Banner
cc2

Idući Apple Watch obavijestit će obližnje uređaje ako se utapate

ema najnovijoj patentnoj prijavi, Apple razvija inovativnu značajku za Apple Watch nazvanu "Digitalni asistent za bazen", koja koristi napredne senzore i algoritme za detekciju utapanja.

Prema najnovijoj patentnoj prijavi, Apple bi mogao uskoro uvesti inovativnu značajku otkrivanja utapanja u sljedećoj iteraciji Apple Watcha. Nazvana “Digitalni asistent za bazen”.

Apple iPhone SE 4 – Notch, OLED zaslon, Face ID – kada stiže?

Ova značajka koristi napredne senzore i algoritme kako bi detektirala nepravilnosti u pokretima udova, očitanja otkucaja srca i kisika u krvi kako bi identificirala situacije u kojima je nositelj u opasnosti te šalje hitni signal obližnjim uređajima kako bi upozorio druge na hitnu situaciju.

1 1

Apple je već pokazao svoju predanost sigurnosti na svojim događajima lansiranja, ističući stvarne priče o tome kako su njihovi uređaji, poput Apple Watcha i iPhonea, spašavali živote zahvaljujući svojim naprednim sigurnosnim značajkama.

Borba za “kralja pametnih telefona” između Applea i Samsunga i dalje traje

Sada, nova prijava patenta otkriva sljedeći korak tvrtke u ovom smjeru – inovativni “digitalni asistent za bazen”, koji bi mogao biti ključni faktor u spašavanju života u vodenim okruženjima poput bazena, ribnjaka i jezera.

2 12

Sustav opisan u patentu koristi podatke s akcelerometra i žiroskopa kako bi prvo provjerio je li nositelj izložen opasnosti od utapanja ili neke druge vrste nevolje.

Kako je bivši zaposlenik odao tajne Apple-a

Zatim analizira otkucaje srca i razine kisika u krvi kako bi dodatno potvrdio postojanje hitne situacije. Ove informacije se zatim obrađuju kroz model strojnog učenja obučenog za prepoznavanje obrazaca ponašanja plivača koji mogu ukazivati na opasnost.

3 8

Ako se detektira potencijalna opasnost, sustav emitira radio signal koji se šalje obližnjim uređajima, koji zatim prikazuju upozorenja i aktiviraju zvučne alarme.

Apple najavio WWDC 2024. za 10.-14.06.2024.

Jedan od ključnih izazova s kojima se suočava implementacija ove tehnologije je prigušenje radio signala pod vodom zbog vodljivosti vode, što ograničava domet prijenosa signala.

4 5

Međutim, Apple planira koristiti niže frekvencije i uže pojaseve kako bi ublažio ovaj problem, posebno u slatkovodnim okruženjima koja su manje vodljiva od morske vode.

iPhone korisnici i scam poruke o resetiranju Apple ID-a

Patentna prijava naglašava važnost ovakvog sustava, posebno s obzirom na broj smrtnih slučajeva od utapanja svake godine samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

n1

Osim toga, ističe se ograničenja postojećih rješenja koja se oslanjaju na kamere za detekciju opasnosti od utapanja, koja su skupa, zahtijevaju složenu instalaciju i održavanje, te često imaju probleme s lažno pozitivnim rezultatima i propustima u detekciji.

Apple ipak ostaje pri microLED tehnologiji

Iako patentna prijava obično nije definitivan pokazatelj budućih proizvoda ili značajki, u ovom slučaju, tehnologija koja je opisana čini se relativno jednostavnom za implementaciju s postojećim hardverom Apple Watcha.

gg

Ovo također predstavlja snažan argument za to da bi više djece trebalo nositi Apple Watch, s obzirom na to da su statistički podložnija riziku od utapanja.

Apple odgovorio na pitanje zašto Apple Watch ne radi na Androidu

U konačnici, implementacija “Digitalnog asistenta za bazen” na Apple Watchu ima potencijal da značajno poboljša sigurnost u vodenim okruženjima, pružajući korisnicima dodatnu sigurnost i mir uma dok uživaju u aktivnostima poput plivanja ili odmora uz vodu.

Najčitanije