Banner
P90520688 highRes the all new bmw ix1

BMW iX1 eDrive20 – najpristupačniji električni SUV

Prošla su vremena kada se govorilo da su električna auta skupa, tako je prema mišljenju BMW-a.

Mnogi od nas sanjarili su o tome da voze električni automobil, a kad bi taj automobil bio i SUV, to bi bilo savršenstvo. No, stvarnost nas brzo stigne kada se suočimo s činjenicom da su SUV-ovi često izvan dosega većine proračuna, a električni automobili također nisu jeftini.

Mini Cooper 2025 lansira E i SE modele – svojevrsni “facelift”

No, što bismo rekli da postoji automobil koji spaja oba ta svijeta? BMW, poznat po svom visokokvalitetnom inženjeringu i luksuznim vozilima, donosi nam upravo takvu kombinaciju – BMW iX1 eDrive20, koji nije samo električni automobil, već i SUV, a što je najvažnije, dostupan po pristupačnoj cijeni.

P90520687 highRes the all new bmw ix1

Novi BMW iX1 eDrive20 izlazi iz okvira uobičajenih SUV-ova. BMW ga ne naziva SUV-om, već “Sports Activity Vehicle” (SAV), ističući njegovu svestranost i sportsku izvedbu. No, bez obzira na oznaku, ovaj automobil obećava ekološki prihvatljivu vožnju bez kompromisa na polju performansi i vožnje.

Tesla predstavila osvježeni Model 3 – evo što donosi

Cijena ovog električnog SAV-a iznosi 47.900 eura, što ga čini pristupačnim izborom u svijetu električnih vozila, posebno s obzirom na sve što nudi. Jedna od ključnih karakteristika ovog automobila je električni domet koji seže između 430 km i 475 km s punim punjenjem, prema WLTP standardu. Ovo je impresivan raspon koji će zadovoljiti većinu svakodnevnih potreba.

P90520688 highRes the all new bmw ix1

Što se performansi tiče, BMW iX1 eDrive20 pokreće jedan električni motor s maksimalnom snagom od 150 kW (204 konjske snage). To je dovoljno snage da ubrza od 0 do 100 km/h za 8,6 sekundi, što će biti dovoljno za većinu vozača u svakodnevnoj vožnji. Baterija ima kapacitet od 64,7 kWh, što je srednja veličina za električna vozila.

Xiaomi MS11 uhvaćen na cestama

Srećom, BMW je osigurao više opcija punjenja, uključujući standardno punjenje izmjeničnom strujom od 11 kW koje će potrajati 6,5 sati do potpunog punjenja.

P90520689 highRes the all new bmw ix1

Opcionalno trofazno AC punjenje na 22 kW može to vrijeme skratiti na samo 3 sata i 45 minuta. Najbrže punjenje od 130 kW omogućuje punjenje baterije od 10% do 80% u impresivnih 29 minuta. To omogućuje brzu i praktičnu vožnju.

NAVEE N65 – električni romobil od 500W po odličnoj cijeni

Unutrašnjost BMW iX1 eDrive20 oduševljava svojom modernom tehnologijom. BMW iDrive sustav s “QuickSelect” opcijom pruža intuitivno korisničko iskustvo.

Novi BMW operativni sustav 9 omogućuje brz pristup funkcijama i informacijama, uz zakrivljeni zaslon koji se sastoji od 10,25-inčnog informacijskog zaslona i 10,7-inčnog kontrolnog zaslona.

Fiat Panda (električna) izlazi na 125. godišnjicu tvrtke – iduće godine

Osim toga, BMW nudi pretplatnički model pod nazivom BMW Digital Premium, koji pruža pristup nizu digitalnih usluga kako bi poboljšao udobnost i luksuz vozila.

Za razliku od svojeg brata, iX1 xDrive30, koji ima pogon na sve kotače i ukupnu izlaznu snagu od 313 konjskih snaga, iX1 eDrive20 je jednostavniji, ali ekonomičniji izbor. Iako ovaj model nudi manje snage, za većinu vozača to će biti sasvim dovoljno za svakodnevnu vožnju.

Mercedes-Benz – budućnost elektrifikacije naziva se Vision One-Eleven

Nažalost, za američke ljubitelje BMW-a, postoji jedna loša vijest – BMW iX1 eDrive20 nije predviđen za tržište Sjedinjenih Američkih Država.

S obzirom na brz rast svijesti o okolišu i potrebu za prijelazom na održivu mobilnost, BMW iX1 eDrive20 predstavlja korak prema pristupačnoj električnoj vožnji.

Alfa Romeo prelazi na „električnu” stranu priče – crossover prvi na tržištu

Proširenje BMW-ove ponude u premium kompaktnom segmentu ukazuje na želju tvrtke da električnu vožnju učini dostupnom većem broju vozača. Iako cijena može narasti s dodatnom opremom, BMW iX1 eDrive20 nudi odličan kompromis između performansi, raspona i cijene.

Najčitanije