Banner
LG Minibeam PV150G recenzija 8

LG Minibeam Pico PV150G projektor recenzija

LG-ev mini projektor PV150G podsjeća na švicarski nožić – u mini gabaritima smješteno je više toga nego što očekujete. Popis mogućnosti LG-a Minibeam Pico PV150G je zaista impresivan. Kakva mu je slika, isplati li ga se kupiti ili je ipak bolje odabrati “ozbiljniji” projektor?

Hej, kakva je ovo igračka? Iskustvo mi govori da projektor ne može biti ovakvih gabarita – ovo je izrazito malen uređaj, od kojeg ne očekujemo ozbiljne performanse. Ok, izgleda kao pravi projektor, ali u umanjenom mjerilu. Male dimenzije znače lošu i tamnu sliku. Kakva je opremljenost? Pogledajmo specifikacije:

Specifikacije LG Minibeam Pico PV150G

  • Tip uređaja: prijenosni projektor
  • Razlučivost: WVGA (854 x 480), prikaz do FullHD razlučivosti
  • Svjetlina: 100 lumena (cd/m2)
  • Kontrast (FOFO): 100.000 : 1
  • Buka: 24 – 26 dB(A)
  • Lampa: LED RGB, trajnost 30.000 sati na jakom osvjetljenju
  • Mogućnosti: baterija (do 2 sata autonomije), USB Media & Office player, Screen Mirroring, digitalna keystone korekcija, Triple XD Engine procesor slike, 1 W zvučnik.
  • Konektori: HDMI, audio izlaz 3.5 mm, USB
  • Ustupio: LG Hrvatska
  • Cijena: 1770 – 1935 kn (studeni 2015.)

Pazite sad ovo: LG Minibeam PV-150G ima ugrađen WiFi čip sa screen mirroring funkcijom (zrcaljenje slike s mobitela – super korisno!), ima zvučnik, USB media player koji vrti i HD filmove s našim titlovima (!), prikazuje Word, Excel i PowerPoint datoteke bez računala, a ima i Triple XD Engine procesor slike (poznat s televizora) te ugrađenu bateriju (!!) pored standardnih HDMI i 3.5mm audio konektora.

Gdje je to sve stalo? Popis mogućnosti impresionira, no malo će vrijediti ako mu je slika manjkava…

Tehnikalije

Sjećate se ne tako davne pojave LED tehnologije u televizorima? Najavljivani su kao the Next big thing. Marketingaši su nas uvjeravali da LED TV može prikazati više boja (ne može), da može prikazati dublju crnu boju (nije točno, štoviše… CCFL LCD televizori su imali dublju crnu, tj bolji kontrast)  i  da troše manje struje (ok to stoji).

U međuvremenu je LED tehnologija napredovala pa sad zaista mogu prikazati dublju crnu i više boja (u boljim modelima), no jedna tehnologija prikaza slike je daleko više i brže napredovala prelaskom na LED tehnologiju. Pogađate, to su projektori.

LG Minibeam PV150G recenzija 8

Autor ovih redaka je bio specijalist za testiranje projektora u Mobil Media časopisu. Koliko mi je poznato jedino je Mobil Media radio usporedne testove s 30-ak projektora, a sigurno sam ih istestirao preko 200 komada.

Znate kako su ti projektori radili? Imali ste lampe, tj. žarulje koje su trajale nazivnih 2000 – 3000 sati, u praksi dvostruko manje.

Tehnologija prikaza je bila LCD ili DLP, od kojih je DLP bio bolji za kućna kina (bolji kontrast) dok je LCD imao svjetliju i oštriju sliku (bolje za projekcije po danu). Fino, da nema te vražje žarulje – koštale su oko 2000 kn! Uz to su bile i osjetljive.

Niste smjeli tresti projektor dok radi, žarulje su se jako grijale (što traži ozbiljan sustav hlađenja) morali ste ga i pažljivo gasiti – ventilator je hladio žarulju i do minutu – dvije nakon gašenja projektora.

LG Minibeam PV150G recenzija 1

U vrijeme dok je premium 32“ LCD TV koštao do 20.000 kn (best buy na usporednom testu je bio 32“ Marantz LCD TV s 1366 rezom i cijenom od 16.000 kn!) to je bilo prihvatljivo, no oštrim padom cijena velikih televizora projektori su prestali biti u fokusu običnog čitatelja / kupca. Vremena se, izgleda, opet mijenjaju.

LG Minibeam PV150G ima vrlo dobar kontrast od 100.000 : 1, te deklariranu trajnost LED dioda od 30.000 radnih sati. Dakle, nikada ih nećete morati mijenjati, to više nije potrošna roba…

Fast forward desetak godina unaprijed, i evo nas s malim LG Minibeamom PV150G u ruci, doslovno – stane na dlan. Bez ikakvih žica; LG-ev projektor ne treba strujni kabel jer ima bateriju, a sliku prikazuje preko Screen Mirroringa s mobitela. Živio napredak!

Kvaliteta slike

Ok, a kakva je slika? Bolja od očekivanja. Prije dvije godine sam imao priliku kraće vrijeme koristiti mali LED projektor koji je bio igračka – njegova svjetlina je bila dostatna za gledati malu, bljedunjavu sliku u mraku, jer je ispucavao 10-ak luksa. No, LG Minibeam PV-150 je mnogo bolji po tom pitanju – deklariran je na 1oo lumena.

LG Minibeam PV150G recenzija 9

To je i dalje manje od nekih uobičajenih vrijednosti, koje se kreću oko 800 – 1200 lumena za kućna kina. Fotografije koje gledate su snimljene po danu, u sobi sa staklenom stijenom i dosta svjetla – dakle, sve ono što projektori ne vole. Čak i u takvim uvjetima, možete relativno ugodno gledati sliku do otprilike 70 – 80 cm dijagonale.

Ako volite svijetlu sliku, morat ćete smanjiti apetite dok ne padne noć kada oval minijaturni projektor može zamijeniti 40“ – 50“ TV. Veliki televizor imam, pa sam većinu vremena koristio LG Minibeam za prikaz filmova na stropu, prije spavanja. TV u spavaćoj sobi? Ne, ovo je neusporedivo bolje. A ako imate dijete, ovo je apsolutno najbolji poklon za božične blagdane koji mu možete kupiti…

LG Minibeam PV150G recenzija 7

Kvaliteta prikaza je izvrsna u zamračenim prostorijama. Razlučivost je relativno niska, no to kod projektora manje smeta nego na televizoru. Važniji parametri za kvalitetu slike su ovdje kontrast i prikaz boja, koji su vrlo dobri zahvaljujući DLP tehnologiji te RGB LED diodama. Čak je i zvučnik dostatan za noćne projekcije na stropu…

Baterija? Deklarirana je s do dva sata rada. Možda, ako gledate na minimalnoj svjetlini – kada se ništa ne vidi; u praksi, računajte na 40-ak minuta uz screen mirroring, tj. zrcaljenje zaslona s mobitela. Toj brojci dodajte petnaestak minuta ako koristite USB media player za prikaz filmova.

Je li dakle LG Minibeam PV150G ultimativni poklon za blagdane? Zasigurno je visoko na listi. Ima dva nedostatka: svjetlina (za gledanje po danu) te buka hlađenja kod gledanja u mraku. Ona nije visoka u apsolutnim mjerilima, ali u tišini sobe je ipak znatno viša od onoga što bi smo željeli. Usprkos toga: LG Minibeam Pico PV150G nam se dopao. Izdašno je opremljen, ima bateriju i zaista je super gledati filmove na stropu prije spavanja 🙂

Najčitanije