huawei

LCD i OLED tehnologije – samo jednostavno i bitno

Ne samo da rastu dijagonale zaslona pametnih telefona već se razvijaju njihove tehnologije. LCD i OLED zasloni dominiraju Što znači koji tip? Koje su im prednosti i nedostaci? Što je „burn-in“? Odgovori na  pitanja slijede….

tiger 655593 1920

Postoji nekoliko tipova LCD i OLED zaslona.  LCD ima TFT, IPS, SLCD, dok OLED ima AMOLED, Super AMOLED…

Tipovi LCD-a 

smartphone 2123520 1920

1. TFT (Thin Film Transistor) ili tranzistor s tankim filmom su dalje najkorišteniji na tržištu. Osobito kod jeftinih modela. Imaju dobro zasićenje boja i kontrast te nisku cijenu za proizvođače uređaja. Nedostatak je slaba osjetljivost te kao takvi ne mogu uvijek zadovoljiti potrebe korisnika.

2. IPS tehnologija poznatija kao „Super TFT”, u odnosu na obične TFT zaslone, ima veći kut gledanja, precizniju reprodukciju boja i bolju uštedu energije.

smartphone 1957742 1920

3. SLCD (Splice Liquid Crystal Display) spaja high-end LCD zaslon. Uglavnom se koristi od strane HTC-a . Nudi nešto toplije boje visokog stupnja reprodukcije s velikim kontrastom. Najvažnija značajka je dugi vijek trajanja (oko 50 000 sati). Danas već imamo petu generaciju Super LCD zaslona.

HTC One M10 concept renders

4. ASV tehnologija je razvijena od strane japanske tvrtke Sharp. Smanjuje razmak između čestica tekućih kristala i time se poboljšava kvaliteta prikaza. Isto tako cijeli raspored čestica se podešava kako bi se smanjio odraz zaslona, povećala svjetlina, kut gledanja i kontrast. Ova tehnologija rezervirana je uglavnom za Sharp pametne telefone, ali licencirali su je Xiaomi i Meizu za MX neke modele.

Meizu MX5 leaked render 1 1600x803 e1493475258459
5-  LG je uveo NOVA tehnologiju s Optimus Black modelom pametnog telefona. Omogućuje učinkovito poboljšati svjetlinu IPS zaslona i do 700 cd/m2 svjetline. Pri tome može točno pokazati crnu i bijelu boju. Ono što je najvažnije, zaslon također smanjuje potrošnju energije za 50 posto.

OLED tipovi zaslona 

1.  OLED (Organic Light Emitting Diode) je organski materijal (polimer ili kopolimer) od ugljeničnih vlakana. Emitira svjetlo čim se propusti slaba struja. Za razliku od LCD-a, nema potrebe za LED pozadinskim osvjetljenjem i filterima.

Tehnologija nudi duboke crne tonove, brzo osvježenje slike, široke kutove gledanja. Kao i LCD tehnologija, OLED je od svog nastanka prošao mnoge promijene. Zanimljivo je da koristi samo 0,3 W struje dok pokazuje bijeli tekst na crnoj površini i 0,7 W prilikom pokazivanja crnog teksta na bijeloj površini. Dok LCD koristi 0,35 W nezavisno od toga koje je boje površina i tekst.

Postoje dvije glavne vrste AMOLED zaslona. Tradicionalni RGB poput onih na LCD monitoru, koji koriste tri potpiksela po pikselu. Drugi imaju PenTile matricu koja zapošljava dva subpixel parova: crveno-zeleni i plavo-zeleni.
2.  Pri spomenu AMOLED zaslona mnogima od vas prvo pada na um Samsung. Ali oni nisu jedini proizvođači i potrošači AMOLED zaslona. Postoje i drugi u Kini, no zaostaju za Samsungom  najmanje tri godine. AMOLED (Active Matrix) sastoji se od (O)LED piksela kojima se dodaje TFT (Thin Film Transistor) i kondenzator. Kao takvi postaju aktivni i privlači svjetlost kada struja dođe u dodir sa TFT dijelom matrice. P

https://www.youtube.com/watch?v=Jb519lVljwA

Postoje dvije glavne vrste AMOLED zaslona. Tradicionalni RGB koji koriste tri podpiksela po pikselu. Drugi, ima PenTile matricu koja ima dva para subpiksela: crveno-zeleni i plavo-zeleni. +

3. Super AMOLED generacija koja ima ugrađen digitalizator u samom ekranu donijela je vidljive pozitivne promijene u odnosu na AMOLED u stupnju detalja, vidljivosti na suncu i uštede energije.

https://www.youtube.com/watch?v=4ZseHV_u0Lc

Super AMOLED Plus je tehnologija koja je bila IN kratkotrajno razdoblje. PenTile RGBG piksel matrica zamijenjena je s tri subpiksela. To je poboljšalo sofisticiranost u odnosu na prve AMOLED zaslone.

Što je  “burn-in “

Nedostatak AMOLED zaslona je burn-in, ili kontinuirano prikazivanje određenog uzorka, ikone ili logoa koji se pojavljuje tok vremena. Gavni uzrok problema je upravo organski materijal koji čini osnovu ovih zaslona te se tokom vremena razgrađuje (osobito plavi podpikseli) što dovodi do gubitka kapaciteta i pojave „duha“ na zaslonu.

https://www.youtube.com/watch?v=sA3yQ4v9vb8

Stvar je ista upravo kao što se pojedina svojstva baterije razgrađuju i nastaje kristalizacija.  Efekt se povećava na višim temperaturama. Na primjer,  ostavite li zaslon uključen tijekom punjenja što je jedna od opcija na zaslonu s postavkama za Android, vjerojatno će te vidjeti blijede slike ikona na početnom zaslonu.

Na kraju, možda očekujete odgovor je li bolja OLED tehnologija ili LCD. Odgovor nemamo. Ovisi o osobnim preferencijama.

Eto, nadamo se da smo vam uspjeli objasniti na jednostavan način sve  tajne  LCD i OLED tehnologije.  Preporučamo da pročitate i jedan od naših prijašnjih članaka u kojima objašnjavamo  tehnologije za poboljšani prikaz na zaslonima. Naravno, ako niste. ;D

 

Najčitanije