Banner
usporedba android navigacija naslovna

Najbolje Android navigacije

Navigacija na Android mobitelu uobičajena je poput telefoniranja ili surfanja. Više ne možete kupiti Android smartphone bez GPS čipa, a čak i besplatne navigacije vode vas do kućnog broja. Je li bolji odabir besplatna Android navigacija, ili se više isplati kupiti komercijalni softver…?

Ovaj članak potpisuje naš vjerni čitatelj Leo Benčević – Leo, hvala ti!

Srpanj je, sezona godišnjih odmora i odlazaka na more. Gužve su na cestama, graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima, a nepregledne kolone automobila slijevaju se prema Jadranu.

Uplatili ste hotel, nabavili luftiće, kupaće gaće i ostale “morske” rekvizite, a prtljažnik auta nakrcali suhomesnatim proizvodima i loncima prepunima sarmi…Možda idete na isto odredište već godinama, dobro poznajete put, no jeste li se zapitali što ako bude očevid prometne nesreće ili radovi na cesti, pa budete morali skrenuti s glavne ceste?

Ako još niste, pročitajte naš raniji usporedni test Android navigacija, u njemu možete pročitati osnovne informacije o funkcioniranju GPS navigacija, ali i koja je navigacija tada bila najbolja.

U vrijeme nastanka tog članka tableti su bili skuplji i manje popularni, a na mobitelu se zaslon od 5″ smatrao ogromnim. U međuvremenu tableti su postali popularni kao i mobiteli, a mobitel s 5″ ili većim zaslonom možete nabaviti za manje od 1000 kuna.

kompas

Android GPS navigacije su se također razvijale. Postale su popularnije, bolje, imaju više mogućnosti, najnovije karte i uopće se nemaju razloga sramiti “pravih”, točnije samostojećih navigacija.

Nemojte nasjedati na priče “znalaca” kako navigacija na mobitelu ili tabletu nije dorasla samostojećim navigacijama, istina je upravo suprotna.

1

Navigacije na mobitelima ili tabletima su potpuno iste kao i one samostojeće, izgledaju isto, imaju iste karte, a razlike su u tome da samostojeće najčešće rade na Windows OS i da su značajno skuplje, ali ne i bolje od mobilnih navigacija.

Ne vjerujete?!? Osvrnite se oko sebe, gradovi su prepuni taksija, a u taksijima se za navigiranje koriste mobiteli ili tableti, rijetko koji taksi ima samostojeću navigaciju.Pa ako navigaciju na mobitelu ili tabletu koriste ljudi kojima je ona neophodna za obavljanje djelatnosti, onda one valjda nečemu i vrijede, zar ne?

Pogledajmo dakle koja je najbolja od tri odabrane Android GPS navigacije: Navigon Europe 5.4.1, CoPilot Live Premium Europe 9.6.2.957 i Sygic Truck 13.5.1. U trenutku pisanja ovog članka, sve navedene inačice su ujedno i najnovije.

CoPilot

copilot_izracun-rute copilot_izbornik copilot

Prednosti:

 • izuzetno dobar izračun rute/ruta
 • odlične glasovne upute
 • nove karte
 • upozorenja na radare i kamere u osnovnoj cijeni
 • prihvatljiva osnovna cijena

Nedostaci:

 • (pre)sitan font
 • vrlo opširan izbornik prepun korisnih i “korisnih” mogućnosti
 • zastarjeli izgled (u osnovi skup šarenih crta po zaslonu, što u poređenju s Navigonom, a posebno Sygic Truckom djeluje kao da je ovu navigaciju kreiralo dijete vrtićke dobi)
 • nema optimalnu rutu

CoPilot je proizvod američkog ALK Technologies i riječ je o dobro poznatoj i vrlo dobroj navigaciji koja će vas pouzdano dovesti na cilj, no ima i nekoliko ozbiljn(ij)ih mana, a prva je svakako ta što ima poprilično natrpan izbornik, pa ako niste vični pojmovima vezanim uz GPS navigacije, mogli bi ste se naći u problemu, jer da bi CoPilot ispravno i točno navodio potrebno ga je prvo “poštelati”, tj. podesiti, a u tom prenatrpanom izborniku nema opcije povećanja fonta kao npr. na Sygic Trucku, što bi bilo nadasve potrebno. Kad su za sve našli mjesta, trebali su i za to!

Iako nema tzv. “optimalnu rutu” kao druge dvije navigacije, riječ je o izuzetno dobroj navigaciji koju krase točan izračun rute, najjeftinija je od svih testiranih navigacija (oko 300 kuna), a u toj cijeni dobit ćete najnovije karte i upozorenja na kamere i radare, pa svakako zaslužuje toplu preporuku.

Šećer na kraju je da su u predzadnjoj inačici od 27. svibnja riješili i problem oko izračuna očekivanog vremena dolaska (ETA) koje je prije bilo prilično nepouzdano, a i malo je izmjenjena grafika.

Ovu navigaciju mogli bi smo nazvati i “bezgrešnom”, jer izuzetno rijetko radi greške u izračunu rute, a ako ih i uradi, riječ je stvarno o zanemarivim greškama. Palac gore!!!

Navigon

navigon_realisticni-prikaz-skretanja navigon_izracun rute navigon

Prednosti:

 • jedina od testiranih navigacija pokazuje i druge prometne znakove, ne samo one ograničenja brzine, kao i upozorenja na oštre krivine
 • vrlo pregledna navigacija, CoPilot bi od Navigona mogao naučiti kako se radi pregledna i vrlo čitljiva navigacija, a da sve to na zaslonu ne izgleda prenatrpano ili pak presitno
 • jednostavan izbornik, idealno za početnike koji prvi puta nabavljaju navigaciju

Nedostaci:

 • priča po “bosanski” i jako kasno (skoro na samom raskrižju) daje zadnju glasovnu uputu… glasovne upute su najveća primjedba ovoj navigaciji, ali za utjehu vam može poslužiti da ako niste dobro čuli glasovnu uputu, Navigon vam je, baš kao i Sygic Truck može u svakom trenutku ponoviti, dovoljan je jedan dodir zaslona
 • nema opciju izbjegavanja makadamskih puteva
 • stare karte (srećom na internetu se mogu naći novije i vrlo ih je lako ubaciti u navigaciju, ne treba biti “lumen” za mobitele)
 • upozorenja na kamere i radare se moraju dodatno platiti (kod CoPilota i Sygic Trucka u osnovnoj cijeni)

Njemački Navigon, tvrtka u vlasništvu nadaleko poznatog Garmina je napravio stvarno dobar posao s ovom navigacijom, jer čim je skinete, možete je odmah i rabiti, a za onih par postavki (koje su ionako već tvornički dobro podešene) ne treba vam “fakultetska diploma” kao kod CoPilota.

Uz to je izuzetno pregledan, ima čitljiv i krupan font, odlično predviđa očekivano vrijeme dolaska (ETA), pokazuje i druge prometne znakove, no to sve itekako dobro naplaćuje (redovna cijena je460 kuna, a trenutno u vrijeme pisanja članka akcijska cijena od 300 kuna).

Navigon za upozorenja na kamere i radare i 3D prikaz krajolika (koji su kod Sygic Trucka u cijeni) traži doplatu što uz ionaku povisoku osnovnu cijenu graniči s bezobrazlukom. Mislimo na redovnu cijenu od 460 kuna, iako je trenutno akcijski popust, pa je tako cijena CoPilota i Navigona jednaka, ali opet – za istih 300 kuna kod CoPilota dobivate i upozorenja na kamere i radare.

Uz to nemojte se iznenaditi ako vas (ali uistinu vrlo rijetko) na putu do cilja provede nekom šumskom trasom ili makadamskim putem, posebno ako vam je profil rute podešen na “optimalna” ili “kratka”. Mišljenja smo da je bolje voziti i koji kilometar dalje po asfaltu, nego auto uništavati na lošim putevima, a ovo naše mišljenje “dijele” Sygic Truck i CoPilot koji će vas makadamom navesti samo ako do vašeg odredišta ne postoji drugi put.

Ukoliko na putu do cilja morate negdje zastati, tj. ukucate li međuodredište, bez brige, doći ćete na cilj najboljim mogućim putem, ali ako Navigonu zadate 2 ili više međuodredišta (točke na ruti), nastaju gadni problemi, jer tada je jednostavno neupotrebljiv i jako griješi u izračunu rute.

Bilo kako bilo, nemojte da vas ovo obeshrabri, riječ je o jednoj od najboljih navigacija koju možete instalirati na mobitel ili tablet, uz to vrlo zvučnog imena. To ime nažalost prilično košta, ali “ne pita se što je dobro, nego što je skupo”!

Sygic Truck

sygic2 sygic    sygic_nocni_mod

Prednosti:

 • teško ih je sve i nabrojati

Nedostaci:

 • ne zna polukružno okrenuti
 • nema alternativne rute

Slovački Sygic postoji u 3 inačice (“obični” Sygic (Sygic Aura), Sygic Taxi i Sygic Truck) od kojih su zadnje dvije namijenjene profesionalnim vozačima kako im i ime sugerira (taksistima i kamiondžijama), no razlog zašto je na testu “kamionska” inačica (truck je na engleskom kamion) je taj što “obični” i “taxi” Sygic imaju potpuno drukčiji (ujedno i drastično lošiji) kako izbornik, tako i prikaz nego Sygic Truck.

Osim toga, nemaju sve njegove mogućnosti, rabe Teleatlas karte za razliku od “kamiondžije” koji ima Here (ex Navteq) karte.  Here (Navteq) karte su barem za naše krajeve nekoliko svjetlosnih godina ispred Teleatlasovih.

Da vam dočaramo, reći ćemo vam da primjerice Teleatlas karte u susjednoj BiH pokazuju samo par glavnih magistralnih puteva, imaju tek nekoliko većih gradova, a u njima nema ucrtanih ulica, kamo li kućnih brojeva. U Hrvatskoj i Sloveniji često je slična situacija s ulicama i kućnim brojevima, jednostavno ne postoje na Teleatlas kartama.

Živite li u Slavoniji i put mora krenete preko Bosne, jer je puno kraće i jeftinije, vrlo brzo ćete shvatiti zašto smo za test izabrali upravo Sygic Truck, a ne Sygic Auru ili Sygic Taxi…Uz to razlika u cijeni ove 3 inačice Sygica nije uopće velika da bi opravdala tolike razlike među njima.
Dakle, testiramo najbolji, ali i najskuplji Sygic, imena Truck koji košta 129 € ili otprilike “soma” kuna s uključenim kartama cijele Europe i Rusije.

Na prvi pogled cijena od 1000 kuna je za “pasti u nesvijest”, no vjerujte nam na riječ da vrijedi svake lipe. U ovoj navigaciji za cijenu jedne dobivate čak 4 navigacije i to pješačku, automobilsku, kamionsku i autobusnu navigaciju, dobivate i 3D prikaz krajolika, 3D otisak zgrada, 3D fotorealistični prikaz znamenitosti, upozorenja na kamere i radare, ali i upozorenja na pružne prijelaze i još puno toga. Čak izgovara i nazive cesta, pa će vam tako primjerice reći: “za 300 metara skrenite desno i nastavite po “de jedan” (D1)”. Big like da se poslužimo Facebook žargonom!

Spomenuli smo da ima i pješačku navigaciju, koju imaju i Navigon i CoPilot, no Sygic jedini koristi ugrađeni kompas mobitela ili tableta, pa kako se vi okrećete oko svoje osi, okreće se i on, tj. okreće se karta na zaslonu vašeg mobitela ili tableta što u kombinaciji s 3D prikazom krajolika i zgrada izgleda nenadmašno, a uz to je vrlo praktično.

Spomenuli smo i 2 nedostatka, jer zbog toga što rabi ugrađeni kompas Sygic Truck uvijek navigira u smjeru u kojem je okrenut vaš mobitel ili tablet, tj. vaše vozilo, pa čak i ako se vaš cilj nalazi uvjetno rečeno vama iza leđa. Dakle neće vam reći da se polukružno okrenite kao što će reći Navigon i CoPilot, nego će vas provesti npr. prva ulica desno, pa opet desno i još jednom desno sve dok vas ne okrene u smjeru odredišta. Istina, nema ni alternativne rute, već samo jednu, ali ta jedna je zato “jedna, ali vrijedna”.

Naime, ovaj nedostatak alternativnih ruta komotno možemo proglasiti i prednosti, jer vas neće zbunjivati nudeći vam 3 rute kao ostale dvije navigacije, a i ta jedna koju izračuna je takva da često ostanete zapanjeni njenom točnošću, jer Sygic izuzetno rijetko radi grešk(ic)e.

UPDATE: 

Od vremena objave ovog testa, pa do sada, tj. u ovih nešto više od mjesec dana izašle su nove mape za Navigon i za Sygic Truck, a svi znamo da bez dobrih mapa nema ni dobre navigacije i obrnuto.
O samim navigacijama sve smo rekli u testu, idemo malo vidjeti kakve sve novosti donose nove mape…

Da ponovimo – sve 3 testirane navigacije rabe mape istog proizvođača (Here, bivši Navteq).
Logično i realno bi bilo očekivati da su nove mape Navigona i Sygic Trucka iste, no ni blizu nisu!

Sygic Truckove nove mape (imaju u nazivu sufiks 2015.06), dakle iz lipnja zamjenile su stare iz rujna prošle godine (2014.09).
9 mjeseci u svijetu navigacija je čitava vječnost, mape drugih proizvođača, pa čak  i mape “automobilskih” inačica Sygica se osvježavaju u kraćim intervalima, ali ovdje je ipak riječ o “kamionskoj” navigaciji (valjda ste pročitali test pozorno, pa znate koja je razlika 😀 ), a ceste koje imaju ograničenje nosivosti, nadvožnjaci i mostovi ispod kojih kamioni i autobusi (ne)mogu proći ne “niču” baš preko noći, pa je shvatljivo zašto se mape nešto rijeđe ažuriraju.

Bilo kako bilo, isplatilo se čekati nove mape, Sygic Truck s njima je sada uvjerljivo prva navigacija na tržištu.
Ako niste shvatili, nove mape donose dosta novosti, od ucrtanih novih cesta, novih kružnih tokova i slično, ograničenja brzine, pozicija radara i kamera za nadzor brzine, pa do još više POI (točaka interesa), tako da je Lijepa naša sada po pitanju pokrivenosti mapama uz bok zapadnim zemljama.
Profesionalne vozače među vama također će obradovati da je sada u Hrvatskoj ucrtano i puno više nego prije “kamionskih” ograničenja tipa nosivosti cesta ili mostova (ukupna ili osovinska masa), visine mnogih mostova, nadvožnjaka i slično.
Vozači kamiona i autobusa čak će s novim mapama najviše i profitirati, jer je upravo najveće izmjene doživio taj “kamionski” dio, upravo je nevjerojatno kolika je sada toga unešeno u nove mape.
No i mi vozači automobila imamo puno razloga za zadovoljstvo…

Autor ovih redaka živi u Slavonskom Brodu, pa evo par primjera:
– jesenas je na jednom raskrižju, Brođanima znano kao križanje “kod Halajka” (križanje Svačićeve i Hanibala Lucića) zbog  puno prometnih nesreća, nerijetko i s poginulima postavljeno ograničenje 30 km/h u zoni tog raskrižja, na novim mapama Sygic Trucka to je ograničenje ucrtano
– također nekako jesenas križanje ulica Bože Milanovića i Stanka Vraza je pretvoreno u kružni tok – ucrtan je u novim mapama
– jedan trgovački centar (ime nije važno, nećemo ih reklamirati) koji već godinama postoji u Brodu je promjenio ime prošle godine, treba li uopće reći da je “novi”, kao i prije “stari” također ucrtan i dostupan pri pretragi točaka interesa (POI)?
S ovim primjerima htjeli smo vam samo pokazati da su mape stvarno nove i vrlo ažurne, sve pohvale za ekipu iz Sygica.

Nasuprot njima, nove mape Navigona (Q2/2015) su nas razočarale, iako su (ponavljamo) od istog proizvođača i izdane su u isto vrijeme kad i mape za Sygic Truck
Oni nabrojani primjeri iz Slavonskog Broda na tim Navigonovim (nazivno novim) mapama ne postoje, nijedan od njih.
Primjerice spomenuti trgovački centar iako postoji već godinama, Navigon za njega još nije čuo.
Ili primjerice brodska ulica Josipa Hlišića u kojoj je autor ovih redaka nekada živio, već skoro 4 godine je prošlo kako je iz “normalne” promijenjena u jednosmjernu.
Sygic Truck  sada “zna” da je jednosmjerna, Navigon pojma nema, a 4 godine su u pitanju.

Navigon, iako u principu vrlo dobra navigacija, vlasništvo poznatog Garmina šahovskim riječnikom rečeno “vuče krive poteze”, neshvatljivo je, da ne kažemo krajnje bezobrazno da kupite njihovu ionako (pre)skupu navigaciju, a dobijete (pra)stare mape.
Naravno, dovest će vas i te mape do vašeg odredišta ili barem vrlo blizu, daleko od toga da neće, ali opet ostaje “gorak okus u ustima” kad znate da imaju puno novije i ažurnije mape s puno toga novoga od ovih koje imate.

Što reći na kraju?
Otprilike isto što i na kraju testa, a to je da od Sygic Trucka trenutno nema bolje navigacije.
Vraški skupa, ali i vraški dobra, s novim mapama pogotovo!

Navigon je vrlo dobar, nećete pogriješiti odlučite li se za njega, međutim imate osjećaj da se ne trude, da očekuju da će ih njihovo zvučno ime prodavati i dalje, pa vam “uvale” stare mape, a ruku na srce, mogli bi se malo potruditi i oko algoritama za kalkulaciju i rekalkulaciju rute, od 3 testirane navigacije Navigon najčešće griješi.
Ovo često shvatite vrlo uvjetno, jer prvo ne postoji, niti će ikada postojati navigacija koja neće pogriješiti, a drugo sve su one besprijekorno točne u barem 90% slučajeva, iako su Sygic Truck i CoPilot puno bliže tome da budu 100%-tno točne.

Ostale Android navigacije

android navigacija kraj ceste

Možda među vama čitateljima ima i onih koji koriste još neke prilično popularne navigacije kao što su iGo ili Mireo Don’t Panic, pa se pitate zašto i one nisu u testu?

Prvi i osnovni razlog je taj što vam na osnovu svog višegodišnjeg iskustva u radu s navigacijama možemo reći da su te dvije navigacije barem za klasu, ako ne i dvije lošije od ovih koje ćemo testirati. Lošije navigiraju i/ili imaju lošije karte i još puno razloga.

Možda ih vi koristite i s njima ste zadovoljni, ali ako niste probali neku od ovih navigacija koje ćemo testirati, vjerujte nam na riječ – razlika je osjetna.

iGO

igo

Zanimljivo je da se iGo ne može legalno kupiti putem Google Playa, a mi smo legalisti i iz više vam razloga savjetujemo legalno nabavljenu navigaciju, ako ni zbog čega drugoga zato što “crackirane” inačice znaju imati problema u radu. Rrušenje, zastajkivanje i slične mušice su (tako smo barem čuli :-)) prilično česta pojava. Osim toga, za instaliranje “crackirane” navigacije potrebno je biti poprilično vješt s računalom i mobitelom (trebate naći “crackiranu” inačicu na internetu, skinuti je na računalo, raspakirati datoteke, prebaciti ih na mobitel ili tablet, znati to sve staviti na svoje mjesto i onda još to sve skupa pokrenuti (opet, tako su nam rekli :-)).

Očito jest da je legalno daleko bolji odabir, i to ne samo radi poštivanja zakona i autorskih prava. Testirane navigacije vrlo su jednostavne za instalaciju, par klikova na Google Playu i to je to…

Mireo

mireo

Mireo navigacija nas je razočarala, jer je jedna od rijetkih koja “zna” napraviti veliku pogrešku, primjerice da vas automobilom navede preko pješačkog mosta. Srećom, to ne radi niti jedna druga navigacija, čak niti one besplatne kao Here Google Maps!!!

Znači, iGo i Mireo odbacujemo u startu iz gore navedenih razloga.
Popularna navigacija je i TomTom, koja nažalost ima toliko loše karte da je riječ doslovno o poluproizvodu od kojeg smo vrlo brzo odustali.

Koja je najbolja Andorid navigacija?

Na kraju svakog testa red je izvući zaključak i proglasiti pobjednika.
Zaključak je jednostavan – sve tri navigacije su stvarno “premium” i unatoč pokojem nedostatku, u jedno možete biti sigurni, a to je da ćete uz njih do cilja doći bezbrižno i opušteno, pitajući se zašto si i prije niste nabavili navigaciju.

Ukoliko vam se cijene ovih testiranih navigacija čine previsokima, navigacija vam treba “jednom u godini”, nije loš odabir niti besplatna navigacija, posebno Google Maps i Here, jer imaju dosta mogućnosti kao i ove testirane. Naravno ne sve, jer tko bi onda kupio navigaciju?

Ali poslužit će vam da se ne izgubite gdje god bili, imaju i glasovno navođenje, mogu raditi “on line”, ali i “off line”, znači mape područja koje vas zanima možete pohraniti i kasnije ih rabiti kad ne budete “prikačeni” na internet, a imaju i vrlo korisnu mogućnost za lakše snalaženje, a to je Street Wiew (imaju je naravno i ovdje testirane navigacije).

naslovna~01

Zbog skoro istovjetnog izgleda, ali i mogućnosti, mi vam ipak preporučamo da instalirate Google Maps, a ne Here, jer Google Maps dobivate po defaultu (tvornički) na svakom Android mobitelu ili tabletu, a ne vidimo svrhe skidati još jednu vrlo, vrlo sličnu navigaciju (Here).

Ako je lako izvući zaključak, proglasiti pobjednika uopće nije. Imate li novca, želite li imati samo najbolje, želite li se pokazati ili radite kao profesionalni vozač (prijevoz robe i putnika, dostava i slično) dvojbe nema:

Sygic Truck je trenutno najbolja Android navigacija i pobjednik našeg testaNaime, uz pješački i automobilski način rada, ima i kamionski i autobusni (gabariti vozila, osovinska i ukupna masa, broj osovina, ADR kodovi i još puno toga, profesionalni vozači među čitateljima znat će o čemu pričamo).

Ali i Navigon i CoPilot imaju svoje prednosti, prije svega višestruko su jeftinije, a podjednako dobro navigiraju. Mi koristimo sve tri testirane navigacije, ali ipak kad nam zatreba navigacija najčešće upalimo Sygic Truck, jer “bolesno dobro” izgleda a fenomenalno navigira.

Ali da druge dvije navigacije ne valjaju, vjerojatno bi smo ih odavno deinstalirali…

Ovaj članak potpisuje naš vjerni čitatelj Leo Benčević – Leo, hvala ti!

 1. Istina govorite navigacijama za mobitele i tablete. IGO koristim u inačici na samostalnom aparatu koji sam platio 450 kn i ne vidim razlog zašto bi platio za program 300 – 1000 kn? A uređaj + IGO navigacija se može naći jeftinije. IGO ima mogućnost da se postav navigaciju za auto, kamion, kombi, pa čak i hitnu pomoć. Ima upozorenje za radare i kamere, pa čak ima mogućnost da sami označite gdje su nove kamere i radari. Vozim kamion i radi perfektno, vodi vas odlično. Ima za razliku od garmina (tako sam čuo) dodavanja među točaka koliko vas je volja. Ima označene sve što treba za kamion od pumpi, parkinga,servisa, autohofova (DE). U EU radi odlično, i čak će vas voditi do cilja iako je zabrana za kamione, ako je to jedini put do cilja (naravno, ako nije ograničenje visine i širine). Jedino kod nas ne radi kako treba, jer svaku cestu gdje piše “zabrana za tranzit” ona smatra da je pod zabranom i baca vas svagdje osim po toj cesti, ali i to se riješi dodavanjem među točaka. IGO je daleko najbolja navigacija, pa čak i od garmina. Znam da je ovo članak o navigacijama za mobitel,ali ipak smatram da je ipak bolje dati za samostalni uređaj novce, nego davati za sam program, pogotovo ako često koristite navigaciju.

  0
  0
  1. Pozdrav! Djelomično se slažemo s vama. No, ima dosta ljudi koji jednostavno ne žele dodatan uređaj za navigaciju. Osim toga, i besplatne alternative su sve bolje – Google je nedavno osvježio maps, a i Here Maps radi ok, osobno je koristim… Dakle, svaka roba ima svojeg kupca 🙂

   0
   0
   1. Da odgovorim obojici

    Ono što ljudi često ne shvaćaju da su navigacije na mobitelu ili tabletu s jedne strane i one na samostojećim uređajima zapravo ISTE!!!
    Naime i ono što ljudi kupe u trgovini kao “navigaciju” je ustvari tablet samo pogonjen najčešće Windows OS

    Što se iGO tiče s većinom navoda se slažem, ali ovdje nije riječ o iGO, nego o tome da ne kupujete navigacije preko oglasnika, jer su to sve, samo ne navigacije!!!

    I opet ponavljam – sve su to iste navigacije, razlika je samo na čemu su instalirane
    “Slučajno” su mi navigacije hobi već par godina, pa znam vrlo dobro što govorim

    http://www.facebook.com/leo.bencevic

    0
    0
Najčitanije