Banner
3 6

Exynos 2500 (3nm) mogao bi biti učinkovitiji u odnosu na Snapdragon 8 Gen 4

Samsung radi na poboljšanju energetske učinkovitosti i performansi svojih Exynos čipova, a s predstojećim Exynos 2500, planiran za 2025. godinu, očekuje se da će nadmašiti Qualcommov Snapdragon 8 Gen 4.

U posljednjih nekoliko godina, Samsung je suočen s izazovima u pogledu energetske učinkovitosti i performansi svojih Exynos platformi, ali značajne promjene su se dogodile s najnovijom generacijom njihovih sistemskih čipova (SoC).

Samsung i Qualcomm demonstrirali 20% veću brzinu za 5G

Prema recentnim izvještajima i glasinama, očekuje se da će Exynos 2500, predviđen za izlazak u 2025. godini, postaviti nove standarde u industriji, nadmašujući čak i Qualcommov vodeći Snapdragon 8 Gen 4 čip po pitanju energetske učinkovitosti i sirove snage.

1 36

Prema objavi na platformi X (nekada poznatom kao Twitter) od korisnika PandaFlashPro, čini se da Exynos 2400 već uspješno konkurira Snapdragonu 8 Gen 3 u trenutnim testovima.

Samsung s Galaxy S25 serijom u fokus Exynos 2500 čipa stavlja AI

No, novi Exynos 2500 predviđa se kao superioran, ne samo zadržavajući korak, već i premašujući svojeg američkog rivala u ključnim performansama.

1 45

Jedna od ključnih prednosti novog čipa Exynos 2500 je njegova izrada na naprednoj 3 nm procesnoj tehnologiji, dok Qualcommova četvrta generacija Snapdragon 8 ostaje na 4 nm tehnologiji. Ova tehnička inovacija omogućava bolju efikasnost i brzinu, što je izuzetno važno u industriji mobilnih uređaja.

Samsung Galaxy S25: Otkriveni detalji o moćnom Exynos 2500 čipu

Samsung također planira lansiranje dvije varijante ovog čipa: Exynos 2500-A s osmojezgrenim CPU-om namijenjenim za pametne telefone i Exynos 2500-B s 10-jezgrenim CPU-om koji bi bio usmjeren na tablete i prijenosnike serije Galaxy Book. Ovaj pristup omogućava Samsungu da specifično adresira različite potrebe i zahtjeve tržišta, optimizirajući performanse uređaja u skladu s njihovom primjenom.

3 6

Dodatno, postoji spekulacija da bi Samsung mogao implementirati Googleovu jedinicu za obradu tenzora (TPU) umjesto tradicionalnih NPU rješenja koje su do sada koristili u svojim čipovima.

Samsung Galaxy S25 modeli ipak sa Exynos i Snapdragon čipovima

Ovo bi moglo značiti značajnu promjenu u načinu kako Samsung pristupa umjetnoj inteligenciji i obradi podataka na uređaju. Međutim, iako ova informacija još uvijek nije potvrđena, ona ukazuje na mogućnost integracije s Googleom koja bi mogla dodatno pojačati performanse i mogućnosti Exynos čipova u budućnosti.

2 13

U kontekstu globalne tržišne konkurencije, ovi razvoji stavljaju Samsung u vrlo povoljnu poziciju. Ako se predviđanja ostvare, Exynos 2500 ne samo da će definirati nove standarde u industriji, već će također omogućiti Samsungu da zadrži, pa čak i proširi svoj tržišni udio u segmentu premium mobilnih uređaja, konkurišući direktno s trenutno dominantnim Qualcommom.

Samsung Galaxy S25 imati će 6,36″ zaslon

Ova tehnološka nadmetanja ne samo da potiču inovacije, već i korisnicima pružaju sve bolje i efikasnije uređaje, oblikujući tako budućnost mobilne tehnologije.

Najčitanije