huawei

iPhone sa 16 GB – kako uštedjeti kapacitet memorije

Većina korisnika iPhone odlučuje se prilikom kupnje za model od 16 GB interne flash memorije jer 32/64/128 GB povlači i višu cijenu. To nam je razumljivo. Ako ste jedan od vlasnika iPhonea sa 16 GB interne flash memorije pročitajte nekoliko korisnih savjeta za uštedu kapaciteta memorije.

iOS sustav  trajno sprema sve poslane i primljene poruke -zauvijek.  Pametno bi bilo u postavkama podesiti da poruke budu pohranjene do 30 dana. Naravno, ako želite vidjeti i nakon godinu dana ili više primljene poruke tada nećete ništa mijenjati 😀

PostavkePorukePovijest poruka→  “30 dana” ili ” 1 godinu ” ili  ” Zauvijek”

Nakon toga se pojavljuje poruka s pitanjem želite li obrisati stare poruke. Pritisnite na “obriši “.

Očistite predmemoriju preglednika: Ako često koristite Safari mrežni preglednik ne bi bilo loše da brišete povijest web pregledavanja. Time će te ukloniti kolačiće i druge podatke o pretraživanju.

PostavkeSafari → Očistiti povijest i podatke → pritisnite na Očisti povijest i  podatke.  

Koristite li Chrome mrežni preglednik, onda možete pronaći “Povijest” u gornjem desnom kutu na traci izbornika aplikacija. Samo se pomaknite na dno stranice, pritisnite na “čišćenje”  i to je to 🙂

Također možete isključiti spremanje mrežnih stranica za offline čitanje ili za kasnije pregledavanje dok ste izvan podatkovnih mreža. Podaci vam samo zauzimaju memorijski kapacitet koji je ionako malen.

Postavke →Općenito → Upotreba memorije i iClouda →Upravljanje memorijomSafaripopis za čitanje u odspojenom modubrisanje podataka.

IMG_0199

 

Jeste li znali da HDR način rada fotoaparata i Instagram dvostruko spremaju fotografije? Jednu normalnu i drugu s filtrom. Isključite dvostruko spremanje snimljenih fotografija.

 

Otvorite Instagram aplikaciju, pritisnite  “Postavke” (gornja ikona) …. u desnom kutu označite Zatvori.

 

 

Još jedan način za malu uštedu meorijskog kapaciteta je isključivanje playlista u Spotify. Opcija za isključivanje nalazi se na vrhu popisa pjesama. Samo liknite Zatvori.

20141024_121347

Želite li više slobodnog memorijskog kapaciteta potrebno je selektivno obrisati neke aplikacije i podatke poput videa, fotografije, glazbe i “teških” aplikacija te igre ako ih ne igrate više. Pogledajte u memoriji koje aplikacije zauzimaju najviše vam memorijskog kapacitete. Ako vam dosita nisu potreben – brišite ih!  Fotografije bi bilo pametno spremiti u iCloud oblak sulugu ili na računalo.

 

Najčitanije