Banner
Vivo X90 Pro 2

Koliko je kamera vivo X90 pro bolja od prethodnika?

Vivo X80 Pro je jedan od najboljih foto mobitela 2022. godine. Sada je stigao nasljednik s još većim i naprednijim senzorom kamere Sony IMX 989. Koliko je bolji u praksi, pokazao nam je profesionalni fotograf

Vjerojatno znate: vivo je jedini brend na tržištu koji razvija vlastiti čip za obradu fotografija, sada već drugu godinu za redom – jer im onaj iz Snapdragona 8 Gen 2 nije dovoljno dobar.

Već samo ta činjenica govori da je fokus na kamerama flagship vivo mobitela koji su nastali u suradnji s cijenjenim optičarom, njemačkom tvrtkom Zeiss. Pored kvalitete samih leća, tu je i poznati antireflektivni premaz koji smanjuje lens flare.

Da ne duljim previše – a budem uskoro, jer je jedan vivo x90 pro kod mene na testu – slijedi tekst nastao od ruke profesionalnog fotografa Vlada Eftenie koji je usporedio X80 Pro i X90 Pro.

Vivo X90 Pro 3

Nema sumnje da su se mogućnosti snimanja fotografija i videozapisa pametnim telefonom dramatično poboljšale tijekom godina. Međutim, kolike se promjene mogu vidjeti u samo jednoj generaciji? Neki tvrde da se u tako kratkom vremenu mogu vidjeti samo manje „kozmetičke“ promjene, dok one veće izostaju.

Takvo što najbolje može potvrditi ili demantirati, ali u svakom slučaju istražiti profesionalni fotograf, koji odlično poznaje performanse vrhunskih kamera. A kako se novopridošlica, vivo X90 Pro, nosi sa svojim prethodnikom, X80 Pro, kojeg je nekoliko ključnih europskih medija proglasilo najboljim Android uređajem za fotografiranje?

Upoznajte Vlada Eftenie, profesora arhitekture i profesionalnog fotografa

Autor i koautor brojnih izložbi urbane fotografije i arhitekture, kako u Rumunjskoj tako i u svijetu, profesor Vlad Eftenie predavač je na Odsjeku za sintezu dizajna Sveučilišta za arhitekturu i urbanizam Ion Mincu u Bukureštu.

Osim toga, dobitnik je brojnih nagrada kao što je i ona s međunarodnog natjecanja u urbanoj fotografiji CBRE 2011., a član je službenog tima fotografa Enescu festivala. Forbes Rumunjska uvrstio ga je u Forbes’ Gallery Heroes 2016. Gospodin Eftenie imao je izazovan zadatak usporediti fotografske performanse uređaja X80 Pro i X90 snimajući scene s ulica Bukurešta.

Usporedbe fotografija nastalih uređajem X80 Pro i X90 Pro

Glavni senzor postavke kamere X90 Pro donosi niz prednosti u odnosu na prethodnika, a to je potvrđeno i usporedbom fotografija nastalim s oba uređaja, u različitim uvjetima snimanja.

Fotografije nastale danju

Bokeh (zamućeni prikaz), koji je iznimno cijenjena značajka vivo pametnih telefona, ugodniji je oku na najnovijem uređaju X90 Pro, dok u isto vrijeme veći senzor kamere omogućuje bolji prikaz slike u pogledu male dubinske oštrine, stvarajući poetičniji dojam rezultata, kao što se vidi u nastavku:

Usporedba kamera Vivo X80 Pro i vivo X90 Pro 1

Prijelazi tonova i sjene na X90 Pro fotografijama danju su prirodniji, s manje zrnatih artefakata nakon pažljivog pregleda. Iz toga je jasno da veći senzor može pružiti više detalja na istoj površini.

Usporedba u uvjetima slabog osvjetljenja i noću

Usporedbe fotografija nastalih pri slabom osvjetljenju i noću dokazuju da X90 Pro može poboljšati kvalitetu slike svog prethodnika u svakom pogledu. Urbane snimke pri slabom osvjetljenju donose vrhunske prikaze bogatih i dubokih tonova plavog neba, kao što se vidi na slikama:

Usporedba kamera Vivo X80 Pro i vivo X90 Pro 2

U noćnim uvjetima nebo je zornije prikazano na X90 Pro fotografijama, s bogatijim detaljima u sjeni koji stvaraju prirodniji izgled, kao što se može vidjeti ovdje:

Usporedba portretnog načina rada u uvjetima slabog osvjetljenja i po danu

Portretni način rada X90 Pro pruža izvanredne fotografije i danju i u uvjetima slabog osvjetljenja, bez potrebe za daljnjim uređivanjem. Snimke na dnevnom svjetlu daju prekrasne tonove kože, izvrstan bokeh (zamućeni) prikaz, a konačni je rezultat sanjivi izgled, čak i u automatskom načinu rada.

U uvjetima slabog osvjetljenja, tonovi kože također su lijepo uhvaćeni i daju filmske fotografije koje će zasigurno privući pozornost gledatelja.

Također, X90 Pro bolje ispravlja odbljesak objektiva, što znači da se svjetleće točke na pozadini bolje prikazuju. U usporedbi s X80 Pro, portretne fotografije izgledaju kao da imaju nešto hladniji ton, što daje vjerodostojniji konačni rezultat:

Usporedba kamera Vivo X80 Pro i vivo X90 Pro 4

Usporedbe fotografija nastalih uređajem X80 Pro i X90 Pro, koje je zabilježio profesionalni fotograf Vlad Eftenie, pokazuju da X90 Pro pruža vjerodostojnije boje, s prirodnijim tonovima i kontrastom, kao i da su njegovi konačni rezultati izuzetno bliski onome što oko percipira u stvarnosti.

Vrijeme ekspozicije u situacijama slabog osvjetljenja je kraće, što flagship X90 Pro čini boljim za korištenje, a postavka fotoaparata više se odupire odbljesku, što dokazuje da je ZEISS T* premaz leće izuzetno kvalitetno i bitno poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju.

Kako se vivo poboljšao u odnosu na prethodnika? Inkrementalne promjene vidljive su na svakoj razini

Mnogi su mediji X80 Pro proglasili najboljim Android pametnim telefonom za fotografiranje. Međutim, X90 Pro ide korak dalje. Jedno od najvećih poboljšanja ovogodišnjeg vrhunskog modela za mobilnu fotografiju je uvođenje glavnog senzora od 1 inča, koji je sam po sebi pravo fotografsko čudo.

Jasno je da se radi o nečem izuzetno posebnom, uzimajući u obzir da je cijena ovog senzora dvostruko veća od cijene kompletne postavke kamere koja se nalazi na vivo X80 u njegovom „non-Pro“ ruhu. Površina senzora je veća, što znači da može „upiti” više svjetla, a to podrazumijeva puno bolje snimke.

Značajna poboljšanja za savršene portrete

Jedan od važnijih izazova za vivo programere uvijek je bio usavršavanje sposobnosti pametnog telefona za snimanje portretnih fotografija. Ovi dijelovi „emocionalnog hardvera” rade jedne od najposebnijih fotografija koje korisnici snimaju svojim uređajima, što znači da nema mjesta za kompromise.

Senzor Sony IMX758 namijenjen za portretnu i uličnu fotografiju koji se koristi u X90 Pro uređaju 33,7% je veći od Sony IMX663 koji se koristio u prethodnoj generaciji.

Novi senzor također povećava rezoluciju s 12 na 50 Megapiksela. Otvor blende povećan je na f/1.6, a na hardverskoj razini radi s Remosaic značajkom, kako bi se poboljšao unos svjetla za 76% u usporedbi s vivo X80 Pro. Žarišna duljina od 50 mm koja se koristi za portretnu kameru još je jedan svestran dodatak, budući da je ona istovjetna žarišnoj duljini ljudskog oka, što znači da portreti snimljeni ovom postavkom izgledaju vrlo prirodno.

Vivo X80 Pro otvorio je novi put kao flagship koji je ponudio mnoge „skrivene značajke” za nastanak bolje fotografije. A X90 Pro temelji se na tom nasljeđu.

Na primjer, jedna od njegovih značajki je mogućnost analize fotografija u stvarnom vremenu i omogućavanje pametne korekcije horizonta snimljenih slika.

Ovo se pokazalo posebno korisnim za profesionalne fotografe koji snimaju fotografije arhitekture i žele preskočiti korak podešavanja horizonta u naknadnoj obradi.

Umjetna inteligencija uskače u pomoć pri snimanju prekrasnih fotografija

Postavljanje trostruke kamere na vivo X90 Pro uređaju značajno je unaprjeđenje samo po sebi – čak i u usporedbi s opsežnim mogućnostima X80 Pro uređaja.

Međutim, sam hardver ne bi bio dovoljan za snimanje tako spektakularnih slika. Ovdje na scenu nastupa V2 čip – naime, treća generacija posebno izrađenog čipa pruža više performansi od prethodnika u svim aspektima, s AI-ISP arhitekturom i akceleratorima dubokog učenja.

AI Perception Engine 2.0 također poboljšava kvalitetu fotografija, omogućujući poboljšanje ravnoteže bijele boje za 10% u usporedbi s X80 Pro. Takva nadogradnja najkorisnija je pri snimanju fotografija prirode u planinama, gdje su grebeni osunčani, a drveće u podnožju u sjeni. Sačuvani su svi detalji, baš onako kako izgledaju uživo.

X90 Pro i video snimanje podiže na višu razinu. Značajka 4K HDR Night Video omogućuje uređaju da detektira scene jakog kontrasta i koristi HDR za pročišćavanje tonova slike.

Zbog toga dolazi do realistične reprodukcije boja, kao i povećane dubine i živahnosti videozapisa. U usporedbi s X80 Pro, trenutni vivo flagship može isporučiti veći dinamički raspon 4 EV.

Fotografije: © Vlad Eftenie, Bukurešt, travanj 2023.

Najčitanije