviranje aplikacija izravno u Android 15 bio bi značajan korak naprijed. Korisnici bi imali veću kontrolu nad upravljanjem prostorom za pohranu, omogućujući im da arhiviraju ili dearhiviraju aplikacije prema vlastitim preferencijama.

tekst3sl1

Osim toga, integracija ove značajke u sam OS olakšala bi i drugim trgovinama aplikacija da je podrže, pridonoseći jedinstvenijem iskustvu korisnika.

Windows 12 dolazi – Qualcomm testirao novi Windows na ARM čipu

U konačnici, Google nastoji unaprijediti iskustvo korisnika i učiniti upravljanje aplikacijama učinkovitijim. Ako se integracija značajke arhiviranja aplikacija u Android 15 ostvari, korisnici mogu očekivati bolju kontrolu nad svojim uređajem i prostorom za pohranu, čime će se olakšati svakodnevni digitalni život.

Najčitanije