Banner
ff 8

Kineski AppStore uklonio WhatsApp i Threads aplikacije

Dali je na pomolu nova nesuglasica ili nešto više?

Apple je  uklonio Metaine aplikacije WhatsApp i Threads iz svoje App Store trgovine u Kini. Ova mjera poduzeta je na zahtjev kineske vlade, koja je izrazila zabrinutost za nacionalnu sigurnost kao glavni razlog. Američka kompanija Apple navela je da su primili direktivu od Cyberspace Administration of China, regulatornog tijela odgovornog za internet sigurnost u Kini.

Kako je bivši zaposlenik odao tajne Apple-a

Unatoč uklanjanju WhatsAppa i Threadsa, ostale Meta aplikacije poput Facebooka, Messengera i Instagrama ostaju dostupne u App Storeu. To isto vrijedi i za druge popularne američke aplikacije za društvene mreže kao što su YouTube i X (prethodno poznat kao Twitter). “Obvezni smo poštovati zakone zemalja u kojima poslujemo, čak i kada se ne slažemo s njima,” stoji u izjavi Applea.

ff 4

Komentar od strane Meta-e izostao je, a kompanija je odlučila prepustiti komunikaciju Appleu. Također, iz Cyberspace Administration of China nije bilo odgovora na upite za komentar.

iPhone korisnici i scam poruke o resetiranju Apple ID-a

Iako su WhatsApp i Threads uklonjeni iz kineske verzije App Storea, Apple je naglasio da su ove aplikacije i dalje dostupne za preuzimanje iz drugih izvora, pod uvjetom da korisnici imaju račun registriran izvan Kine.

tekst1sl2

Prema stručnjacima za kinesku tehnološku industriju, odluka o zabrani WhatsAppa i Threadsa mogla bi biti povezana s novim regulacijama koje su stupile na snagu 1. travnja 2023. godine.

WhatsApp ide ka implementaciji AI chatbota

Ove regulacije zahtijevaju da sve aplikacije koje žele biti dostupne na kineskom tržištu moraju biti registrirane kod kineske vlade. Tvrtkama je bio postavljen rok do kraja prethodnog mjeseca za dovršetak procesa registracije.

1 34

Apple je u prošlosti već bio suočen s potrebom za uklanjanjem aplikacija iz svoje trgovine u Kini. Na primjer, aplikacija New York Timesa nije dostupna u Kini od 2017. godine.

Apple iPhone SE 4 – Notch, OLED zaslon, Face ID – kada stiže?

Također, 2023. godine, aplikacije poput ChatGPT-a povučene su iz ponude nakon što je Peking implementirao strože propise koji se odnose na usluge temeljene na generativnoj umjetnoj inteligenciji.

tekst1naslovna

Ovaj potez odražava težinu koju kineska vlada stavlja na kontrolu sadržaja dostupnog njenim građanima i svojevrsni je odraz šire strategije kojom se nastoji osigurati usklađenost sa domaćim zakonima i regulativama.

WhatsApp za Android uvodi novu navigacijsku traku

Sukob između globalnih tehnoloških tvrtki i nacionalnih vlada u pogledu pravila i regulativa postaje sve izraženiji, s tehnološkim kompanijama koje se često nalaze u teškim situacijama gdje moraju balansirati između poslovnih interesa i poštovanja lokalnih zakona.

Najčitanije