Banner
tekst2naslovna 6

TikTok pred zabranom u SAD-u

Zastupnički dom Kongresa SAD-a ponovno je glasao o prijedlogu zakona koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka, zahtijevajući od ByteDance da proda platformu američkoj tvrtki u roku od jedne godine. Unatoč protivljenju TikToka, koji tvrdi da bi zabrana narušila slobodu govora i negativno utjecala na američko gospodarstvo, zakon je prošao s velikom većinom glasova. Predsjednik Biden izrazio je podršku zakonu, koji sada ide na glasanje u Senat.

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država nedavno je ponovno razmatrao i glasao o prijedlogu zakona koji bi mogao rezultirati zabranom popularne aplikacije TikTok na teritoriju SAD-a.

TikTok sve bliži potpunoj zabrani

Ovaj put, ažurirani prijedlog zakona nalaže tvrtki ByteDance, kineskom vlasniku TikToka, da prodaju ovu društvenu mrežu američkoj tvrtki unutar godinu dana, produžujući originalni rok od šest mjeseci. U slučaju neuspjeha u prodaji, aplikacija bi bila uklonjena iz Apple App Storea i Google Play Storea.

ff 9

Odgovarajući na ovu legislativnu akciju, TikTok je izdao preventivnu izjavu na platformi X (ranije poznatoj kao Twitter), izražavajući zabrinutost da bi takva zabrana predstavljala kršenje prava na slobodu govora za 170 milijuna korisnika u Americi.

TikTok testira virtualne influensere – budućnost ili propast?

Također su naveli da bi zabrana mogla uništiti 7 milijuna poslovnih subjekata i zatvoriti platformu koja godišnje doprinosi američkom gospodarstvu sa 24 milijarde dolara.

1 24

Unatoč snažnoj reakciji TikToka, prijedlog zakona je prošao Zastupnički dom s još većom podrškom nego prethodni mjesec, rezultatom glasanja od 360 prema 58.

TikTok poboljšava iskustvo na sklopivim uređajima s “potpunom nadogradnjom”

Republikanski predstavnik iz Teksasa, Michael McCaul, autor zakona, istaknuo je da će ova mjera zaštititi Amerikance, posebno djecu, od “štetnog utjecaja kineske propagande”. Zakonodavna inicijativa sada napreduje prema Senatu, gdje se također očekuje njegovo usvajanje.

tekst2sl2 1

Ako Senat odobri zakon, na predsjedniku Joeu Bidenu bit će da ga potpiše i službeno pretvori u zakon. Predsjednik Biden već je izjavio svoju namjeru da potpiše zakon, što ukazuje na njegovu podršku ovim regulativnim mjerama.

TikTok zabranjen u Montani – dali je ovo kraj TikToka?

Kada zakon stupi na snagu, ByteDance će se naći pod pritiskom da u zadanom roku od dvanaest mjeseci pronađe prikladnog američkog kupca za TikTok.

tekst2naslovna

Ako u tome ne uspiju, posljedice bi mogle biti značajne, kako za samu platformu, tako i za širi digitalni i društveno-ekonomski pejzaž Sjedinjenih Država.

TikTok – limit 60 minuta za mlađe od 18

Ovaj zakon je odraz šireg globalnog trenda kojim se nastoji regulirati utjecaj velikih tehnoloških tvrtki, posebno onih koje dolaze iz geopolitički konkurentskih država kao što je Kina.

tekst2sl1

Pitanje nadzora i privatnosti na digitalnim platformama sve je izraženije u međunarodnoj političkoj areni, a SAD, sa svojim recentnim zakonskim prijedlozima, nalazi se u centru ovih zbivanja. Kako će se situacija dalje razvijati i koje će sve posljedice imati ova potencijalna zakonska regulativa, ostaje vidjeti.

Najčitanije