Banner
LG 34UM67 recenzija 3

LG 34UM67 21:9 monitor recenzija

Treći LG-ev 21:9 monitor na testu je LG 34UM67, spada u višu srednju klasu i cilja na gamere. Pogodio je obje mete, kako recenzenta tako i većinu želja što se kvalitete slike i performansi tiče.

Nije zakrivljen, ali to donosi povoljniju cijenu. Nije brz kao TN monitori – usprkos FreeSync tehnologiji – no zato je tu bolja kvaliteta slike. Velik je, ali rezolucija bi mu mogla biti viša.

Sasvim je očito, LG 34UM67 ima mnogo vrlina i par nedostataka. Znamo da je jeftinije kupiti dva manja FHD monitora, no veliki 21:9 monitori su mnogo bolje i ugodnije rješenje.

LG 34UM76 je kvalitetno napravljen i izgleda dobro. Posebice nam se dopada prozirni stalak, zbog kojeg monitor izgleda kao da lebdi na stolu.

LG 34UM67 recenzija 2

Cijena je povoljna samo ako gledamo klasu 34″ monitora, u apsolutnim mjerilima je prilično paprena. Stoga smo si dozvolili da budemo zahtjevni. Kakav je LG 34UM57 u igrama, a kakav je u svakodnevnom radu? Nedostaje li mu viša razlučivost, barem 1440 linija ili 4K? Odgovori slijede…

Tehnologija

LG 34UM67 koristi IPS matricu nove generacije s deklariranih 5 ms G2G odziva (najbrži monitori s TN matricama imaju 1 ms) te dvije bitne tehnologije – Freesync i Dynamic Action Sync. Druga, zvučnija je zapravo fancy naziv za niski input lag, tj. kašnjenje monitora na ulazne komande, što je bitno gamerima.

Cool stvar je Freesync, AMD-ova tehnologija sinkronizacije prikaza slike s brzinom grafičke kartice. O čemu se tu radi? Monitor je deklariran na 60 Hz, što odgovara idealnom broju sličica u sekundi (FPS) u igrama za najbolju fluidnost i odzivnost. No, grafička kartica ponekad ne uspije izračunati svih 60 sličica u sekundi – npr. kod mnogo protivnika na ekranu i/ili eksplozija.

[yuzo_related]

 

 

 

 

 

 

Do sada smo imali dvije opcije na raspolaganju – igrati sa ili bez vertikalne sinkronizacije (Vsync). Ako igrate s vertikalnom sinkronizacijom, to znači da će svaki kadar biti do kraja iscrtan. To usporava FPS i stvara lag; kada GPU ne stigne iscrtati cijeli kadar mora čekati sljedeće iscrtavanje monitora.

Ako isključite vertikalnu sinkronizaciju, grafička kartica ne čeka da monitor iscrta cijeli kadar, nego po potrebi krene s iscrtavanjem novog, iako je prethodni recimo tek do pola iscrtan. Rezultat je brže vrijeme odziva i bolji framerate, ali i osjetno slabija kvaliteta slike zbog pucanja kadrova (tearing).

LG 34UM67 recenzija 5

FreeSync tehnologija omogućava sinkronizaciju monitora i brzine iscrtavanja grafičke kartice. LG 34UM67 radi na deklariranih 60 Hz, ali u kombinaciji s AMD-ovom grafičkom karticom može mijenjati brzinu osvježavanja u rasponu od 48 Hz do 75 Hz.

Na taj način dobivate najbolje od oba svijeta – brzinu kao s isključenim Vsyncom a kvalitetu slike kao da je uključen. Barem u teoriji, jer u praksi, posebice ako ste vlasnici nešto slabije grafičke kartice brzina može pasti i ispod 48 FPS-a, ili narasti iznad 75 Hz. U tom slučaju, LG 34UM67 se ponaša kao da nema FreeSync – dakle, kao klasičan monitor.

Treba napomenuti da AMD FreeSync tehnologija dopušta raspon od samo 9 FPS-a do čak 240 Hz. Spomenuti raspon je LG-eva odluka, pa ostaje nada da će biti proširen nekim updateom drivera.

LG 34UM67 recenzija 4

LG ugrađuje vlastitu IPS matricu u 34UM67 monitor, koja je (niske) 2560 x 1440 razlučivosti. Kvaliteta prikaza je izvrsna, čak su i inicijalne postavke vrlo dobre, uključivo prikaz boja (koji ide do 99% SRGB palete) pa nema više zelenkastih primjesa kao na starijim modelima. Kontrast je standardan za IPS matricu, kao i vrlo širok vidljivi kut. A to vam itekako treba na 34″ 21:9 monitoru…

Kvaliteta slike

Za razliku od 29″ LG 29EA93 monitora kojeg smo testirali prije dvije godine LG 34UM67 nema problema s vjernošću prikaza boja. One su već na tvorničkim postavkama izvrsne, što je veliki plus. Neutralni sivi tonovi te žive i vjerne boje pridonose ugodi rada i igranja – niti traga žućkasto – zelenkastim primjesama.

Kontrast IPS matrice je vrlo dobar – posebice za monitor, koji nikada ne gledate u mraku – baš kao i čistoća prikaza. Nema više dojma prljavog ekrana u svijetlim tonovima, što je dugo vremena bila karakteristika IPS panela.

LG 34UM67 recenzija 3

Vidljivi kut je izvrstan, što je jako bitno – kada gledate ovako veliki monitor po rubovima, uvijek gledate pod prilično velikim otklonom. Nema vidljivih promjena boja, svjetline ili kontrasta. Tu je IPS za dvije klase bolji od TN matrica.

No, ono gdje IPS nije bolji, jest brzina odziva. Ovo je gamerski monitor, s dobrom brzinom odziva i niskim input lagom (ulaznim kašnjenjem) posebice u game modu, ali određenja zamućenja u brzim scenama postoje. No, to je vidljivo prvenstveno u brzim FPS igrama – u svim ostalim žanrovima bit ćete više nego zadovoljni.

I na kraju, rezolucija. Po nama, ovo je jedini realni nedostatak ovog monitora, ako ga koristite i za svakodnevni (intenzivan) rad. 2560 x 1080 je jednostavno premalo za ovako veliki monitor, pa vam na zaslon stane manje prozora nego što bi ste očekivali.

Plus je što su ikone i fontovi veći, i time bolje čitljivi. Ovo definitivno nije monitor kojeg morate gledati s par centimetara, a to je zapravo ugodno.

LG 34UM67 recenzija 1

S druge strane, to je plus za gamere – niža razlučivost poboljšava framerate jer manje opterećuje grafičku karticu. Također, treba napomenuti izostanak skaliranja (kao kod 4K monitora) pa je uvijek sve oštro, iako ponekad pomalo nazubljeno. Zato je izmišljen antialiasing.

LG je ugradio i natprosječno glasne i kvalitetne stereo zvučnike u 43UM67. Možda nisu baš snage 2x 7W, ali su bolji od očekivanja. No, pravi gameri ionako imaju barem 2.1 zvučni podsustav…

Cijena LG 34UM67 monitora u vrijeme pisanja recenzije je od 4.000 kn naviše. To je visoka svota za monitor, ali je i dobro odmjerena cijena za kvalitetan 34″ 21:9 monitor.

Ustupio: LG Hrvatska

Cijena: od 4.000 kn naviše (www.nabava.net)

Specifikacije LG 34UM67:

  • LCD panel: IPS, 34″, 2560 x 1080 piksela, sRGB 99%, AMD FreeSync tehnologija
  • Kontrast: 1000 : 1 deklarirano, toliko je i u praksi
  • Vidljiv kut: 178 stupnjeva
  • Vrijeme odziva: 5 ms GtG
  • Ostalo: 7 x 2W zvučnici
Najčitanije