huawei

Specifikacije zaslona – osnovi pojmovi za početnike i početnice

Za naše čitatelje manje tehnički potkovane donosimo objašnjenje nekih osnovnih pojmova  specifikacija zaslona. To su pojmovi koje često spominjemo u recenzijama ili prilikom navođenja specifikacija u mnogim člancima. Ne želimo da bude neznalice i  među slabije upućenima. Učimo zajedno! 

20150618_112443

 

Objašnjenje pojmova  vezanih uz specifikacije zaslona moramo započeti temeljnim pojmom – Pikselom.  To je najmanja adresibilna točka koju može prikazati zaslon. Obično se sastoji od potpiksela – crvenih, zelenih i plavih elemenata koje ljudsko oko ne može vidjeti jer obrada boja se stapa u jednu nijansu koja se pojavljuje na razini piksela.

Imajte na umu da su pikseli fiksne veličine i nisu nešto što možete prilagoditi upisivanjem negdje nekog broja. Različiti uređaji imaju piksele različitih oblika i veličina.

56591-pixel

Rezolucija zaslona

Rezolucija zaslona predstavlja broj piksela u liniji po inču (1 inč je 2,54 cm) ili maksimalni broj koji može prikazati. Kreću se od 720p preko 1080 p do 4K specifične rezolucije od 4096 x 2160 piksela.

Potonja je 4 puta veća od trenutno aktualne rezolucije 1920 x 1080 piksela i ne znači da dijagonala zaslona mora bit četiri puta fizički veća. To samo ukazuje da takav zaslon ima zbog jasniji prikaz s više detalja na određenim dijagonalama zaslona ugrađenih u uređaje.

iPhoneComparison

Tehnički govoreći, veća rezolucija daje više informacija koje možemo vidjeti. Realno naše oči ne mogu vidjeti ipak sve te detalje. Prema Appleu , ljudske oči mogu vidjeti detalje na zaslonima najviše gustoće od 335 piksela po inču.  Ovu oštrina zaslona često se naziva  Retina. U biti je  tek marketinški naziv koji Apple koristi za svoje ekrane visoke rezolucije od pojave iPhonea 4. Ništa drugo.

Pitate li se pa zašto proizvođači onda uopće plasiraju mobilne uređaje 4K rezolucije. Odgovor se skriva u novom trendu – virtualnoj stvarnosti. Ova godina uzela je upravo veliki zamah upravo u segmentu virtualne stvarnosti.

Svjetlina zaslona

Mjerna jedinica za svjetlost zaslona je kandela po kvadratnom metru (cd/m2).  Pokazuje koliko dobro možete vidjeti prikazan sadržaj na ekranu. Što je veća vrijednost, prikaz je svjetliji i moći će se bolje vidjeti u uvjetima jakog ambijentalnog osvjetljenja.  Niti jedna druga opcija na pametnom telefonu  nema veći utjecaj na trajanje baterije od svjetla zaslona.

Ako želite da baterija traje duže smanjite postavku svjetlosti zaslona bilo ručno ili pomoću automatske značajke gdje senzor mjeri  intenzitet osvjetljenja u okolini te na temelju izmjerenih podataka regulira svjetlo zaslona.

Kontrast

Kontrast zaslona predstavlja omjer najsvjetlijeg i najtamnijeg dijela zaslona u isto vrijeme. Govori nam koliko je puta bijeli piksel na ekranu svjetliji od crnog iako u stvarnosti nema apsolutno crnog piksela jer uvijek je prisutna određena razina svjetlosti koju emitira panel ili se reflektira od ambijentalnog osvjetljenja. Označava se u formi na primjer 1000:1. Općenito, veći omjer kontrasta daje vjernije boje. Kontrast ne utječe na oštrinu ili rezoluciju već isključivo određuje kvalitetu prikazanih boja.

kontrast

Temperatura boje

Kao što okolinu doživljavamo bojama tako doživljavamo i prikaze na zaslonima pametnih telefona. Temperatura boja se mjeri  u Kelvinima (K). Temperatura boje koristi se za označavanje boje izvora svjetlosti u usporedbi s bojom svjetlosti tzv. crnog tijela. To je idealizirano čvrsto tijelo koje ne reflektira nikakvo zračenje i apsorbira svu svjetlost koja padne na njega. Kako se ugrijava prolazi kroz niz različitih boja. Što je temperatura boje veća i boja je bliža bijeloj prikazana slika na zaslonu bit će plavija ili kako obično kažemo – hladnija.

COLOR-Temp

Za usporedbu žarulja s žarnom niti ima temperaturu boje od 2700 K dok prosječna temperatura sunčeve svjetlosti oko podneva između 5400 K i 5900 K.

Pronašli smo jedan zanimljiv podatak. Europljani i stanovnici SAD-a vole više prikaz boja niskih temperatura na zaslona (plavkaste nijanse) dok azijski korisnici žućkaste toplije nijanse.

Brzina odziva

Brzina odziva (eng. refresh rate) govori o nekoj vrsti „ljenosti piksela da promjene boju iz potpuno crne u potpuno bijelu. Mjeri se u milisekundama (ms). U pravilu spora stopa osvježavanja zbog nemogućnosti prikaza brzih promjena može rezultirati tzv. duhovima (eng. ghosts) kada gledate brze akciju na zaslonu za vrijeme igranja igara ili gledanja filmova.

Kut gledanja

Vrednovanje kutova gledanja uređaja se odnosi na vidljivost sadržaja prikazanog na zaslonu iz različitih smjerova bez gubitka kontrasta i boje. IPS i AMOLED tehnologije danas uglavnom podržavaju prilično široke kutove gledanja, ali ovisno o proizvođaču panela mogu biti znatne razlike među njima.

akutovi gledanja

Iako se ne radi o TV uređajima, nekim korisnicima je važno da im uređaj podržava široke kutove gledanja. Valjda je ponekad teško napravit korak ili dva i uzeti uređaj u ruku kako bi pročitali tko nam je upravo poslaa poruku 😀

Najčitanije