Banner
Galaxy S23 Ultra

Samsungovi ambiciozni planovi za telefoto kamere od 200 MP: hoće li postati novi standard?

Naravno kada govorimo o naprednim značajkama i novitetima po pitanju pametnih telefona, uvijek nam prvi na um padne Samsung.

Sjećamo se trenutka kada je Samsung predstavio svoj impresivni 200MP senzor kamere, otvarajući vrata novim mogućnostima u mobilnoj fotografiji. Brzo nakon toga, Samsung je odlučio podijeliti ovu tehnologiju s konkurentima. Međutim, kako bismo je vidjeli u vlastitim uređajima, morali smo pričekati dolazak Galaxy S23 serije. No, to nije tema današnjeg razgovora.

Samsung Galaxy Ring bit će ime prstena, potvrđuje Galaxy Wearable aplikacija

Samsung je najavio kako 200MP senzori postaju novi trend u industriji pametnih telefona, predviđajući da će tržište “poludjeti” za kamerama ovog kapaciteta. No, tvrtka ima još ambicioznijih planova, posebno za telefoto kamere. Samsung želi transformirati telefoto module u “drugu glavnu kameru” na pametnim telefonima.

5 12

Po njihovom mišljenju, trenutni telesenzori, iako manji i niže razlučivosti, zaostaju u funkcionalnostima poput HDR-a i broja sličica u usporedbi s glavnom kamerom telefona. Kako bi postali prikladni kao sekundarne glavne kamere, telefoto moduli trebat će senzore visoke kvalitete, a Samsung vjeruje da su njihovi senzori od 200 MP, kao što su ISOCELL HP2 i HP3, idealni alati za tu svrhu.

1 20

Senzori od 200 MP već se koriste u nekim telefonima koji nemaju visok proračun za zasebne telefoto leće. Ovi senzori omogućuju značajne mogućnosti zumiranja od 2x do 4x pri istoj razlučivosti, odnosno 12,5 MP, što je i zadana postavka za glavnu kameru. Primjerice, ova tehnologija omogućuje 4x zumiranje sa senzorom od 200 MP i senzorom od 11 MP, kombinirajući 3x optički i 1,3x digitalni zoom (ukupno približno 3,9x).

Honor 100 Pro – značajke i render, dolazi u studenom

U budućnosti se očekuje da će Samsungovi senzori od 200 MP biti implementirani iza 3x teleobjektiva, omogućavajući zumiranje od 3x, 6x i 12x. To bi značajno proširilo mogućnosti fotografiranja na pametnim telefonima.

4 14

Senzori ISOCELL HP2 i HP3 koriste napredne tehnologije dubinskog učenja poput 4×4 remosaic algoritma, koji transformira raspored senzora u RGB format. To se brzo izvodi pomoću DSP-ova i GPU-ova modernih čipova za pametne telefone. Ovi vrhunski senzori ističu se po naprednom autofokusu i HDR mogućnostima, što ih čini superiornima u odnosu na tradicionalne senzore koji se često koriste u telefoto kamerama.

2 21

Samsung posebno naglašava važnost teleobjektiva u portretnoj fotografiji. Glavna kamera današnjih telefona često je preširoka za kvalitetne portrete, uzrokujući izobličenje. Stoga se preferiraju dulje leće. Teleobjektivi prirodno stvaraju bokeh efekt kako bi subjekt odvojili od pozadine. Veći senzor stvorit će manju dubinsku oštrinu pri istoj žarišnoj duljini, što će dodatno poboljšati portretne snimke.

Nio proizvođač električnih automobila donosi svoj pametni telefon – 21.09.2023.

Samsungovi planovi za implementaciju ove tehnologije na tržište još nisu detaljno objavljeni. Međutim, postoje šuškanja da bi Galaxy S24 Ultra mogao imati 50MP 3x kameru, što bi omogućilo prirodni 3x i 6x zum. Ipak, to je još uvijek daleko od hipotetske 200MP 3x kamere koja se spominje. Samsung vjerojatno već ima nešto u laboratoriju, ali je pitanje kada će ova tehnologija zaživjeti u stvarnim uređajima.

3 20

Ovo je intrigantna alternativa Sonyjevom pristupu, koji koristi leće promjenjive žarišne duljine, slično tradicionalnim fotoaparatima. Za sada, ovo je viđeno samo na Xperia telefonima, iako i drugi proizvođači eksperimentiraju s ovakvim lećama.

Najčitanije