Banner
ff 12

Snapdragon X Plus – prvi u potpunosti fokusiran na Windows

Osim na pametne telefone, Qualcomm sa svojom Snapdragon serijom čipova ima namjeru također "pokoriti" tržište i Windows računala.

Qualcomm je nedavno predstavio Snapdragon X Elite, trenutno jedini proizvod u njihovoj novoj liniji čipseta namijenjenih za Windows uređaje.

Exynos 2500 (3nm) mogao bi biti učinkovitiji u odnosu na Snapdragon 8 Gen 4

Međutim, očekuje se da će ova serija uskoro biti proširena s dodatnim modelima. Informacije o Snapdragon X Plus modelu već su počele procuriti, no prije nego što se osvrnemo na njih, važno je detaljno analizirati specifikacije Elite modela.

1 52

Snapdragon X Elite obuhvaća tri različita čipa, od kojih svaki raspolaže s 12 CPU jezgri, 42 MB predmemorije i neuralnom procesorskom jedinicom (NPU) koja dostiže impresivnih 45 TOPS performansi. Unatoč zajedničkim karakteristikama, razlike u brzini takta između CPU-a i GPU-a variraju među modelima.

Prvi Snapdragon X Elite prijenosnik je Lenovo Yoga Slim 7 14.5″

Za detaljniji pregled različitih verzija, pogledajte donju tablicu. Snapdragon X Plus, koji se uspoređuje s najslabijom verzijom Elite modela, ima 10 CPU jezgri umjesto 12.

2 41

Qualcomm je, kako se čini, interno koristio referentne testove za usporedbu performansi između Elite i Plus čipova. Ova usporedba naglašava superiornost vrhunskog Elite čipa koji ostvaruje brzinu od 3,8 GHz na svim jezgrama i 4,2 GHz na dvije aktivne jezgre, u usporedbi s 3,4 GHz bez dodatnog pojačanja u Plus modelu.

Samsung i Qualcomm demonstrirali 20% veću brzinu za 5G

Performanse u testovima za jednu nit (single-thread), poput onih na Geekbenchu i Cinebenchu, su znatno bolje kod Elite modela. U multitasking okruženju (multi-thread), Elite modeli također pokazuju bolje rezultate zahvaljujući dodatnim jezgrama i većem taktu. Konkretno, rezultati su 18% bolji na Geekbench MT i impresivnih 38% na Cinebench MT.

3 32

Što se tiče GPU performansi, najbolji Elite čip postiže 4,6 TFLOPs, dok ostala dva Elite modela i Plus verzija postižu 3,8 TFLOPs. To rezultira razlikom u broju sličica u sekundi na 3DMark Wild Life Extreme testu, gdje se brojka smanjuje s oko 42 fps na 37 fps. Unatoč razlikama u CPU-u i GPU-u, svi čipovi imaju identičnu NPU jedinicu s performansama od 45 TOPS.

TikTok pred zabranom u SAD-u

Iako Snapdragon X Plus još uvijek nije službeno predstavljen, već postoje glasine o prvim proizvodima koji će koristiti ove čipove. Izvještaji sugeriraju da Samsung i Lenovo razvijaju prijenosna računala koja će biti opremljena ovim novim čipsetima. Mnoge druge tvrtke također su zainteresirane, ali zasad uspješno kontroliraju curenje informacija.

Najčitanije