Banner
1 14

Samsung spreman za 3nm Exynos

Sve je spremno za početak proizvodnog procesa 3nm Exynosa.

U nedavno objavljenom priopćenju za javnost, Samsung i Synopsys najavili su da se Samsungove ljevaonice pripremaju za početak masovne proizvodnje novog 3nm Exynos čipa.  Ova najava označava ključni korak naprijed u proizvodnji složenih poluvodičkih uređaja, pokazujući napredak i suradnju između dviju vodećih tehnoloških tvrtki.

Battery AI i Samsung Galaxy S25

U sklopu pripreme, Samsung je u suradnji s Synopsysom, specijaliziranom tvrtkom za automatizaciju dizajna elektronike, izvršio precizne prilagodbe u proizvodnom procesu.

1 14

Cilj ovih prilagodbi je optimizirati proizvodnju kako bi se maksimalno povećao prinos i poboljšale performanse budućih čipova. Posebna pozornost posvećena je procesu dizajniranja i finaliziranja dizajna, poznatom kao “taping out”, što znači da je finalni dizajn poslan u ljevaonicu kako bi se proizvodne linije mogle prilagoditi zahtjevima masovne proizvodnje.

Exynos 2600 i vlastiti GPU

Predstojeći 3nm čip će biti prvi Samsungov visoko-performansni čip izrađen koristeći napredni Gate All Around (GAA) proces. Iako su Samsungove ljevaonice već proizvodile 3nm čipove za specifične aplikacije poput rudarenja kriptovaluta od 2022. godine, novi sistem na čipu (SoC) za mobilne uređaje predstavlja znatno složeniji inženjerski poduhvat. Ovi čipovi zahtijevaju sofisticiranije dizajnerske pristupe i proizvodne tehnike zbog svoje složenosti i funkcionalnih zahtjeva.

1 5

Očekuje se da će Samsungove ljevaonice započeti masovnu proizvodnju ovog naprednog SoC-a u narednim mjesecima, što će predstavljati značajan pomak u tehnološkim kapacitetima tvrtke.

Exynos 2500 (3nm) mogao bi biti učinkovitiji u odnosu na Snapdragon 8 Gen 4

Međutim, iako je najavljena masovna proizvodnja, još uvijek nije potvrđeno hoće li prvi čip iz nove serije biti Exynos 2500, namijenjen za budući Galaxy S25, ili će se koristiti u nekom drugom uređaju.

1 36

S obzirom na to da je predstavljanje Galaxy Watch7 također na pomolu, postoji mogućnost da će i ovaj uređaj biti opremljen najnovijim Samsungovim čipom, dodatno proširujući upotrebu tehnologije.

Što nam to donose Samsung Galaxy Z Fold6 (Ultra)?

Ovaj potez Samsunga i Synopsysa jasno pokazuje njihovu predanost inovacijama i težnji ka vrhunskim tehnološkim rješenjima, čime se potvrđuje njihova vodeća pozicija u globalnoj industriji poluvodiča.

Što nam to donose Samsung Galaxy Z Flip6 (FE)?

Daljnji razvoj i implementacija ovih naprednih čipova ne samo da će potaknuti novu generaciju mobilnih i nosivih uređaja, već će imati i šire implikacije na tržište visokih tehnologija.

Najčitanije