Banner
tekst3naslovna 3

Apple je želio Facebook – ali sve je propalo

Sada već "davne" 2016. godine Apple je želio surađivati s Facebookom. Ali je sve čini se neslavno propalo i od suradnje niti jednog traga nismo vidjeli sve do dan danas.

Ovim se člankom vraćamo malo u povijest. Još „davne” 2016. godine Apple je imao želju da sklopi suradnju (partnerstvo) s najpoznatijom i najvećom društvenom mrežom „Facebook”.

Stigao je Huawei Mate Xs 2

Ideja je zapravo bila Appleova a sve je trebalo kulminirati u razdoblju od 2016. do 2018. godine a u pogledu izdavanje Facebook aplikacije bez oglasa i reklama za korisnike iOS (iPhone) platforme.

tekst3sl1 4

U suštini ideja je bila da se kreira pretplatnički plan kojom bi Facebook dolazio do iOS korisnika a unutar svoje društvene mreže ne bi donosio niti jedan oglas, dakle bio bi u potpunosti bez oglasa, naravno za to bi bilo potrebno izdvojiti pojedini iznos na mjesečnoj razini.

OnePlus Nord Watch – u dvije verzije i sa pet varijanti

Ipak sada je otkriveno kako nije samo cilj bio donošenje drugačije inačice Facebooka u plaćanje, već dobit Applea odnosno dokopati se dio „tržišnog udjela” ove najpoznatije društvene mreže.

Samsung predstavio Galaxy Z Flip 4 / Z Fold 4 – Najsvestranije uređaje koji mijenjaju način korištenja pametnih telefona

Facebook bi tim potezom „ubirao prihode” kao i obično a Apple bi ne radeći ništa dobio postotak u visini 15-30%. Naglo je „prijateljstvo” (suradnja) prekinuta kada je Apple rekao kako je za suradnju potreban značajno manji broj radnika, no što je to Facebook u prvobitnom planu zamislio.

tekst3sl2 6

Ovakvi ishodi nas i ne iznenađuju previše jer tako se obično sve završi kada se udruže dvije tvrtke kojima je u cilju samo prihod i sve im se vrti oko novca.

Facebook vraća „Feed”

Jednostavno „ljubav” jako brzo pukne i sve prestane. Sada kada više Facebook nije krovna organizacije, već je to Meta. Meta i Apple uvelike se razlikuju po pitanju privatnosti korisnika.

Facebook i Instagram (Reels) postaju sve sličniji TikToku?

Apple sve još uvijek drži „pod ključem” dok Meta (a.k.a Facebook) sve to želi imati dosta otvoreno. Obje tvrtke također nisu ostale imune na aktualna zbivanja i postepeni dolazak nove financijske krize.

tekst3sl3 3

Po prvi puta Meta (Facebook) zabilježila je tržišni pad, čime se tržišna kapitalizacija smanjila za oko 600 milijardi dolara tijekom 2021. godine. Teško je vjerovati da će i do kraja ove 2022. nešto bolje krenuti, odnosno započeti uzlaznom putanjom.

HBO Max i Discovery+ biti će jedna streaming platforma

Dok nas tek početkom i tijekom 2023. godine čekaju „pravi problemi”. O tome smo također pisali i u našim tekstovima o padu prodaje / potražnje pametnih telefone: LINK 1 , LINK 2 a kako sada stvari stoje o tome ćemo svakako u još nekoliko navrata i pisati.

Elon Musk ipak želi kupiti Twitter – pod jednim uvjetom

Izgleda kako je praćenje korisnika i kao rezultat donošenje personaliziranih oglasa, ovoga puta odnosno te 2016. godine po pitanju Facebooka i Apple i nisu baš uvelike urodila plodom.

naslovna11 14

Tko zna možda nas u godinama koje su pred nama ove dvije tvrtke ponovno „pokušaju” udružiti svoje snage i stvore neki zajednički proizvod koji će za krajnji cilj imati samo novčanu dobit za obje tvrtke.

Najčitanije