Banner
1 34

Samsung i Qualcomm demonstrirali 20% veću brzinu za 5G

Specifikacija 3GPP Release 17 za 5G uvela je podršku za 1024 QAM, omogućavajući veće brzine prijenosa podataka, kao što su Samsung i Qualcomm demonstrirali postižući 485 Mbps na 20 MHz frekvencijskom pojasu.

Uvođenje 3GPP Release 17 specifikacije za 5G mrežu predstavilo je značajne unapređenja, među kojima se ističe podrška za 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation).

5 razloga za kupnju Samsung Galaxy S24 Ultra telefona

Ova tehnologija omogućava znatno veće brzine prijenosa podataka, što su nedavno demonstrirali tehnološki giganti poput Samsunga i Qualcomma.

1 34

Samsung je primijenio svoju tehnologiju 5G vRAN (virtualized Radio Access Network) koja funkcioniše na frekvencijama od 2,1 GHz (Frequency-Division Duplexing, FDD) i 3,5 GHz (Time-Division Duplexing, TDD).

Samsung predstavio Europske timove za Olimpijske Igre (Pariz 2024.)

U kombinaciji s testnom jedinicom opremljenom Qualcomm Snapdragon X75 modemom, postignute su impresivne brzine prijenosa podataka od 485 Mbps unutar pojasa širine 20 MHz. Ovo predstavlja povećanje od 20% u odnosu na brzine koje omogućuje 256 QAM, koji je trenutno standard u većini 5G mreža.

Vrijedno je spomenuti da je Snapdragon X75 modem nedavno predstavljen kao dio Snapdragon 8/8s Gen 3 serije. Ovo je prvi puta u industriji da je tehnologija 1024 QAM implementirana na FDD pojasevima, čime se postavlja novi standard u efikasnosti i brzini prijenosa podataka preko mobilnih mreža.

Ookla 5G test otkriva: Galaxy S24 brži od iPhonea 15

Osim samih brzina prijenosa, važno je razumjeti potencijal koji 1024 QAM pruža za budućnost mobilnih mreža. Korištenjem samo 20MHz širine pojasa za postizanje navedenih brzina, moderni modemi imaju mogućnost kombiniranja više frekvencijskih tokova za ostvarivanje još veće propusnosti.

Prošle godine, Samsung i Qualcomm su demonstrirali mogućnosti agregacije nositelja s konfiguracijom 4x downlink i 2x uplink, što ukazuje na značajne mogućnosti za razvoj i optimizaciju mrežnih performansi.

[Uradi sam]: Iskoristite Samsungove geste na One UI 6.1

Samsung je također naveo da se testiranja 1024 QAM provode i u tradicionalnim RAN (Radio Access Network) konfiguracijama, s očekivanjem da će tehnologija biti dostupna na tržištu do kraja tekuće godine.

2 28

Ova inovacija ne samo da omogućava brži prijenos podataka, već pruža i temelj za daljnji razvoj i implementaciju novih, naprednih mrežnih tehnologija.

Snapdragon 8 Gen 4 vs. Apple A18 – Qualcomm skinuo s trona Apple

Važno je naglasiti da, iako trenutno impresivne, ove brzine predstavljaju tek početak onoga što bi 1024 QAM mogao omogućiti. S obzirom na kontinuirani razvoj i integraciju novih tehnoloških rješenja, možemo očekivati da će kapaciteti 5G mreže nastaviti rasti, čime se otvara prostor za nove aplikacije i usluge koje zahtijevaju visoke brzine prijenosa i nisku latenciju.

Dakle, 3GPP Release 17 ne samo da unapređuje postojeće kapacitete, već postavlja i solidan temelj za buduće inovacije koje će definirati sljedeću eru mobilne telekomunikacije.

Snapdragon 8 Gen 4 i njegove moćne jezgre – rizik za Qualcomm

Na temelju ovih napredaka, industrija može nastaviti s razvojem i primjenom tehnologija koje će omogućiti bolje, brže i pouzdanije mobilne mreže širom svijeta.

Najčitanije