Banner
honor magic 4 pro 2

Kako napraviti dobru fotografiju s mobitelom

Ako postoji samo jedna stvar koju su pametni telefoni promijenili u našim životima, osim povezivanja, to je popularizacija fotografije. Vrhunski hardver nije uvijek jamac za dobre fotografije, evo na što treba paziti

Iako nemaju vrhunsku kvalitetu fotoaparata, kamere pametnih telefona daleko su dogurale od svojih početaka. S obzirom na to koliko je fotografija postala dostupna, mnogi se vide, ne samo kao obični korisnici, već se identificiraju kao kreatori. A ta novootkrivena strast tjera ih da kontinuirano poboljšavaju svoj zanat.

Novi fotografi često vjeruju da je hardver jedini čimbenik koji utječe na kvalitetu njihova rada. Iako u tome ima istine, fotografija je mnogo više od hardvera.

Honor Magic4 Pro 2 scaled

Na nedavno održanom webinaru Counterpoint Researcha po nazivom „Trendovi u fotografiranju pametnim telefonima: novi smjerovi u snimanju čarobnih trenutaka“, Herve Macudzinski, direktor znanosti o slikama u DXOMARK-u, podijelio je svoja razmišljanja o tome kako korisnici mogu dobiti vrhunsku fotografiju, čak i s pametnim telefonima.

Određivanje trenutka za fotografiranje

Prema Macudzinskom, prvi sastojak sjajne fotografije je vještina. Za fotografe je ključno da mogu prepoznati pravu scenu i trenutak za fotografiranje.

Osim iskustva, koje je bitno, pametni telefoni često nude značajke koje korisnicima mogu pomoći da naprave dobru fotografiju. Većina standardnih pametnih telefona danas ima rešetke koje mogu iskoristiti za uokvirivanje svojih snimaka.

Honor Magic4 Pro resetke

Neki pametni telefoni idu i korak dalje, poput HONOR Magic4 Pro, koji može koristiti umjetnu inteligenciju za odabir najboljih trenutaka u videozapisu, omogućujući korisnicima da sačuvaju svoje uspomene u samo par jednostavnih poteza.

Jasnoća fotografija

Osim što treba uhvatiti pravi trenutak, dobra fotografija također mora biti jasna. Fotografija koja ovjekovječuje važan trenutak neupotrebljiva je ako je mutna.

Ovo je područje u kojem se ističu DSLR i kamere bez zrcala jer obično dolaze sa snažnijim hardverom. Međutim, i pametni telefoni danas dolaze s vlastitim rješenjima, često koristeći više kamera i senzora kako bi izjednačili uvjete.

honor magic 4 pro

HONOR Magic4 Pro, primjerice, ima HONOR Image Engine koji istovremeno koristi snažne kamere, napredne senzore i algoritme umjetne inteligencije kojima podiže kvalitetu slike te korisnicima omogućuje da jasno zabilježe svoje dragocjene trenutke.

Nakon pritiska okidača kamere

Postupak se ne završava kada korisnik pritisne okidač kamere. Nakon što se zabilježi fotografija ili videozapis, sustavi za snimanje kreću na posao, obrađujući i poboljšavajući unos prije nego što ga ponovno predstave korisniku.

U tom smislu, ono što dobru kameru razlikuje od prosječne, njezina je sposobnost razumijevanja korisnikove namjere i prilagodba fotografija u skladu s tim. Osim toga, važna je i pristupačnost.

Upravo na to je Macudzinski mislio kad je rekao da najbolje kamere imaju ovu funkcionalnost ugrađenu u zadani način snimanja, koji je ujedno i najpopularniji način snimanja.

Ukratko, izvrsna fotografija kod pametnih telefona mješavina je DSLR mogućnosti i fotografskih vještina. Ali ako tek počinjete, trebat će vam neko vrijeme da se usavršite, a uz HONOR Magic4 Pro imat ćete tu prednost.

Najčitanije