Banner
ff 1

Zaigrajte Retro igre na svojem iPhone-u

Otvaranje AppStore trgovine na iOS (iPadOS) platformi, rezultiralo je mogućnošću igranja Retro igara.

Čini se da je nedavno ažuriranje smjernica App Storea od strane Applea otvorilo vrata za aplikacije emulatora retro konzola, što možda nije tako radikalno kako se na prvi pogled čini.

Jony Ive razvija novo AI rješenje, pridružuje mu se i Sam Altman

Dosad je Apple striktno zabranjivao aplikacije koje koriste vanjski kod, no nova politika je popustila u određenim situacijama, dopuštajući “softver koji nije ugrađen u binarni format”.

tekst1sl2

Eksplicitno su spomenute “retro aplikacije emulatora igraćih konzola” kao jedan od takvih slučajeva, omogućujući čak i preuzimanje igara unutar same aplikacije.

iPhone 16 modeli na maketi – novo/stari modul kamera i Action button svima

Iako većina emulatora legalno funkcionira, isto ne vrijedi za ROM-ove – digitalne kopije uložaka ili diskova potrebnih za emulaciju retro igara. Ovdje se stvari zakompliciraju.

tekst1sl3

Dok su sami emulatori često legalni, zakonitost ROM-ova preuzetih s interneta je prilično mutna. Neke ROM-ove karakterizira javna domena ili licenciranje koje dopušta distribuciju, dok su drugi pod strogim autorskim pravima. Stoga, iako je emulacija često legalna, izbor ROM-ova može biti pravno sporan.

Hoće li vaš iPhone primiti iOS 18 nadogradnju?

Jedna od zanimljivih točaka jest da izdavači igara često koriste emulatore kako bi ponovno pokrenuli svoje retro igre na modernim platformama. Oni ih često prodaju kao zasebne naslove ili kolekcije, što dodatno komplicira pitanje legalnosti.

tekst1naslovna

Prema jeziku koji koristi Apple, čini se da bi samo ovakav scenarij mogao biti dopušten. To sugerira da bi tvrtke koje posjeduju intelektualno vlasništvo nad igrama mogle pokrenuti aplikacije emulatora koje omogućuju korisnicima preuzimanje ROM-ova samo za vlastite igre.

Apple dodao iPhone 6 na listu “zastarjelih modela” – vintage

Zamislite aplikaciju Sega koja nudi širok spektar Sega klasika za kupnju, pretplatu ili čak besplatno korištenje! Ovo bi predstavljalo značajan pomak u industriji.

1 34

Apple naglašava odgovornost programera za osiguravanje usklađenosti svojeg softvera s njihovim smjernicama i zakonima. Iako izričito dopuštaju “retro aplikacije emulatora igraćih konzola” koje omogućuju preuzimanje, ne spominju se druge metode distribucije ROM-ova.

Kako je bivši zaposlenik odao tajne Apple-a

Ovo ažuriranje smjernica ima globalni doseg, nadmašujući granice Europske unije. S obzirom na regulatorne pritiske u EU-u i SAD-u u vezi s praksama App Storea, Apple je možda poduzeo ovaj potez kao preventivnu mjeru.

NASLOVNA1 1

Iako nisu pružili konkretne razloge za promjenu, navode da podržavaju “ažurirana pravila, nadolazeće značajke i pojašnjenja”. Jedno je sigurno: ovo će otvoriti nove mogućnosti za retro igrače na iOS uređajima, iako će biti ograničeno određenim smjernicama i pravilima.

Najčitanije