Banner

Vodič za mikroSD kartice namijenjene pametnim telefonima

Iako sve manje, ali još uvijek koristimo mikroSD kartice za proširenje memorijskog kapaciteta pametnih telefona. No, te malene kartice dimenzija 15x11x1 mm i mase samo 0,25 grama mogu nam napraviti hrpu probelma. Što trebate znati o njima?

Loša kvaliteta mikroSD kartica, ili krivo odabrana kartica za uređaj može uzrokovati gubitak podataka ili usporiti prijenos što je jedan od razlog zašto neki proizvođači su izbacili mikroSD kartice iz upotrebe.  Što trebate imati na umu prije kupnje i kako riješiti neke probleme dio su ove priče.

MikroSD kartice – osnove 

Postoje tri standarda SD kartica namijenjena pametnim telefonima s obzirom na kapacitet: microSD 2 ili 4 GB FAT 12 i 16 datotečnog sustava, microSDHC od 4 – 32 GB datotečnog sustava FAT32 i microSDHC od 64 GB do 128 GB (opcionalno 2TB) exFAT datotečnog sustava.

Osim klasificiranja prema kapacitetu razlikuju se prema brzini prijenosa podataka ili klasi. SD Association definira standard za SD kartice ali zapravo ne definira točne brzine povezane s tim klasama. Daju samo smjernice.

klase kartica

Kao što možete vidjeti u tabeli, klasa 10  je najbrža dok klasa 2 najsporija. Ukratko, što je mikroSD kartica više klase ima veću brzinu prijenosa podataka. Osim toga postoje kartice s dodatno poboljšanim brzinama prijenosa podataka. Nose oznaku UHS (Ultra High Speed = od 104 MB / s). Kartice klase 6 su več dostatne za većinu pametnih telefona dok klase 10 su idealne za snimanje visoke rezolucije videa ili RAW fotografija i najbolji su izbor.

Da bi znali koje je klase pojedina mikroSD kartica obratite pažnju na oznake. Tražite broj prikazan unutar kruga. Ako na kartici postoji i dodatni broj, na primjer 1 u unutrašnjost oblika slova U, to znači da je kartica UHS klase 1.

oznake kartica

Prije kupnje provjerite koje kartice podržava vaš uređaj. Također predlažemo  da instalirate aplikaciju imena SD Insight. Istu možete iskoristiti za testiranje mikroSD kartice koju već posjedujete. Otkriti će vam razne informacije o mikroSD kartici poput imena proizvođača, model, kapacitet i datum proizvodnje. Za više detaljnih informacija (serijski broj, sigurnosni standard itd.) potrebno je kliknuti na gornjem desnom kutu.

Aplikacija ne samo da daje informacije o fizičkoj mikroSD kartici, nudi podatke o internoj podatkovnoj memoriji u uređaju..

 

Uklanjanje problema s  mikroSD karticama 

– Ako ste zaštitili podatke na kartici lozinkom, i naravno zaboravili je, jedan od načina da saznate zaboravljenu lozinku je uporaba aplikacije ES file explorer. Nakon instalacije, pokrenite istu i pronađite mapu sustava,  potom datoteku pod nazivom mmcstore . Spojite računalo i pametni telefon te pošaljite istu na računalo. Preimenujte ju u mmcstore.txt, otvorite datoteku u Notepadu na računalu i vidjeti će te svoju zaboravljenu lozinku.
– Imate li problema s čitanjem podataka sa mikroSD kartice, provjerite da vam nisu kontakti oštećeni ili prljavi.  Ako je sve OK, možda je problem u samom utoru. To također možete provjeriti stavite li drugu karticu i isprobati.  Ne radi li, u tom slučaju morati će te do servisera.

Sandisk_200_GB_micro_SD_Pair_Wide

–  Ako je kartica odbila poslušnost, ponekad uzrok mogu biti loši sektori ili virus. Nažalost morati će te  formatirati memorijsku karticu. Svi vaši podaci bit će izbrisani.

Da bi to učinili, povežite pametni telefon s računalom → desnim klikom na vanjski disk, tj memorijsku karticu odaberite format. Istu stvar možete napraviti i bez spajanja na računalo u samim uređajima.

Ne možete li formatirat na taj način karticu, a što nije rijedak slučaj, preuzmite program SDFormatter i pokrenite na računalu.  Ovaj program nema problema formatirati  bilo koju karticu.

MB-MGCGB-EU-82-0

 

Još jedan mali dodatka: Prije nego krenete koristiti novu mikroSD karticu korištenjem USB kabela prebacite sve podatke na računalo. Većina kartica na tržištu je oblikovana (FAT32, SDXC je exFAT SDHC) da ih računalo prepoznati ali i smartfon/tablet. Poslije samo stare podatke prebacite na novu SD karticu.

Najčitanije