Banner

Recenzija LG 29EA93 21:9 monitor

LG-ev ultraširoki LED LCD IPS monitor s omjerom stranica 21 : 9 i rezolucijom od 2560 x 1080 zanimljiva je alternativa korištenju dvaju monitora. Cijena nije mala, no komfor se uvijek plaćao…

Prvi dojam

[rating: 100/100]

Kad je Philips predstavio prvi, super skupi 21 : 9 televizor autor ovih redaka je bio izuzetno kritičan i ciničan prema omjeru stranica, a „šlag“ na tortu je bila loša kvaliteta slike. Nimalo neobično, taj eksperiment je neslavno propao (naravno, ideja je bila glupa) no krajem godine smo čuli za prve 21 : 9 PC monitore. U IT svijetu to zvuči znatno privlačnije, jer povelik broj naprednih korisnika koriste dva monitora. Takav način rada daleko je od idealnog, no do sada je jedina alternativa bila kupnja 27“ WHQD monitora s rezolucijom od 2560 x 1440 piksela. A oni baš nisu jeftini… Stoga pogledajmo što nudi LG 29EA93, IPS monitor s omjerom stranica od 21 : 9.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LG 29EA93 izgleda izvrsno, poput aktualnih premium LG televizora. Cinema Screen dizajn nam se dopada od prvog dana, no ovdje izgleda pomalo neobično zbog neprirodne širine uređaja. No, prigovorit ćemo tek crnom donjem rubu kućišta koje bi izgledalo bolje u srebrnoj inačici, kao na LM670 televizoru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stalak je atraktivan, ali prilično nizak i ne nudi mogućnost podešavanja po visini, samo naginjanje naprijed – nazad. Opremljenost je dobra: pored HDMI i DisplayPort konektora LG ima i USB hub s tri USB 3.0 utora što je vrlo praktično. Pozdravljamo i ugrađene stereo zvučnike, a MHL tehnologiju (gledanje sadržaja sa smartphonea, uz istovremenu punjenje uređaja) smo i očekivali u ovom cjenovnom rangu.

Kvaliteta slike i zvuka

[rating:90/100]

LG prilaže Split Screen softver, koji vam olakšava i ubrzava rad s više aplikacija (prozora) na ekranu. Korisno, no kako nam je stvaralo probleme u World Of Tanksu (pomakom miša u neki kut softver se aktivira….) brzo smo ga deinstalirali 🙂

LG prilaže kvalitetan DVI kabel, što je dobro – naš stari jednostruki kabel s kojim gledamo 24“ Dell monitor (1920 x 1200) nije mogao prikazati punu rezoluciju LG 29EA93 monitora. Nakon ispravljanja te (naše) greške, LG je zasjao u punom sjaju. Tvornički pretkalibriran IPS monitor ima izvrstan kontrast (bolji od većine ostalih IPS-a), što se vidi po dobrom prikazu crne boje, a vidljivi kut je očekivano dobar, kao i homogenost. Gama krivulja je praktično idealna pa je omjer svijetlih i tamnih scena u kadrovima, kao i nijansiranje izvrsno prikazano. No, ipak imamo prigovor: prikaz boja nije točan, u svim inicijalnim postavkama i uz odabir 6500K topline boja LG unosi previše zelene u sliku. S obzirom da smo imali isti problem i s nedavno testiranim LG M2482 TV monitorom, počinjemo pomalu sumnjati u našu staru, dobru radeonku (iako to ne bi trebalo imati veze, a i prikaz na Dellu je idealan…). Bilo kako bilo, morali smo ručno smanjiti intenzitet zelene boje no idealan rezultat nismo uspjeli dobiti.  Zbog toga skidamo zvjezdicu na ocjeni kvalitete slike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kvaliteta zvuka je u skladu s kućištem, tanka. No dostatna za uredksi rad. Pravi gameri ili sladokusci ionako koriste eksterne 2.1 ili 5.1 zvučnike…

Širina ekrana i njegovih 2560 redaka uvelike doprinose komforu rada. Primjerice, možete imati istovremeno otvorene dvije web stranice u punoj širini i još vam ostane prostora sa strane. Naravno, isto vrijedi i za ra s Office paketom, no u usporedbi s dva monitora ipak imamo na raspolaganju manje piksela (2560 vs 1920×2). Je li to isplativ kompromis? Da, jer je gledanje jednog širokog ekrana neusporedivo bolje od gledanje dvije razlomljene plohe s debelom crtom po sredini… A gaming je šlag na tortu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako povelik broj igara još ne podržava egzotičnu 21 : 9 rezoluciju, često postoji hack kojim se to riješava. Primjerice, World of Tanks smo uspijeli natjerati da radi na 2560 x 1080 uz promjenu parametara u config fajlu, dok stariji Company of Heroes nismo. Moramo spomenuti: igranje World of Tanksa na ovako širokom monitoru je blaženo iskustvo, nakon kojeg se jako teško vratiti na uobičajene monitore… Gameri, ovo je novi sveti gral.

Da sumiramo: dobro opremljen 21 : 9 monitor, s kvalitetnom IPS matricom, atraktivnog dizajna i izvrsne uporabne vrijendosti (nema usporedbe s promašenim 21 : 9 televizorima) može biti vaš za 4.999 kuna kn, na web shopovima i za 4.250. Nije jeftin: to je skuplja, ali i bolja varijanta od kupnje dva jeftinija 16 : 9 monitora…

[stextbox id=”info”]

Dopalo nam se:

 • igranje WOT-a na 2560 x 1080 je sjajno iskustvo
 • IPS matrica dobrog kontrasta i izvrsnog vidiljivog kuta
 • MHL
 • ugrađeni zvučnici
 • dobra uniformnost
 • općenika visoka kvaliteta prikaza
 • vrlo atraktivan dizajn

[/stextbox]

[stextbox id=”warning”] Moglo je i bolje:

 • vjernost boja – previše zelene u inicijalnim postavkama
 • priloženi softver za organizaciju radne površine je nametljiv
 • cijena

[/stextbox]

Specifikacije LG 29EA93

 • Ekran: AH-IPS matrica, 2560 x 1080, 29″, 21 : 9 omjer stranica
 • MHL tehnologija
 • Zvučnici: 2 x 15 W
 • Ostalo: Cinema Screen dizajn, 3x USB 3.0 hub

Cijena: od 4.999 kn

Ustupio: LG Hrvatska


Join the Forum discussion on this post

Najčitanije