huawei
tekst1sl2 3

Apple iCloud od 5GB sada je problem za tvrtku iz Cupertina

Tužba protiv Applea tvrdi da je kompanija namjerno povećala cijene iClouda kako bi ostvarila visoke profite, prisiljavajući korisnike da koriste njihovu uslugu za sigurnosne kopije. Ograničavanje besplatnog prostora na 5 GB navodi se kao primjer nepoštene konkurencije, jer vlasnici Apple uređaja nemaju drugu opciju za sigurnosno kopiranje osim iClouda.

Novopredložena skupna tužba protiv Applea navodi da je tehnološki div podigao cijene iCloud usluge do razine koja generira gotovo čisti profit. Prema pisanju portala 9toMac.com,  optužujući Apple za “namještanje”, tužitelji tvrde da je Apple ograničio izbor, prisiljavajući ih da koriste isključivo iCloud za sigurnosne kopije svojih uređaja i druge potrebe za pohranom.

Motorola Moto X50 Ultra fokus na AI i F1 brzinu

S obzirom na to da vlasnici Apple uređaja dobivaju samo 5 GB besplatnog prostora za pohranu na iCloudu, većina korisnika osjeća pritisak da kupi dodatni plan za pohranu, što rezultira dodatnim prihodima za kompaniju.

tekst1sl2 3

Ova tužba ističe činjenicu da su korisnici iPhonea ograničeni na Appleovu vlastitu uslugu iCloud kada je u pitanju potpuna sigurnosna kopija uređaja.

Iduća generacija Apple hardvera koristit će A18 čipove

Unatoč tome što iCloud pruža samo 5 GB besplatno, Apple zahtijeva od svojih korisnika da koriste ovu uslugu za sigurnosno kopiranje određenih vrsta datoteka, dok za druge vrste datoteka, poput fotografija i videozapisa, korisnici imaju mogućnost odabira između drugih pružatelja usluga pohrane u oblaku.

tekst1naslovna 6

Ograničenje besplatne iCloud pohrane na 5 GB ostalo je nepromijenjeno od 2011. godine kada ju je predstavio Steve Jobs na WWDC konferenciji.

Samsung Galaxy A35 5G koštat će 379€

Tužitelji tvrde da Appleov pristup ograničava konkurenciju na tržištu pohrane u oblaku, sprječavajući druge platforme da pruže potpuno rješenje koje bi se moglo natjecati s iCloudom.

tekst1sl1 13

Ovo je posebno problematično za vlasnike Apple uređaja, jer su praktički prisiljeni koristiti iCloud za sigurnosne kopije, a većina će se naći u situaciji da moraju platiti za dodatni prostor za pohranu kako bi osigurali svoje podatke.

Call of Duty: Warzone Mobile stiže 21.03.2024.

Ekonomisti bi ovakvo ponašanje mogli opisati kao “zahtjeve”, gdje Apple svojim korisnicima nametne određene uvjete, ostavljajući ih bez izbora osim da plate za dodatne usluge.

1 58

Za vlasnike iPhonea ili iPada koji žele koristiti pohranu u oblaku za ograničene datoteke, iCloud postaje jedina opcija koja zadovoljava njihove potrebe.

Transformacija Apple Watcha: Od modnog dodatka do spašavanja života

Ova situacija postavlja pitanje monopolističkog ponašanja Applea na tržištu pohrane u oblaku. S obzirom na to da su korisnici Apple uređaja ograničeni u svojim izborima i prisiljeni koristiti isključivo iCloud za određene usluge, postavlja se pitanje slobodnog tržišnog natjecanja.

2 3

Apple će vjerojatno tvrditi da su njihove cijene i uvjeti usluge iCloud u skladu s tržišnim standardima i da korisnici imaju izbor da koriste druge usluge ako to žele.

Samsung Galaxy Ring neće biti kompatibilan s iOS platformom

Međutim, tužba sugerira da je Appleov dominantni položaj na tržištu mobilnih uređaja i pohrane u oblaku dovelo do nepoštene prakse koja šteti potrošačima.

gg 2

Ostaje za vidjeti kako će se ovaj slučaj razvijati u sudskom postupku, ali je jasno da će rasprava o monopolističkom ponašanju tehnoloških divova poput Applea i dalje privlačiti pažnju javnosti i regulatornih tijela, dok se sve više pozornosti posvećuje utjecaju tehnoloških kompanija na tržište i potrošače.

Najčitanije