Banner
nn1 2

Dimensity 9300 na tržište dolazi 06.11.2023.

Ono što Dimensity 9300 izdvaja od konkurencije je njegova jedinstvena CPU konfiguracija. Za razliku od većine čipsetova koji se oslanjaju na jednu Cortex-X4 jezgru, Dimensity 9300 dolazi s četiri takve jezgre.

Preporučamo.com dostupan na WhatsApp Kanalima

Kada je riječ o pametnim telefonima, procesor (CPU) i grafička jedinica (GPU) igraju ključnu ulogu u određivanju performansi uređaja. U svijetu pametnih telefona postoji niz proizvođača čipsetova koji se trude iznjedriti najbolje moguće čipsete kako bi se natjecali na tržištu.

Xiaomi 14 ponovno ponosno pozira pred predstavljanje

MediaTek, jedan od vodećih proizvođača čipsetova, nedavno je izbacio svoj najnoviji čipset pod imenom Dimensity 9300, koji obećava revoluciju u svijetu mobilnih uređaja.

1 27

Ono što Dimensity 9300 izdvaja od konkurencije je njegova jedinstvena CPU konfiguracija. Za razliku od većine čipsetova koji se oslanjaju na jednu Cortex-X4 jezgru, Dimensity 9300 dolazi s četiri takve jezgre.

Samsung One UI 6.0 u opticaj kreće sljedeći tjedan

Ova inovacija znači da će čipset koristiti kombinaciju 1+3 za svoje “prime” jezgre, gdje će jedna raditi na impresivnih 3,25 GHz, dok će preostale tri imati takt od 2,85 GHz.

iPhone 16 Pro donosi Wi-Fi 7 kao i 48MP Ultraširoku kameru

Osim toga, čipset će sadržavati i četiri Cortex-A720 jezgre, s maksimalnim taktom od 3 GHz. Iako nema tragova o Cortex-A520 jezgrama, ovaj neobičan odabir obećava značajne prednosti u performansama.

Stigli Samsung Galaxy Tab A9 i Galaxy Tab A9+

Na polju grafičke obrade, Dimensity 9300 donosi Arm Immortalis G720 GPU, koji obećava impresivne performanse. Kao što se može vidjeti, MediaTek se trudi pružiti korisnicima sveobuhvatno iskustvo s Dimensity 9300 čipsetom.

2 24

Kako Dimensity 9300 uspoređuje s konkurencijom? Kada usporedimo ovaj čipset s Qualcommovim Snapdragon 8 Gen 3 i Samsungovim Exynos 2400, primjećujemo ključne razlike. Snapdragon 8 Gen 3 i Exynos 2400 nude samo jednu Cortex-X4 jezgru, što znači da će Dimensity 9300 imati prednost s četiri takve jezgre. Međutim, tu stvari postaju zanimljive.

Xiaomi HyperOS otkrio arhitekturu – razvoj krenuo 2010. godine

Iako više Cortex-X4 jezgri sugerira bolje performanse, isto tako znači da će Dimensity 9300 morati upravljati toplinom generiranom više jezgri, što može biti izazov.

Peter Zhu Di je novi generalni direktor HONOR-a za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Austriju 

U teoriji, Dimensity 9300 će morati učinkovito prigušiti svoje jezgre kako bi se spriječilo pregrijavanje. To otvara pitanje koliko će ovaj čipset moći iskoristiti svoje mogućnosti bez rizika od pregrijavanja, posebno u zahtjevnim zadacima.

Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Pro donose benchmark rezultate testiranja

Rani testovi performansi pokazali su da je Dimensity 9300 postigao izvanredne rezultate na popularnom benchmark alatu AnTuTu. Prema ovim testovima, čipset je nadmašio prag od 2.000.000 bodova, što je impresivan rezultat.

Leica predstavila ZM11 – mehanički sat inspiriran igrom svjetla i sjene

Usporedba s konkurentima pokazuje da je Dimensity 9300 postigao 65% bolje rezultate u CPU segmentu i 55% bolje rezultate u GPU segmentu od Snapdragona 8 Gen 2. No, valja napomenuti da i Snapdragon 8 Gen 3 ima rezultate veće od 2 milijuna bodova na AnTuTu, što sugerira da će bitka između ovih čipsetova biti neizvjesna.

MediaTek Dimensity 9300 – četiri Cortex-X4 jezgre i 50% manje trošenja energije

S druge strane, Exynos 2400 dolazi s deset jezgri procesora, što može pružiti određenu prednost u određenim zadacima, posebno onima koji koriste više jezgri za obradu podataka. Ovo ukazuje na to da će izbor između ovih čipsetova ovisiti o potrebama i preferencijama korisnika.

nn1 2

Međutim, ne smijemo zaboraviti da su rani testovi samo prva točka u utrci između ovih čipsetova. Prava vrijednost Dimensity 9300 će se pokazati u svakodnevnom korištenju pametnih telefona. Pitanja o učinkovitom upravljanju toplinom i energetskoj učinkovitosti mogu igrati ključnu ulogu u konačnoj ocjeni ovog čipseta.

Samsung planira isporuku 20 milijuna sklopivih telefona u 2024. godini

MediaTek je postavio visoke standarde s izlaskom Dimensity 9300 čipseta. Njegova jedinstvena CPU konfiguracija i impresivne performanse na benchmark testovima sugeriraju da će biti ozbiljan konkurent na tržištu pametnih telefona.

Foxconn i NVIDIA sklapaju suradnju po pitanju razvoja AI rješenja

Međutim, trebat će pričekati kako bi se vidjelo kako se ovaj čipset ponaša u stvarnom svakodnevnom korištenju. Sada ostaje da vidimo kako će korisnici reagirati na Dimensity 9300 i hoće li MediaTek uspjeti izbrisati pod svojom konkurencijom.

Najčitanije