Banner
ff 4

Kako je bivši zaposlenik odao tajne Apple-a

Bivši Appleov inženjer Andrew Aude optužen je da je otkrivao povjerljive informacije medijima putem tisuća tekstualnih poruka, pokušavajući potkopati Appleove proizvode i značajke.

Kad je bivši inženjer Andrew Aude otrčao u kupaonicu tijekom pauze, nije iskoristio vrijeme da odgovori na prirodni poziv, već da izbriše aplikacije za slanje poruka na svom telefonu.

Apple dodao iPhone 6 na listu “zastarjelih modela” – vintage

Te aplikacije su mogle sadržavati dokaze da je softverski inženjer otkrivao informacije medijima. Prema The New York Postu, Apple je podnio tužbu protiv Audea, koji je radio u odjelu odgovornom za Appleov operativni sustav iOS za iPhone.

ff 4

Ironično, bivši softverski inženjer koristio je iPhone koji mu je Apple dodijelio za radnu upotrebu za slanje tisuća tekstualnih poruka novinarima The Wall Street Journala i The Informationa.

iPhone korisnici i scam poruke o resetiranju Apple ID-a

Apple je 18. ožujka podnio tužbu protiv Audea na Vrhovnom sudu u Kaliforniji, optužujući ga za curenje podataka medijima kako bi oštetio određene proizvode i značajke s kojima je imao problema.

ff 5

Aude je uživao biti u središtu pozornosti medija. Apple je izjavio da je njegov bivši zaposlenik nastojao potkopati Apple svojom “taštinom” i svojim “osobnim uživanjem u medijskoj pažnji”, što je, prema Appleu, “odigralo značajnu ulogu u njegovim prestupima.

iPhone 16 s 8GB RAM-a i 256GB interne kao osnova za svaki model

” Na primjer, tijekom četiri mjeseca, Aude je poslao više od 1400 tekstualnih poruka novinaru Wall Street Journala koristeći aplikaciju za šifrirane poruke Signal.

Hoće li vaš iPhone primiti iOS 18 nadogradnju?

U tužbi se navodi da je bivši zaposlenik Applea nazvao novinara WSJ-a “Homeboy” u tim porukama. Treba napomenuti da su The Wall Street Journal i New York Post u vlasništvu News Corporationa.

3 24

Na jednoj snimci zaslona teksta koji je Aude poslao “Homeboyu”, a koji se pojavio u tužbi, osramoćeni bivši zaposlenik Applea napisao je: “Jedva čekam da izbije kaos prije nego što se Appleovi korporativni ljudi uopće probude.” U tužbi se također navodi tekst koji je poslao Aude u kojem stoji: “[Volim] kad mogu podijeliti informacije s prijateljem iz WSJ-a.”

Apple najavio WWDC 2024. za 10.-14.06.2024.

Kao što smo rekli, WSJ nije bila jedina medijska organizacija s kojom je Aude kontaktirao u pokušaju da natjera Apple da ukine određene značajke i proizvode.

2 3

U tužbi se tvrdi da je više od 10.000 poruka poslano od bivšeg Appleovog softverskog inženjera novinaru The Informationa. U sudskom podnesku također stoji da je Aude “putovao preko kontinenta kako bi se sastao s njom.” Drugi tekst softverskog inženjera spomenutog u tužbi otkrio je da je želio “pomesti s politikom i medijima.”

Apple A18 Pro i prikaz snage unutar iPhone 16 Pro modela – benchmark

Bivši zaposlenik Applea izmislio je izliku kako bi otišao u kupaonicu kako bi obrisao dokaze sa svog iPhonea. Prošle jeseni, Audeovi nadređeni su posumnjali da je davao informacije novinarima, a kad su ga suočili s tim, on je “više puta” zanijekao da je ikome odao bilo kakve informacije.

gg 2

Također je rekao svojim šefovima da kod sebe nema svoj iPhone koji je izdao Apple. No, rekavši to, Aude se dosjetio trika kako bi uklonio dokaze sa svog telefona koje je zapravo imao kod sebe.

Amerika tuži Apple: Imate monopol i rušite konkurenciju

“Glumeći da mora posjetiti kupaonicu usred intervjua, g. Aude je zatim izvukao svoj iPhone iz džepa tijekom pauze i trajno izbrisao značajne količine dokaza sa svog uređaja”, navodi se u tužbi.

n1

Dana 12. prosinca, Aude je djelomično priznao Appleu kada su ga pitali zašto je aplikacija Signal izbrisana i “ponudio samo uska priznanja ograničena na informacije koje nije uspio uništiti”.

Apple iCloud od 5GB sada je problem za tvrtku iz Cupertina

Apple je ponudio Audeu priliku da izbjegne parnicu ako surađuje s istragom i otkrije Appleu sve što je odao. Međutim, Aude je odbio surađivati, što je dovelo do toga da Apple nastavi s tužbom kojom se traži neodređena odšteta od otpuštenog softverskog inženjera.

1 18

Neki od projekata koje je Aude otkrio u medijima uključivali su informacije o aplikaciji Journal za iPhone i Vision Pro. Zaposlen je 2016. godine, a otpušten 2023.

Najčitanije