huawei
ff22

Android 15 donosi “Arhiviranje aplikacija” – značajnu uštedu prostora memorije

Google planira integrirati značajku Arhiviranja aplikacija u Android 15, omogućujući korisnicima da oslobode prostor bez brisanja aplikacija, čime će se znatno olakšati upravljanje prostorom na uređajima.

Google ima novu  značajku koja će se pojaviti s dolaskom Androida 15, a naziva se Arhiviranje aplikacija. Prema Mishaalu Rahmanu, autoru članaka za Android Authority, ova inovacija omogućit će korisnicima Androida da oslobode više prostora za preuzimanje drugih aplikacija ili spremanje dodatnih slika, ili pak iz bilo kojeg drugog razloga.

Xiaomi Pad 6 neće okusiti Android 15 iako hardverski to može

No, ključna prednost ove značajke je u tome što umjesto da deinstalirate aplikaciju i zatim je ponovno instalirate kada vam zatreba, sada ćete moći arhivirati aplikaciju umjesto toga.

Android 15 i mogućnost slanja poruka pomoću satelitske komunikacije

To će vam omogućiti da je sačuvate bez brisanja, što će vam uštedjeti vrijeme i trud pri ponovnom postavljanju kada vam zatreba. Arhiviranje aplikacija trenutno je dostupno kao značajka u Trgovini Google Play, no bit će integrirano u sam Android 15, djelujući na razini samog operativnog sustava.

Rahman je to primijetio nakon što je otkrio podršku za arhiviranje aplikacija na razini operativnog sustava tijekom beta ažuriranja Androida 14 QPR2. Uspio je prikazati gumbe za “Arhiviraj” i “Vrati” u postavkama aplikacije.

Android 15 – pogled na Developer Preview, Beta dolazi u travnju

Nadalje, Rahman ističe da je nakon izdavanja Androida 14 QPR3 Beta 2 uspio u potpunosti iskoristiti Androidovu ugrađenu značajku arhiviranja aplikacija.

3 4

U priloženom videu, Rahman demonstrira kako arhivira aplikaciju Uber, koja inače zauzima 387 MB prostora za pohranu. Nakon što je pritisnuo gumb “Arhiviraj”, aplikacija Uber je zauzimala samo 17,64 MB, što predstavlja smanjenje od impresivnih 95,4%. Kada je zatim pritisnuo “Vrati”, aplikacija se ponovno preuzela iz Trgovine Google Play i reinstalirala, pri čemu nije bilo gubitka podataka tijekom procesa.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ recenzija

Androidova verzija arhiviranja aplikacija neće samo omogućiti ručno arhiviranje aplikacija; automatski će arhivirati aplikacije koje rijetko koristite.

1 3

Kroz postavke aplikacije, korisnici će moći omogućiti “upravljanje aplikacijom ako se ne koristi”, što će Androidu omogućiti da ukloni dopuštenja, izbriše privremene datoteke, zaustavi obavijesti i arhivira aplikaciju ako se ne koristi dulje vrijeme.

Snapdragon 8s Gen 3 i 7+ Gen 3 na tržištu 18.03.2024.

Iako je Rahman uspio pokrenuti ovu značajku u najnovijoj beta verziji Androida 14 QPR, napominje da ne trebamo očekivati da će arhiviranje aplikacija biti potpuno spremno za premijeru sve do dolaska Androida 15.

iOS 18 – naglasak na pristupačnosti i integraciji AI

Ova nova značajka obećava olakšanje korisnicima Androida u upravljanju prostorom na njihovim uređajima i olakšava ponovno korištenje aplikacija bez potrebe za ponovnom instalacijom.

Android 15: Prvi pogled donosi povratak widgeta na zaključani zaslon

Integracija arhiviranja aplikacija na razini operativnog sustava predstavlja značajan korak naprijed u poboljšanju korisničkog iskustva na Android platformi.

Najčitanije