Banner
1 1

Android 14 krenuo u opticaj – prvi na redu jesu Pixel modeli

Ovaj smo dan odnosno članak predugo čekali. Jer je napokon Android 14 dostupan za preuzimanje.

Iako mnogi od vas s nestrpljenjem očekuju nadogradnju, kod Android platforme situacija je drugačija.

Morat ćete još neko vrijeme pričekati na dolazak nadogradnje, ali to nas ne sprječava da s vama podijelimo najzanimljivije detalje onoga što Android 14 platforma sa sobom donosi.

iOS 17.0.3 tu je da “ugasi vatru” na iPhone 15 Pro modelima

Android 14 je bio u programu pregleda od veljače, a Google je tijekom tog vremena objavio nekoliko pregleda i beta verzija. Konačna javna verzija sada je dostupna za korisnike Pixela, počevši od modela Pixel 4a 5G ili novijih uređaja.

1 1

Nadogradnja je prvo dostupna za Pixel liniju telefona, što je i očekivano, ali se očekuje da će proizvođači pametnih telefona kao što su, Samsung, iQOO, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo i Xiaomi, također uskoro donijeti ažuriranja za Android 14 na svoje uređaje u narednim mjesecima.

Meta uvodi pretplatu – Facebook i Instagram koštat će nas 14$ na mjesec – što dobivamo

Jedna od ključnih značajki Androida 14 je mogućnost prilagodbe korisničkog sučelja. Google je detaljno opisao ove mogućnosti još ranije ove godine, a sada su dostupne.

2 5

Tu spadaju Generative AI pozadine koje su prvi put predstavljene na Pixelu 8 i Pixelu 8 Pro, koristeći modele difuzije teksta u sliku. Osim toga, možete prilagoditi izgled zaključanog zaslona s različitim stilovima fontova, paletama boja i prilagođenim prečacima widgeta za brzi pristup određenim aplikacijama ili funkcijama, kao što su QR čitač ili aplikacija Google Home.

Google Pixel 8 i 8 Pro, predstavljeni – donose Tensor G3 ali i novu ultraširoku kameru

Google je također dodao predloške početnog zaslona koji olakšavaju odabir vašeg stila. Ti predlošci će se prilagoditi prema vašoj situaciji, primjerice, widgeti za vremensku prognozu postat će istaknutiji u slučaju oluje, pružajući vam brži pristup važnim informacijama.

3 6

Android 14 također donosi podršku za HDR slike s Ultra HDR-om, što pomaže da vaše fotografije izgledaju živopisnije i bogatije detaljima. Google je dodao i podršku za prostorni zvuk, olakšavajući vam imerzivno iskustvo dok konzumirate multimedijalni sadržaj.

Netflix planira ponovno dizanje cijena – evo i zašto

Kada je riječ o privatnosti i sigurnosti, Android 14 postavlja veliki naglasak. Uvedena je značajka Health Connect koja pohranjuje i šifrira sve vaše osobne zdravstvene podatke lokalno na vašem uređaju. Također ćete biti obaviješteni kada aplikacije pokušaju pristupiti vašoj lokaciji i moći ćete kontrolirati pristup svojim podacima.

4 2

Dodatno, Android 14 dolazi s poboljšanom podrškom za pristupni ključ, uključujući autentifikaciju otiskom prsta u aplikacijama trećih strana i ažuriranu opciju zaključanog zaslona sa 6-znamenkastim PIN-om.

Samsung predstavio Galaxy Tab S9 FE seriju, Galaxy Buds FE i Galaxy S23 FE donoseći izvanredne značajke još većem broju korisnika

Nadalje, Google je unaprijedio pristupačnost Androida 14, uključujući poboljšano povećanje sa zoomiranjem prstima i promjenjivim veličinama povećanja. Također su dodane nove opcije za prilagodbu fontova i zvuka.

5 2

U komentarima nam slobodno podijelite na kojim modelima telefona s nestrpljenjem očekujete Android 14 i svoje dojmove o novim značajkama koje donosi. Mi u redkaciji imamo Samsung Galaxy S23 Ultra pa ćemo vam odmah javiti kakav je One UI 6.0 – kada naravno bude dostupan.

NADOPUNA ČLANKA:

CC1

Doznajemo kako je Xiaomi već pustio svoj MIUI (14) koji se bazira na Android 14 platformi a prvi na redu jesu model: Xiaomi 13, Xiaomi 13 Pro te Xiaomi 12T. A firmware s kojima će novi Android 14 biti dostupan jesu:

Xiaomi 13

  • IUI-V14.0.5.0.UMCMIXM
  • MIUI-V14.0.5.0.UMCEUXM

Xiaomi 13 Pro

  • MIUI-V14.0.5.0.UMBMIXM
  • MIUI-V14.0.5.0.UMBEUXM

Xiaomi 12T

  • MIUI-V14.0.6.0.ULQMIXM
  • MIUI-V14.0.5.0.ULQEUXM
Najčitanije