huawei
1 2

Google Gemini ipak nije tako “pametan”

Google je uhvaćen u laži tijekom prezentacijskog videa za Gemini AI.

TOP 5 Samsung One UI 6.0 značajki

Nedavno su svi mediji bili ispunjeni vijestima o Gemini, AI rješenju koje potječe od dobro poznatog internetskog diva, Google-a, a koje se natječe s ChatGPT-om.

Sony se oprašta od Xperia naziva i donosi kameru ispod zaslona

Međutim, unatoč prvotnim dojmovima o besprijekornoj izvedbi, nedugo nakon objave članka, otkriveno je da situacija s Gemini modelom nije toliko idilična, a Google se suočava s ozbiljnim optužbama.

1 2

Google je bio uhvaćen u lažiranju dijelova videa koji su predstavljeni tijekom demonstracije Gemini modela. Iako je prvi dojam bio iznimno impresivan, detaljnija analiza otkrila je da su neki dijelovi videa bili manipulirani kako bi stvorili prividno savršenog AI modela.

Samsung Galaxy S24 Ultra uz bok Galaxy S23 Ultra modela

Google je priznao da su neki dijelovi videa bili montirani te da glas koji se čuje nije bio u stvarnom vremenu usklađen s prikazanim slikama. Umjesto toga, svaka slika je bila zasebna fotografija, a glasovni upiti su generirani unosom teksta.

1 9

Ova otkrića stvaraju ozbiljne sumnje u vjerodostojnost Googleovih tvrdnji o nadmašivanju OpenAI-jevog GPT-4 modela. Na prvi pogled, Gemini je postigao impresivan rezultat od 90,04% na testu masovne višezadaćnosti u razumijevanju jezika, što je nadmašilo GPT-4 s rezultatom od 87,29%. Međutim, lažiranje demonstracije baca sjenu sumnje na stvarnu učinkovitost Geminija.

Google napada ChatGPT – stiže Gemini

U jednoj od video demonstracija, Gemini “Ultra” komunicira s korisnikom koji postavlja pitanja o onome što vidi u stvarnom vremenu. Video zatim prikazuje kako se Gemini nosi s različitim scenarijima, postupno pokazujući svoje sposobnosti.

No, kada su novinari Bloomberga kontaktirali Google kako bi dobili objašnjenje o stvaranju videa, otkriveno je da je video bio montiran kako bi “inspirirao programere,” kako to tvrdi Google u odricanju od odgovornosti.

Samsung Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 – Najnovije promjene na zaslonima

Očito je da su neki dijelovi demonstracije bili namjerno manipulirani kako bi stvorili dojam o iznimnim sposobnostima Geminija. To izaziva ozbiljna pitanja o etičnosti takvih postupaka i povjerenju korisnika i razvojnih programera koji se oslanjaju na ispravne informacije od strane tehnoloških divova kao što je Google.

2 1

U međuvremenu, OpenAI najavljuje dolazak GPT-5 modela, što samo dodatno pojačava konkurenciju na polju generativne umjetne inteligencije.

Virtualna stvarnost mogla bi biti ključni igrač lucidnih snova

S obzirom na nedavne kontroverze, Google se sada suočava s izazovom vraćanja povjerenja u njihova AI rješenja. Kako će ovo utjecati na percepciju Googlea kao lidera u području umjetne inteligencije ostaje vidjeti, ali je jasno da će morati uložiti dodatne napore kako bi povratio ugled u očima javnosti.

3 1

Bez obzira na sve, utrka između tehnoloških divova za vlast na polju AI i dalje obećava inovacije, ali istovremeno postavlja važna pitanja o etici i transparentnosti u razvoju i prezentaciji novih tehnoloških rješenja. Svakako očekujemo nastavak ove priče i “odgovor” koji će ponuditi Google.

Najčitanije