Banner
tekst1naslovna 7

Nvidia stopira plasman RTX 4080 12GB zbog nejasnog imena

Nvidia ima problem s vlastitim imenima nadolazećih grafičkih karti. Nvidia RTX 4080 12GB odgođena je do daljnjeg.

Ponekad se desi i velikim igračima da na jednostavno „glup” način pogriješe. Tako nešto desilo se poznatom proizvođaču grafičkih karti, Nvidia. Oni su naime uskoro trebali predstaviti novu seriju grafičkih karti pod imenom „Nvidia RTX 4080”.

Google Pixel Fold donosi 120Hz i 1200nit-a

Ista je trebala odnosno bit će dostupna u dvije verzija, onom sa 12GB video memorije te onom sa 16GB video memorije. I ne bi ovo bilo ništa čudno da se greška u samome imenu nije desilo unutar tvrtke, odnosno oni koji su zaduženi za imena i nisu baš dobro pazili pa su dvije grafičke karte nazvali vrlo sličnim imenima.

tekst1sl1 7

Želeći da se imena malo više razlikuju odnosno da imena budu jasnija, odlučeno je kako će lansiranje na tržište RTX 4080 12GB, biti za sada prekinuto odnosno stopirano.

Samsung One UI 5.0 – top značajke i vizualni izgled

Ono je trebalo uslijediti 16.11.2022. a čini se kako će na taj dan biti predstavljena RTX 4080 16GB, dok će RTX 4080 12GB uslijediti nešto kasnije. Ipak moramo se prisjetiti kako ovo i nije prvi slučaj da Nvidia plasira dvije slične grafičke kartice s istim imenom.

tekst1sl2 5

Ipak slučaj „RTX 4080” zasigurno će ostati zapamćen kao najupečatljiviji do sada. Kako smo i rekli Nvidia RTX 4080 16GB bit će lansirana na tržište 16.11.2022. po cijeni od 1199$, kao što je i prije bilo planirano.

Xiaomi testira Xiaomi 13 i MIUI 14 – dolaze u studenom

Znači u slučaju karte sa 16GB video memeorije ništa se neće promijeniti. Dok u slučaju verzije sa 12GB radne memorije ipak još malo trebamo biti strpljivi te vidjeti koje će rješenje Nvidia pronaći, kako bi se razlika odnosno razlike jasnije isticale u samom nazivu.

najbrži čipset nvidia 1

Namjerno smo rekli razlike jer osim manjeg kapaciteta video memorije, Nvidia RTX 4080 12GB posjeduje i znatno smanjeni grafički procesor (GPU). S 27% manje CUDA jezgri u odnosu na verziju sa 16GB i sa smanjenom širinom memorijske sabirnice.

Apple ponovno kažnjen u Brazilu – mora platiti visoku cijenu kazne

Kako će Nvidia riješiti ovaj „problem” koji je sam i napravila tek ostaje za vidjeti. Ali slažemo se da je potrebno naglasiti da se radi o različitim odnosno „slabijoj” te „jačoj” grafičkoj karti. A to samo ime Nvidia RTX 4080 12GB i RTX 4080 16GB i ne naglašava baš previše.

tekst1sl3

Pa će oni manje upućeni u svijet grafičkih karti, kupiti onu s manjim kapacitetom video memorije a u suštini kupit će i po specifikacijama slabiju grafičku kartu.

E da, ovako se može igrati: Samsung Odyssey Ark

Nadamo se kako je ovo posljednji slučaj ovakve zavrzlame unutar dodjele imena grafičkim kartama ili nas u budućnosti još sličnih slučajeva svakako očekuje – nastavljamo pratiti ovaj rasplet pa ćemo javiti ako se pojave novi detalji. Do tada na tržištu će te imati isključivo Nvidia RTX 16GB video memorije ako se pitanje naziva do tada ne riješi uspješno.

Najčitanije