Banner
ff45

Apple (ipak) dozvolio igranje retro igara na iPhone-u

Apple je privremeno odobrio, a potom brzo uklonio Game Boy emulator iGBA iz App Storea jer je bio kopija postojećeg emulatora GBA4iOS s dodanim oglasima, ali je također pojasnio da emulatori koji isključivo emuliraju retro igre za konzole, poput Game Boy naslova, mogu biti dopušteni u App Storeu pod uvjetom da se pridržavaju svih relevantnih zakona.

Ako ste ljubitelj starih naslova za Game Boy i želite ih igrati na svom iPhoneu, možda se pitate je li preuzimanje takvih igara u skladu s pravnim propisima. Nedavno, Apple je pružio neka razjašnjenja o svojim pravilima vezanim za emulatore, a rezultati su možda iznenađujući.

Zaigrajte Retro igre na svojem iPhone-u

Tijekom jednog vikenda, novi emulator za Game Boy, nazvan iGBA, pojavio se u Appleovom App Storeu. No, ubrzo nakon objave, Apple je uklonio ovu aplikaciju.

Razlog uklanjanja bio je prekršaj Appleovih smjernica za pregled aplikacija, posebice onih koje se tiču neželjene pošte i autorskih prava. Ovaj potez mogao je stvoriti percepciju da Apple ne želi vidjeti emulatore Game Boya u svojoj trgovini aplikacija, što bi bilo u skladu s Nintendovom strogom politikom protiv korištenja emulatora.

Otkriveno: iPhone 16 s Action Button i prve makete

Međutim, ispostavilo se da Apple nije uklonio iGBA zbog kršenja pravila o autorskim pravima povezanih s emuliranjem igara za Game Boy. Umjesto toga, aplikacija je uklonjena jer je predstavljala gotovo identičnu kopiju prethodno postojećeg emulatora GBA4iOS, dizajniranog za iOS.

Prema informacijama koje je Apple dao MacRumorsu, iGBA je bio doslovna kopija GBA4iOS-a s dodatkom oglasa, što je predstavljalo jasno kršenje smjernica trgovine.

Apple iPhone SE 4 – Notch, OLED zaslon, Face ID – kada stiže?

No, što to znači za korisnike koji žele uživati u retro igrama Game Boya na svojim iPhoneima? Hoće li Apple dozvoliti takve aplikacije? Prema izvješćima, odgovor je potvrdan, barem za sada.

Apple je objasnio da emulatorima u App Storeu nije zabranjeno učitavati ROM-ove preuzete s interneta, pod uvjetom da se emulira isključivo retro igre za konzole. Međutim, nije posve jasno što se točno smatra “retro konzolnom igrom”, iako se čini da igre za Game Boy spadaju u tu kategoriju.

Ovo su kapaciteti baterija iPhone 16 modela – Plus ide korak unatrag

Apple je ranije u travnju ažurirao svoje Smjernice za pregled aplikacija kako bi izričito dopustio emulatore retro igraćih konzola, a prvi primjeri takvih aplikacija počeli su se pojavljivati veoma brzo nakon promjene pravila.

Apple naglašava da su programeri “odgovorni za sav softver” unutar svojih aplikacija te da se moraju pridržavati “svih primjenjivih zakona”.

Hoće li vaš iPhone primiti iOS 18 nadogradnju?

U izjavi za MacRumors, Apple je naveo da je prvotno odobrio funkcionalnost iGBA prije nego što su shvatili da se radi o lažnoj aplikaciji. Dakle, iako Apple ne odobrava krivotvorene ili nelegalne aplikacije, čini se da ne postoji temeljna opreka prema konceptu emulatora Game Boya, sve dok su oni ograničeni na emulaciju starih igara.

Ova situacija pokazuje važnost pažljivog pregleda aplikacija od strane Applea kako bi se osiguralo da App Store ostane platforma na kojoj korisnici mogu sigurno preuzimati i koristiti aplikacije. Također ističe važnost autentičnosti i originalnosti u razvoju aplikacija, što je ključno za održavanje integriteta i kvalitete ponude u App Storeu.

Najčitanije