Banner
NIU KQi2 Pro elektricni romobil 3

Test NIU KQi2 Pro električni romobil

Samo 300 W kontinuirane snage? To mi nije dosta. Imao sam 300 watni Xiaomi, nije mogao izgurati moju malenkost od 106 kg, uz 1 km umjerene uzbrdice do moje kuće.

Stoga sam kupio Kugoo G Max koji ima 500 W, 10″ kotače i sada već lijepih 2000+ km – i sve radi. Škripucka, ali radi. I vuče uzbrdo – ne baš munjevitom brzinom, ali bez problema.

Može li NIU KQi2 Pro biti barem podjednako dobar, jer je deklarirana maksimalna snaga od 600 W?

Što je s baterijom, kvalitetom izrade i ostalim u svakodnevici bitnim detaljima…?

NIU KQi2 Pro elektricni romobil 5

Specifikacije NIU KQi2 Pro

 • Maksimalna brzina: 25 km/h
 • Maksimalni domet: 40 km
 • Baterija: 48V 365 Wh
 • Maksimalna nosivost: 100 kg
 • Motor: 48V, 300 W / 600 W
 • Gume: 10″
 • Vrijeme punjenja: 7 h
 • Kočnica: mehanički bubanj + regenerativna električna kočnica straga
 • Masa: 18.4 kg
 • Gabariti: 114.7 x 52 x 119.3 cm
 • Ostalo: IP54 vodootpornost, izmjenjiva podnica

NIU KQi2 Pro nema ovjes, baš poput mog Kugoo G Maxa. No s time se da živjeti, jeftini električni romobili s ovjesom su loši – lelujavi i nestabilni u vožnji, i/ili s lošim ublažavanjem udaraca. Ne hvala…

No krenimo redom – od sastavljanja. NIU KQi2 Pro već tu daje naslutiti da će biti bolji od prosjeka – njegov volan, koji je širi i viši od očekivanja, drži na mjestu čak šest vijaka.

Pogađate, kad se zavrnu volan i stup upravljača postaju praktično jedna cjelina, vrlo čvrsta i bez imalo lufta ili škripanja.

Drugo što ćete uočiti jest umjerena masa od 18.4 kg, a treće je svakako opako dobro svjetlo koje ima dnevni način rada – uvijek je upaljeno s halo efektom.

Kad ga upalite dodatna dioda u sredini će – jako, jako dobro – osvijetliti cestu.

NIU KQi2 Pro ima 10″ kotače, i to je dobro – navikao sam na veće kotače, s njima je električni romobil stabilniji i udobniji, te otporniji na bušenje guma. Nedostataka – nema.

Gume su pristojne širine, taman dovoljne da vam ne smetaju na tračnicama (vožnja po Zagrebu), što je svakako veliki plus.

NIU KQi2 Pro elektricni romobil 12

NIU KQi2 Pro ima dvije kočnice – sprijeda je bubanj, straga je elektromotorna kočnica.

Ožičenje je skriveno unutar okvira, sve zajedno izgleda vrlo uredno.

LED ekran je dobro vidljiv i po danu, na suncu (za razliku od spomenutog Kugoo), a upravljanje funkcijama je putem aplikacije i za one glavne, preko jedine tipke (power).

NIU KQi2 Pro elektricni romobil 7

Ručke su široke i kvalitetno gumirane, a cijeli romobil ostavlja izvrstan dojam kvalitete i čvrstoće. Da to nije pravilo, od prvog dana mi demonstrira Kugoo, koji ima zračnosti te stalno i uvijek škripucka u vožnji. No, barem ne moram zvoniti ljudima da mi se maknu, čuju me 🙂

Mehanizam preklapanja je jednostavan, bez ikakve zračnosti i vrlo je čvrst.

Prema očekivanjima, trebate instalirati aplikaciju da bi ste upalili romobil. Također, pomoću nje dobivate i integraciju putovanja s Google Maps, mogućnost mijenjanja intenziteta regenerativnog kočenja, zaključavanje i nadogradnju firmwarea.

Iskreno, rijetko kada spajam električni romobil s aplikacijom, iako će vam BT ikona treperiti ako to ne uradite.

NIO KQi2 Pro u vožnji – dobar!

NIU KQi2 Pro je najkvalitetnije složen električni romobil kojeg sam ikada vozio. Prilično nevjerojatno, ali po kvaliteti izrade i čvrstoći je u rangu s modelima od 1500 – 2000 eura, koje sam nedavno mjerkao.

Nigdje ništa ne škripi, bez obzira na kakvu rupu naletite, niti se igdje išta klima. Zaista impresivno, čista je suprotnost mom daily driveru G Maxu.

To se nije promijenilo niti nakon dva mjeseca vožnje i nekih 300-ak odvoženih kilometara.

Druga iznenađujuća stvar, jest udobnost – ove gume su očito za klasu bolje od također 10″, ali širih terenskih na G-Maxu.

Ok, znači sve štima. A kakav je uzbrdo, s obzirom na moju masu?

IMG 3892

Isprva, veliko razočaranje – pregrijao se na pola Bosanske ulice, baš kao i 300 W Xiaomi. A i do tada nije bio baš iskričav… Što je s tih deklariranih 600 W?

No, problem je bio u – gumama. Tvornički je stigao s 0,8 bara, kad sam ih napumpao na 3.5 bara – prema specifikacijama – NIU KQi2 Pro je dobio krila, i s lakoćom svladao Bosansku ulicu. Vrlo usporedivo s mojim 500 W romobilom. Palac gore!

Brzina? Elektronski ograničena na 25 kmh, što vrijedi i za vožnju nizbrdicom – jer će NIU elektronski kočiti i održavati spomenutu brzinu.

Autonomija? Cca 28 – 30 km po ravnom.

Dakle, sve štima. Ima li nešto što mi se ne sviđa? Ima…

Best buy, ali nije bez zamjerki

Ideja zvuči dobro – stavit ćemo izmjenjivi šmirgl papir na podnicu, pa neće biti klizanja. Točno, ali ne kližu niti nečistoće – pokušajte ga očistiti… Plus: dobivate još jedan “šmirgl papir”, ali to je nepotrebno.

No veću zamjerku imam na oblik podnice. Iako djeluje široka, ona to nije – imate samo 13 cm x 50 cm za noge. Kugoo G Max ima podnicu široku – 25 cm, i stoga je značajno ugodniji u vožnji.

Zašto NIU KQi2 Pro ima samo 13 cm širine za noge? Pogledajte oblik:

NIU KQi2 Pro elektricni romobil 9

Dobar dio širine podnice je izgubljen zbog zakošenja… Tko se toga sjetio?

No, kad se podvuče crta, NIU KQi2 Pro je bolji od očekivanja, čak i ako se ne uzme cijena – a ona je jako dobra: na GeekBuying webshopu možete ga kupiti za 385 eura uz kupon NNNGK2P. Ako vam je to okvirni budžet, ne morate tražiti dalje…

Najčitanije