Banner

Što je bežično punjenje?

Veliki broj modela pametnih telefona na tržištu ima omogućeno bežično punjenje i svakodnevno njihov broj raste. Ako vas zanima što je točno bežično punjenje i kako radi odgovore na pitanja pročitajte u nastavku.

Bežično punjenje baterija pametnih telefona ili wireless charging, neki potrošači smatraju novijom tehnološkom inovacijom. Ali nije. Primjena je ideje Nikole Tesle stare 100 godina. Također je u današnjoj primjeni posve pogrešan izraz. Zapravo je beskontaktno punjenje koje koristi načela induktivnog punjenja, i kabel je dalje potreban na samom bežičnom punjaču.

Najveća prednost punjenja je što su uređaji i punjači različitih proizvođača  kompatibilni. Jedini uvjet je da oba ispunjavaju Qi standarde propisane od  Wireless Power Consortium (konzorcij s oko 250 članova raznih tehnoloških tvrtki).

Što je bežično punjenje? 1

Osim potonjeg, postoji još jedan savez za bežično Qi napajanje. To je Power Matters Alliance (PMA). Nekada su članovi bili dio Wireless Power konzorcija, ali razišli su se po pitanju infrastrukturne inicijative. Razlika između standarda je u tome što Qi ima valnu duljinu 100-205 kHz dok PMA 277-357 kHz. Inače, sam postupak je isti.

Kako radi bežično (Qi) punjenje?

Induktivno punjenje iskorištava elektromagnetsko polje za prijenos energije između objekata. Energija se šalje putem induktivnog spoja na električni uređaj za punjenje baterije.
Za stvaranja izmjeničnog elektromagnetsko polja, koriste se dvije indukcijske zavojnice. Sastoje se od bakrene žice namotane oko željezne jezgre. Jedna je odašiljač (punjač/stanica za punjenje ), druga prijemnik (mobilni telefon).

Što je bežično punjenje?

Zavojnica odašiljača prolaskom struje stvara magnetsko polje, inducira napon u zavojnici prijemnika te pretvara elektromagnetsko polje u električnu struju do 5W izlazne snage za punjenje baterije. Po završetku procesa punjenja baterije pošiljatelj i primatelj prebacuju se u stanje mirovanja čim se smanjuje elektromagnetsko zračenje.

Nedostaci

Možemo reći da bežično punjenje (Qi) baterija pametnih telefona je precijenjeno, barem u sadašnjem obliku. Više je zanimljivo nego praktično. To mi je isto kao da stavljam laptop na vrh routera za pristup internetu 😀 Također, proces punjenja je sporiji nego putem adaptera priključenog u struju jer Qi punjač donosi 1A struje i gubi se energija u procesu prijenosa. Osobito kod punjača novijih specifikacija koji omogućuju postavljanje uređaja na jastučiće/ležišta daleko od punjača čineći ih tako manje učinkovitim.

12

No, u ovom dijelu polako nastupaju promijene.  Konzorcij (WPC) je ljetos najnovio novu verziju  Qi standarda (specifikacije), koja pruža prijenos energije do 15 W, što je otprilike u rangu žičanog punjenja.  Ali prema izjavama iz konzorcija, proći će najmanje dvije godine dok standard neće postati široko rasprostranjen. Sada pogledajte Top 5 bežičnih (Qi) punjača za 2015. godinu:

[youtube id=”fXSdXqGI2_A” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”840″ grow=”yes”]

Najčitanije