Banner
LG ThinQ AI TV Lifestyle 02

LG ima novi Alpha 9 Gen 2 procesor slike i AI u televizorima

Bravo LG. Očito su shvatili da je vrijeme prosječnih procesora slike iz nas. Već prošle godine Alpha 9 je bio sasvim usporediv s najboljima po svim parametrima, čime su LG OLED televizor počeli skupljati Grand Prix nagrade, a sada su to dodatno poboljšali. Uobičajeno je da se isti procesor koristi barem dvije godine. Evo što donosi Alpha 9 Gen 2

Zagreb, 3. siječnja 2019. – Predstavljanjem svojih najnovijih flagship televizora s tehnologijom umjetne inteligencije ThinQ na sajmu CES 2019, LG Electronics (LG) je odlučio podići iskustvo kućne zabave na novu razinu. Novi modeli nude kvalitetniju i bolju sliku te zvuk, a pokreće ih druga generacija LG-evog inteligentnog procesora α (Alpha) 9 Gen 2 te algoritam tzv. dubokog učenja.

LG Alpha 9 Gen 2

Zahvaljujući tom novom algoritmu, LG-evi televizori će pružati unaprijeđenu sliku i zvuk analizom izvornog sadržaja, ali i optimizaciju sadržaja prepoznavanjem uvjeta iz okoline.

Koristeći LG-evu otvorenu pametnu platformu, LG-evi televizori za 2019. godinu omogućavaju pristup širokom izboru popularnih usluga umjetne inteligencije putem različitih platformi, uključujući novo implementiranu uslugu Amazon Alexa uz već ranije ugrađivanog Google Assistanta.

Također, korisnici će uživati u prepoznavanju glasa i intuitivnoj početnoj upravljačkoj ploči (Home Dashboard) kojom se može upravljati širokim rasponom pametnih kućanskih uređaja putem televizora.

LG ThinQ AI TV Lifestyle 03

Procesor α9 Gen 2 koji se koristi u novoj LG-evoj liniji OLED televizora (modeli Z9, W9, E9 i C9) povećava kvalitetu slike i zvuka zahvaljujući svom algoritmu dubokog učenja (razvijenom iz ogromne baze od preko milijun vizualnih podataka) koji prepoznaje kvalitetu sadržaja i određuje najbolju metodu nadogradnje za optimalni vizualni rezultat. LG-ev 88-inčni OLED televizor Z9 razlučivosti od 8K može prikazati najrealniju sliku koja izgleda oštro, živopisno i s puno detalja zahvaljujući sposobnosti povećanja kvalitete na 8K i unaprijeđenoj tehnologiji smanjivanja šuma.

LG ThinQ AI TV Lifestyle 01

Koristeći sposobnost razumijevanja kako ljudsko oko percipira slike pri različitom osvjetljenju, novi procesor fino prilagođava krivulju mapiranja tonova u skladu s uvjetima iz okoline za dobivanje optimizirane svjetline zaslona, a tu je i ugrađeni senzor ambijentalnog osvjetljenja koji se također po potrebi može automatski povećati ili smanjiti. Procesor α9 Gen 2 s umjetnom inteligencijom (AI) može dodatno poboljšati HDR sadržaj namještanjem svjetline kako bi se čak i najmračnije scene transformirale u one s nevjerojatnim kontrastom, detaljima i dubinom boje

– čak i u jako osvijetljenim prostorijama. Zahvaljujući korištenju najnovijih inovacija tvrtke Dolby za inteligentno prilagođavanje Dolby Vision sadržaja, LG-evi televizori pružaju izuzetno HDR iskustvo u prostorima s promjenjivim osvjetljenjem.

LG NanoCell TV

Kvaliteta zvuka je unaprijeđena inteligentnim algoritmom koji može pretvoriti dvokanalni zvuk u uvjerljivi virtualni 5.1 surround audio. Procesor α9 Gen 2 na temelju vrste sadržaja optimizira krajnji rezultat pa tako primjerice glasove u filmovima ili vijestima čini jasnijima. Korisnici mogu podesiti postavke zvuka kako bi odgovarale uvjetima prostorije ili jednostavno pustiti da LG-ev televizor inteligentno podesi postavke zvuka na savršenu razinu. Osim toga, LG-evi flagship televizori ponovno podržavaju Dolby Atmos kako bi stvorili nevjerojatno realističnu i uranjajuću zvučnu kulisu.

Google Assistant, koji je prvi put ugrađen u LG-eve prošlogodišnje televizore s tehnologijom umjetne inteligencije ThinQ, nalazi se i u ovogodišnjim modelima te pruža unaprijeđeno iskustvo koje korisnicima omogućava rješavanje dnevnih zadataka, pronalaženje odgovora te upravljanje kompatibilnim pametnim kućnim uređajima. Tako korisnici primjerice neće više morati koristiti telefon kako bi naručili pizzu, već će to moći učiniti putem televizora, a da pritom uopće ne mijenjaju program koji se prikazuje na zaslonu.

LG je ove godine odlučio pružiti veću fleksibilnost kada su u pitanju govorne usluge te proširiti svoja AI partnerstva uključivanjem usluge Amazon Alexa. Pritiskom gumba Amazon Prime Video na daljinskom upravljaču Magic Remote, korisnici mogu upravljati pametnim kućnim uređajima, postavljati pitanja i pristupati desecima tisuća mogućnosti.

LG OLED TV Range

Osim toga, uz Alexu mogu čak i postaviti svoju uobičajenu dnevnu rutinu – alarm za buđenje, isporuku obavijesti o prometu te uključivanje omiljenih TV kanala – i to sve putem glasovnih naredbi.

Zahvaljujući Alexi, LG-evi televizori za 2019. godinu s ugrađenom tehnologijom umjetne inteligencije ThinQ također donose bogata vizualna iskustva za vrijeme reproduciranja glazbe, provjere vremenske prognoze ili pristupa Food Networku gdje se mogu pronaći sjajni recepti te inspiracija za pripremu obroka.

Uz novu značajku prepoznavanja razgovorne komunikcije koja je dostupna u LG-evim televizorima za 2019. godinu s ugrađenom tehnologijom umjetne inteligencije ThinQ, lakše je nego ikad dobiti prave odgovore. Zahvaljujući sposobnosti razumijevanja konteksta, televizorima se sad mogu uputiti složeniji zahtjevi, što znači da korisnici ne moraju izvršavati niz

repetitivnih naredbi kako bi dobili željene rezultate. Ova usluga će biti dostupna na LG-evim AI ThinQ televizorima u više od 140 zemalja.

Procesor α9 Gen 2 također pokreće LG-ev ovogodišnji flagship 8K LCD televizor sa 75-inčnim zaslonom (model SM99).

LG-eva premium linija LCD televizora za 2019. (serije SM9X i SM8X) bit će predstavljena pod novim imenom NanoCell TV, kako bi se bolje istaknula poboljšana slika koju pruža tehnologija NanoCell (NanoColor), iznimna preciznost prikaza boja iz širokog kuta gledanja (NanoAccuracy) te izuzetno tanki okvir elegantnog dizajna (NanoBezel). LG-evi televizori s tehnologijom NanoCell također pružaju unaprijeđenu AI sliku i zvuk, pokretane algoritmom tzv. dubokog učenja, a zahvaljujući tehnologiji ThinQ donose i poboljšano korisničko iskustvo.

LG ThinQ AI TV Lifestyle 02

Zahvaljujući uvođenju ulaza s podrškom za HDMI 2.1, svi ovogodišnji OLED televizori te izdvojeni NanoCell televizori s AI tehnologijom ThinQ podržavat će HFR (High Frame Rate) . Rezultat toga je profinjeniji i jasniji prikaz kretnji uz 120 sličica u sekundi te bolji prikaz brzih scena, karakterističnih za sportske sadržaje i akcijske filmove. Nadalje, podrška za eARC (enhanced Audio Return Channel) omogućava svim ljubiteljima kućnog kina da bez ikakvih problema koriste HDMI povezivost i uživaju u audio formatima najviše kvalitete s vrhunskim detaljima i dubinom.

Odlična opcija za gamere je to što su novi televizori kompatibilni s promjenjivom frekvencijom osvježavanja (Variable Refresh Rate), kao i automatskim načinom rada s malim kašnjenjem (Automatic Low Latency Mode) koji pomaže u prikazu čiste slike, bez njenog trzanja ili trganja.

Posjetitelji sajma CES 2019 od 8. do 11. siječnja mogu posjetiti štand #11100 u kongresnom centru u Las Vegasu kako bi vidjeli LG-eve ovogodišnje televizore s tehnologijom umjetne inteligencije ThinQ.

Najčitanije