Banner
4 5

Endless OS 6 – nakon deset godina osvježenje

Dosta vam je Windows okruženja, jednostavno isprobajte Endless OS, upravo je došao do šeste nadogradnje.

Na pragu desetogodišnjice, distribucija Linuxa bazirana na Debianu, Endless OS, ažurirana je na verziju 6. Ovo novo izdanje uključuje podršku za tamni način rada, verziju 6.5 Linux kernela te radno okruženje Gnome 43.9, kao i mnogobrojne manje dorade, popravke i ažurirane komponente.

Microsoft: Nova računala s umjetnom inteligencijom (Copilot) imati će minimalno 16GB RAM-a

Endless OS postoji od srpnja 2014. godine, kada je izdana prva javna verzija. Međutim, broj njene verzije bio je 2.1.0, a ne 1.x. Krajem siječnja 2023. godine lansirana je verzija Endless OS 5.0.4. Ranije ovog tjedna, naslijedila ju je verzija Endless OS 6.0.

1 10

Iako koristi Debian kao svoju osnovu, ono što čini Endless OS posebnim jest činjenica da koristi sustav datoteka samo za čitanje uz OSTree i Flatpack, koji upravljaju isporukom i ažuriranjem aplikacija.

Endless OS 6.0 koristi Linux kernel 6.5 i radno okruženje Gnome 43.9. Među glavnim novostima su podrška za tamni način rada, ali i novi, ravniji dizajn koji je također prikladan za svjetlije vizualne stilove, poboljšanja u zadacima snimanja zaslona i videozapisa.

Windows 11 okreće se oglasima

Aplikacija Decibels za pregled audio datoteka, čišći izgled aplikacije za pregled slika, poboljšana podrška za hardver, bolje upravljanje zvukom (posebno kada su uključeni Bluetooth uređaji), kao i mnogo popravaka i sigurnosnih ažuriranja.

2 11

Puna verzija Endless OS 6, također dostupna besplatno, dolazi s širokim rasponom kreativnih alata koji se mogu koristiti za stvaranje igara, ili barem vizuala i zvuka koji mogu poslužiti ostalim članovima tima prilikom rada na igrama. Popis takvih alata uključuje Audacity, kolekciju tutorijala za Blender, Inkscape, Pixelorama, GDevelop, Scratch, Godot Engine i još mnogo toga.

Koristite kameru vašeg Android telefona ili tableta na Windowsima 11 – evo kako

Na kraju, treba spomenuti i da Endless OS 6 uključuje kolekciju obrazovnih igara koje se fokusiraju na podučavanje osnovnih koncepta kodiranja i kreiranja igara. Šest stavki u ovoj kolekciji su: Aqueducts, Dragon’s Apprentice, Fablemaker, Frog Squash, The Passage i Tank Warriors.

4 5

Ako želite znati više o Endless OS-u 6, svakako posjetite službene stranice.

Najčitanije