Banner
1 9

Motocikl na plin postaje stvarnost

Nisu više noviteti automobili na plin, sada je novina imati motocikl na plin, evo o čemu se radi.

Pokretan komprimiranim prirodnim plinom (CNG), novi motocikl koji je razvila tvrtka Bajaj Auto predstavlja pristupačnu i ekološki osviještenu alternativu u svijetu motociklizma, pružajući rješenje za izazove koje nameću visoke cijene goriva.

BMW osvježio i4 za 2025. godinu

Ovaj model, nazvan Pulsar NS400Z, predstavlja prvi masovno proizvedeni CNG motocikl na svijetu, čija je premijera zakazana za 18. lipnja 2024. Bajaj Auto pozicionira ovaj motocikl u nižem segmentu tržišta, uvod u seriju koja će postepeno obuhvatiti i druge modele.

Opel EV Frontera – “stara dama” u središtu elektrifikacije

Motocikli na CNG funkcioniraju na sličan princip kao automobili na ovaj oblik goriva. Prirodni plin pohranjen je pod visokim tlakom u cilindričnim spremnicima koji se nalaze na vozilu.

Iz tih spremnika, plin se preko gorivnih vodova i regulatora tlaka transportira do motora gdje se miješa s zrakom te izgara, pokrećući motor. Iako trenutno postoje dostupni kompleti za preradu konvencionalnih motocikala na CNG, Pulsar NS400Z je prvi koji je razvijen specifično za ovu svrhu.

Mazda EZ-6 – potpuno električni model za Kinesko tržište

Osim financijskih prednosti uslijed niže cijene prirodnog plina, CNG motocikli imaju znatno manje emisije CO2 i drugih štetnih tvari u usporedbi s benzinskim i dizel motorima.

2 2

U nedavnom intervjuu za CNBC-TV18, izvršni direktor Rajiv Bajaj istaknuo je da je prototip pokazao smanjenje emisija ugljičnog monoksida za 75% u odnosu na benzinski pogon, uz minimalno prisustvo nemetanskih ugljikovodika. Međutim, široka dostupnost stanica za punjenje CNG-a još uvijek predstavlja izazov.

Lancia Ypsilon za 34.900€

Naziv motocikla još uvijek se drži u tajnosti, ali je tvrtka registrirala potencijalne nazive kao što su Marathon, Glider, Trekker i Freedom, nekoliko mjeseci ranije.  Detalji specifikacija motora nisu još uvijek objavljeni, a ostaje neizvjesno hoće li se neki elementi prototipa naći u konačnoj verziji proizvoda.

3 1

Iako su prototipovi bili vidljivi na testiranjima na otvorenoj cesti, u početku su to bili standardni motocikli s motorima unutarnjeg izgaranja koji su kasnije modificirani za korištenje CNG-a.

Audi Q6L e-tron – s dosegom od 700km

Na primjer, model Bajaj Platina 110, koji je primijećen od strane medija kao što je ZigWheels, sugerira da bi CNG verzija mogla imati motor od 110cc.

4 1

Osim toga, objave od RushLane pokazale su slike drugih prototipova koji upućuju na mogućnost motora od 125 ccm i sustava s dvostrukim gorivom, što omogućava veću fleksibilnost i prilagodljivost u vožnji.

Novi Opel Grandland najavljen – s dometom do 700km

Ovaj pionirski projekt tvrtke Bajaj Auto stoga ne samo da naglašava njihovu predanost inovacijama u automobilskoj industriji, već također odražava šire društvene i ekonomske promjene usmjerene prema održivijim i dostupnijim rješenjima u transportu.

Najčitanije