Banner
tekst1naslovna 6

Xiaomi ulazi u automobilsku industriju – predstavlja prvi prototip

Xiaomi u srpnju predstavlja prvi prototip električnog automobila. Prvi modeli očekuju se u prodaji 2024. godine a za početak će imati u ponudi dvije cjenovne kategoriju odnosno ukupno četiri modela automobila.

Xiaomi poznati proizvođač pametnih telefona i ostalih hardverskih rješenja, čini se „ulazi na novo tržište”. Riječ je o automobilskoj industriji i ono o čemu smo već dosta puta pisali, prvi će zasigurno „otkriti” Xiaomija.

tekst1sl4 1

Prisjetite navodili smo kako Apple „u tajnosti” radi na svojem električnom automobilu, kako Samsung ima slične namjere. Ali smo u posljednjih nekoliko mjeseci i spomenuli Xiaomi.

Xiaomi ima patent kamera za električni automobil

I sada je čini se sve postepeno potvrđeno. Xiaomi će već u kolovozu (za manje od mjesec dana) predstaviti svoj prvi prototip električnog automobila.

Bugatti 9.0 – električni romobil u prodaji

Ovo nisu glasine ili neki „leaker” izvori, već službena objava koju je naveo CEO Xiaomija, Lei Jun. On većinu svojeg vremena provodi u tvrtki na razvoju električnog automobila a doznajemo i to kako je već i organiziran PR marketing za reklamiranje i promociju nadolazećeg Xiaomi električnog automobila.

tekst1sl2 3

Nakon predstavljanja prototip će započeti prva testiranja na cesti i naravno pri zimskim uvjetima a mi se nadamo kako neće dugo proteći vremena dok na tržištu (predstavljanju) ne ugledamo prvi Xiaomi električni automobil.

Uskoro stižu Xiaomi električni automobili

Proizvodni pogon (tvornica) Xiaomi automobila bit će izgrađena u gradu Yizhuangu a očekivani proizvodni kapacitet na godišnjoj razini je 300.000 automobila.

Ducati V21L – električni motocikl u fazi razvoja

Naravno u početku će se ta brojka nešto smanjiti odnosno godišnji kapacitet proizvedenih automobila bit će 150.000. Da Xiaomi zaista „misli ozbiljno” ulaskom na tržište električnih automobila, dokazuje i podatak koji govori kako je ovaj Kineski proizvođač pametnih telefona dodatno uložio 10 milijardi Američkih dolara na razdoblje od 10 godina, kako bi razvoj išao po planu i što brže.

tekst1sl3 3

Očekuje se kako bi prvi Xiaomi automobili mogli napustiti proizvodnu traku već 2024. godine. A zanimljivo je i to kako će Xiaomi Auto (kako će inače biti naziv ove tvrtke) za početak na tržište izbaciti dvije kategorije (dva cjenovna razreda – možemo slobodno to tako reći) automobila, A i B. Razred „A” ciljat će na prodajnu publiku pri iznosu od 22000$ do 29000$ i imat će u početku dva modela automobila u ponudi.

Apple Car u velikim problemima

Te će podržavati L2 kategoriju autonomne vožnje. Dok će „B” razred ciljati na publiku s iznosima od 29000$ do 44000$ i podržavat će L3 kategoriju autonomne vožnje.

tekst1sl1 4

Svakako će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj i pokušaj Xiaomi-a da se okuša u „novim vodama” ali svakako ne sumnjamo u njegov uspjeh. Sigurni smo kako će uskoro i drugi proizvođači pametnih telefona na tržište „izbaciti” svoje ideje i koncepte o tome kako oni vide budućnost električnih automobila.

Tesla prima narudžbe za električni kamion

Tko zna možda u budućnosti budemo mogli „uzeti” Xiaomi električni automobil na ugovornu obvezu pri 24 mjeseca, kažemo tko zna jer u današnje vrijeme sve je moguće, zar ne?

Najčitanije