Banner
3 36

Mazda EZ-6 – potpuno električni model za Kinesko tržište

Mazda će do kraja godine plasirati EZ-6, potpuno električni model automobila no čini se kako će ono ostati privilegija za Kinesko tržište.

Mazda je službeno predstavila dva nova modela električnih vozila, EZ-6 i ARATA.

2 47

EZ-6 je električna limuzina koja je razvijena u suradnji s Chongqing Changan Automobileom, što rezultira službenim imenom Changan Mazda EZ-6. S druge strane, ARATA predstavlja koncept crossover SUV-a, čija je globalna premijera zakazana za kraj 2025. godine.

BMW osvježio i4 za 2025. godinu

EZ-6 se temelji na Changanovoj potpuno električnoj limuzini, Deepal SL03, iako je doživio značajne dizajnerske izmjene kako bi zadovoljio estetske i funkcionalne standarde Mazde.

Ovaj model nudi BEV (Battery Electric Vehicle) verziju s optimalnom raspodjelom težine od 50:50, što pridonosi boljem upravljanju i stabilnosti vozila.

Tesla Model 3 Performance – 510 konja, 3.1s do stotke!

S obzirom na kapacitet baterije, EZ-6 može prijeći impresivnih 600 kilometara s jednim punjenjem. Dodatno, planirana je i PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) konfiguracija koja će omogućiti domet od čak 1000 kilometara kada je spremnik pun.

Za pogon EZ-6 koristi stražnji električni motor, a ovisno o modelu, dostupni su motori snage 160 ili 190 kW. Unutrašnjost vozila krasi 14,6-inčni središnji infotainment zaslon i LCD panel smješten ispred vozača za prikaz instrumentalne ploče.

Novi Opel Grandland najavljen – s dometom do 700km

Sjedala su dizajnirana tako da minimiziraju osjećaj gravitacije, pružajući maksimalnu udobnost za putnike.

EZ-6 također uključuje podlogu za bežično punjenje mobilnih uređaja, visokokvalitetni Sonyjev audio sustav i napredne glasovne naredbe koje su dostupne unutar i izvan vozila.

6 7

Cijeli infotainment sustav pokreće Qualcommov Snapdragon 8155 čip, osiguravajući visoku razinu performansi i pouzdanosti.

Potpuno električni Range Rover postao je stvarnost

Što se tiče ARATA-e, Mazda je još uvijek prilično tajnovita po pitanju tehničkih specifikacija. Međutim, objavljene su nekoliko slika koje sugeriraju da bi ARATA mogla biti usko povezana s popularnim modelom CX-5.

Slične paralele možemo povući između EZ-6 i Mazde 6, naglašavajući Mazdinu strategiju povezivanja svojih električnih vozila s postojećim modelima u ponudi.

Citroen predstavlja novi C3 Aircross: Veći, oštriji i ekološki prihvatljiviji

Unatoč očekivanjima da će EZ-6 biti lansiran do kraja ove godine, postoji zabrinutost da ovaj model neće biti dostupan izvan kineskog tržišta.

10 1

Ovaj potez mogao bi biti odraz strateškog partnerstva između Mazde i Changan Automobilea, ali i prilagodbe specifičnim zahtjevima i regulativama kineskog tržišta.

Iako to može biti razočaravajuće za globalne potrošače, Mazda kontinuirano radi na proširenju svoje ponude električnih vozila i prilagodbi globalnim trendovima u autoindustriji, što daje nadu za buduće međunarodne lansiranja.

Najčitanije